Nevzat Aydın'ın 2021 ajandasında neler var?

Webrazzi Ödülleri'nde Nevzat Aydın yılın melek yatırımcısı seçilirken, Yemeksepeti yılın yemek sipariş servisi birincisi oldu. Banabi ise yılın market sipariş servisi kategorisinde ilk üçe girdi.
Nevzat Aydın'ın 2021 ajandasında neler var?

Webrazzi Ödülleri'nde halk oylamasıyla Nevzat Aydın, Yılın Melek Yatırımcısı ödülünü alırken, ismiyle özdeşleşmiş markası Yemeksepeti de Yemek Sipariş Servisi'nde 1.liği, Banabi ise Yılın Market Sipariş Servisi kategorilerinde ilk üçü elde etti. Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın, Yemeksepeti ve Banabi'nin dijitalde doğmuş, kullanıcı taleplerini her zaman birincil öncelik olarak belirlemiş bir şirket olarak tanımlıyor. Yemeksepeti, 2001 yılında zamanının çok ötesinde bir girişim olarak ortaya çıkmış. Henüz telefonla siparişin dahi çok fazla tercih edilmediği bir dönemde online yemek siparişi gibi bir fikri ortaya koymuştu.

Aydın, "Hem restoranların hem de kullanıcıların bu alışkanlığı edinebilmesi için uzun süre çalıştık ve bugünkü çok oyunculu sektörün oluşmasında öncü oldu. Aynı zamanda Türkiye’de e-ticaret alışkanlığının oturmasına da büyük katkı sağladı" diyerek şirketin İnternet ekosistemindeki önemi anlatıyor ve ekliyor: "Ben Yemeksepeti’ni kurarken insanlara “Bu olmadan önce ne yapıyormuşuz?” dedirtmek istedim hep. Sonuçta bugün, eve yemek siparişi verme alışkanlığını oturtmanın yanı sıra bunu dijital bir ortamdan sağlamış bir markayız. Her zaman kullanıcı memnuniyeti odağında çalışan bir marka olduk."

Bu sene 20'nci yılını kutlayacak olan Yemeksepeti, bu perspektifle, ‘yeni normalde’ de ekonomik ortam her ne kadar zorlayıcı olsa da kullanıcı beklentileri doğrultusunda ürünlerini ve hizmet ağını genişletmeye devam etti. Bu tabloyu aşağıdaki rakamlar doğrular nitelikte...

Banabi'de çalışan sayısı 5 bin yeni istihdamla 8 bine çıktı

Pandemiyle gelen kısıtlamaların ardından toplam 32 bin 437 yeni restoranın online paket servise sistemine başlamasını sağladı. Bu restoranların yüzde 82’sinin tekil restoranlardan yani mahalle restoranlarından oluşması Yemeksepeti’nin bu dönemde yerel ekonomiye olan katkısına da dikkat çekiyor. 2020’de Yemeksepeti’ne üye olan yeni kullanıcı sayısı ise 5 milyonun üzerinde. Banabi kullanıcı sayısında da yüzde 50 artış var. Bugün Banabi, 24 ilde 2 milyon tekil kullanıcıya 4 binin üzerinde ürün çeşidi ulaştırıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Pandemi sürecinde de işe alımlarımız hızlanarak devam etti, hatta yıl başındaki hedeflerimizin de üstüne çıktık. 2020 yılını pandemi döneminde gerçekleştirdiğimiz 5 bin yeni işe alımla birlikte yaklaşık 8 bine yakın istihdamla kapattık."

Hem Yemeksepeti hem de Banabi iş modeli kapsamında salgından iş modeli olarak çok ciddi etkilenmeyen girişimlerden...  Aydın bu sürecin nasıl ilerlediğini şöyle anlatıyor:

Ancak bu zorlu süreçte biz operasyonel olarak çok zorlanmasak ve çalışanlarımıza her türlü desteği sağlasak da sektör için zorlu bir sınav oldu. Biz de üzerimize düşen görevin bilinciyle restoranlarımıza desteği ihmal etmedik. Bu kapsamda ilk olarak tek şubeli restoranlarımız için mart faturasını bir ay öteledik. 1 Nisan'da tüm online kredi kartı ödemeleri, mahsuplaşma olmaksızın restoranların hesaplara yatırıldı. Devam eden süreçte hiçbir restorandan listeleme ücreti almadık.

Restoranlarımızın ziyarete kapalı olduğu ve sadece paket servis ile hizmet verdiği dönemde onlara destek olmak adına “Emeksepeti” adıyla yeni bir iletişim kampanyası başlattık. Bu kampanya ile tüm Türkiye’ye “Biz onların hep yemeklerini konuştuk. Şimdi de gelin emeklerini konuşalım. Hepsinin emeklerine sağlık. Dışarıda tekrar buluşana kadar, burası artık Emek Sepeti.” diye seslendik ve iş ortağı restoranlarımıza teşekkür ettik.

Diğer yandan, Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı “E-ticaret olarak KOBİ’lerin Yanındayız” kampanyasına Yemeksepeti olarak TOBB iş birliği ile hayat geçirdiğimiz “Kazandıran Restoran Destek Çeki” projesi ile destek verdik. Ek olarak restoranların bu zorlu dönemde finansal yüklerini bir nebze olsun hafifletebilmek hedefiyle 20 milyon liralık ‘’Birbirimize Destek Zamanı’’ paketini açıkladık.

