Migros, e-ticaret kanallarındaki üç yıllık hedefi bir yılda tamamladı

Migros, e-ticaret kanallarındaki üç yıllık hedefi 1 yılda tamamlayarak 3 kat arttırdı. Migros Hemen'inse müşteri sayısı geçen yıla göre 7 kat arttı.

Webrazzi Ödülleri kapsamında Migros Sanal Market, Yılın Market Sipariş Servisi kategorisinde birinci oldu. Mart ayının başında başlayan Corona Virüs salgını nedeniyle evden çıkılmamasının tavsiye edilmesi ve özel sektörde bir çok şirketin çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirmesi ile birlikte, online alışverişlerde büyük bir artış gözlemlenmişti. Çünkü evinden çıkıp pazar, market gibi kalabalık ortamlara girmek istemeyenler online alışverişi tercih etmişti. Bu da -Ticaret Bakanlığı verilerine göre- ilk 6 ayda online market kategorisi yüzde 434 büyüyerek, 1.8 milyar TL’ye ulaşmasını sağladı.

Migros da bu rüzgardan olumlu etkilenen şirketler arasında yer alıyor. Bunu geçen sene, online kanallarına yaptığı yatırımlar sayesinde ivme yakaladı. Şirket, e-ticaret kanallarındaki üç yıllık hedefi 1 yılda tamamlayarak 3 kat arttırdı. Migros Hemen müşteri sayısı geçen yıla göre 7 kat arttı. Ayrıca, fiziksel mağazacılığa olan yatırımları hız kesmeden sürerken, yıl içinde açtığı 184 yeni mağaza ile 81 ildeki mağaza sayısını 2 bin 300’ü aştı. 

2020 yılının yaşanılan tüm güçlükler ve anlık değişen koşullara karşın yatırımlarının kesintisiz sürdürüldüğü bir yıl olduğunu söyleyen Migros Ticaret A.Ş. E-Ticaret İş Birimi Direktörü Orçun Onat açıklaması ile bir yıllık süreci şöyle özetliyor:

Bu süreçte, hem fiziki mağazalarda hem de online kanallarda güçlü olmanın önemini tekrar gördük. Uzun yıllardır güçlendirdiğimiz alt yapımız, böylesi belirsiz ortamlarda hareket kabiliyetimizi artırarak daha çevik ve dirençli bir yapıya sahip olmamızı sağladı. Bu süreçte birçok yeniliği de hayata geçirdik. Bu yeniliklerimizle mevcut pandemi koşullarında müşterilerimizin ihtiyaçlarını tüm kanallarımızla karşılarken, bugün ve yarın ihtiyaç duyacakları yeni hizmetleri de başlatmış olduk.

Migros Hemen, Dark Store, Jet Kasa...

Şirket bunu pandemiyle değişen ve artan ihtiyaçlar için teknolojinin nimetlerinden yararlandı. Perakende alanında ilk kez yapılan yeni uygulamalar devreye aldı. Migros Sanal Market hizmetini 81 ilin tamamında hizmet veriyor duruma geldi. 30 dakikada teslimat modeliyle öne çıkan Migros Hemen’in hizmet sunduğu mağaza sayısını 3 ilden 23 ilde hizmet verir hale getirdi. Bu süreçte ayrıca alışverişte teması minimuma indiren, Mağazadan Teslim seçeneğini hayata geçirdi. Online teslimat modellerinin hizmet kapasitelerinin artırılması için gölge mağazalar adını verdiği 'dark store' uygulamasını yaygınlaştırdı. Bu sayede ilgili mağazalardaki Migros Sanal Market hizmet kapasitesi 5 kata kadar arttı.

Türk perakende sektöründe önemli adımlardan biri olarak hayata geçirdiği Jet Kasa uygulamasının yanında MKolay deneyiminin ödeme adımını, jet kasada bitecek şekilde yeni baştan tasarladı ve 13 ilde yer alan 62 mağazada müşterilerle buluşturdu. Bu arada belirtelim MKolay uygulaması ile müşteriler, mağaza alışverişleri esnasında kendi mobil cihazlarından barkodlarını okuttukları ürünleri direkt olarak alışveriş torbalarına atıyor ve kasadan tekrar geçirmeden Jet Kasa’lardan ödeme yapabiliyorlar. Bunun yanında mobil ödeme imkanı ile müşteriler