Bu paket dahilinde, restoranlara ayda bir yaptığı ödemeleri sıklaştırarak 15 günde bir olacak şekilde güncelledi ve Yemeksepeti, kısıtlama dönemi boyunca listeleme ücretini de kaldırdı. Öte yandan kullanıcıların siparişlerini Yemeksepeti üzerinden oluşturup, yemeklerini restorandan kendilerinin teslim aldığı 'Gel-Al' sipariş seçeneğini de bu dönemde 0 komisyon ile devreye alarak restoranlara “0” maliyetli bir gelir kalemi yarattı. Tüm bunlara ek olarak Yemeksepeti’ndeki 'Cüzdan Uygulaması' kullanılarak verilen siparişlerden de bu dönemde komisyon ücreti almıyor. 

Ayrıca Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu aracılığıyla sektör çalışanlarına 1 milyon liralık destekte bulundu. Yemeksepeti olarak verdiği destekle Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu çatısı altındaki işyerlerinde çalışan 2 binden fazla sektör çalışanına, en az 300 lira en fazla 500 lira ödeme yaptı. Son olarak Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) üyesi işletmelere toplam 1 milyon liralık destekte bulundu. Verdiği destekle Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği üyesi 500 işletmeye 2 bin liralık kira yardımı yaptı. Nevzat Aydın, "Eğer bir şekilde bu mücadelenin, çözümün, dayanışmanın bir parçası olabildiysek ne mutlu bize" diyerek sözlerine devam ediyor.

2021 ajandası kalabalık...

Nevzat Aydın'ın şu an için ajandasında en önemli maddesi hızlı ticarette sağladığı öncü konumu devam ettirmek ve kullanıcıya bu alanda en iyi hizmeti sunabilmek. 2021 yılında da çalışmaları bu alanda yoğunlaştırırken bir yandan da tüketici davranışlarını sürekli analiz edip, her değişikliği anında görerek ona göre aksiyon almaya devam edecek.

Bu kapsamda hem Yemeksepeti’nde hem de Banabi’de kullanıcıların istediği siparişlere ve ürünlere daha hızlı ve uygun fiyatla ulaşmasını sağlamayı hedefliyor. Diğer yandan, pandemi ile gelen kısıtlamaların ardından, restoranların finansal olarak ayakta kalabilmelerin zor olduğunun farkında. Yemeksepeti, bu farkındalıkla çalışmalarını sürdürerek, restoranları birçok konuda destekliyor. 2021 yılı için öngördüğü yeni işe alım sayısı ise 4 binden fazla. Böylece 2021 yılında yaklaşık 12 bin kişilik büyük bir aile olmayı hedefliyor.

40 girişime 20 milyon dolarlık yatırım

Nevzat Aydın, Türkiye'nin önde gelen yatırımcılarından... 2020 yılında 7 girişime yatırım yaptı. Bugün ise toplamda 40’tan fazla girişime 20 milyon dolarlık kaynak aktardı.

"Benim hedefim her zaman, tutkuyla bağlandığım bir fikri, insanların hayatını ve yaşayış şekillerini değiştirecek bir iş modeline dönüştürebilmek oldu. Bu ışığı gördüğüm her girişimi de desteklemeye çalışıyorum. Genel olarak yatırımlarımda, hangi sektörde olursa olsun, mutlaka teknolojiyi iş modelinin içine adapte edebilmiş olmasına dikkat ediyorum. Yatırım stratejim ise genelde internet, teknoloji ve pazaryeri üzerine oluyor. Çünkü benim bildiğim konular bunlar. Ayrıca gençlerle iletişim kurmayı da seviyorum" diye konuşan Nevzat Aydın, bir yatırımcı olarak bu işin neresinde ve nasıl durduğunu anlatıyor. 

Aydın, çok uzun bir dönemdir yatırımcı kimliğimi genç girişimcilere destek olmak üzerine kurdu. Bir melek yatırımcı olarak, böyle zorlu bir dönemde de inandığım kişi ve projelere yatırım yapmaya devam edeceğini söylüyor. Tüketiciye maksimum fayda sağlayacak, bu dönemde hayatı kolaylaştıracak girişimlere yatırım yapmak şu an için öncelikli planları arasında yer alıyor. Diğer yandan Yemeksepeti’nde her zaman yeni iş modelleri ve projeler hayatının önemli bir parçası. Ancak şu an için öncelikli hedefi, içinde bulunduğu pandemi sürecini tüm paydaşlarıyla sağlıklı bir şekilde atlatabilmek. Ona göre, eski büyüme hedefleri üzerinden konuşabilecek bir dönemde değil. Nevzat Aydın, yeni hedefleri ilerleyen süreçte belirlemenin daha gerçekçi olacağı düşüncesinde.

Girişimci, "Biz de Yemeksepeti olarak bu sürecin en hasarsız şekilde atlatılması için üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle tüm yatırımlarımızı çalışanlarımıza, kullanıcılarımıza ve iş ortağı restoranlarımıza fayda sağlayacak projeler odağında gerçekleştiriyoruz. Kısacası önümüzdeki dönemde en önemli yatırım kriterimiz, yine “insana fayda” sağlayacak yatırımlarımıza ve projelerimize devam etmek" diye konuşuyor. 

Nevzat Aydın, son olarak sözlerini şöyle bitiriyor: "Bizim alanımız olan ve birçok konuda öncüsü konumunda olduğumuz internet ve teknoloji dünyasında 2020 yılının en iyilerinin 1 milyona yakın oyla belirlendiği Webrazzi Ödülleri’nde birkaç dalda birden yer almak, bizim için hem gurur verici hem de önemli."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.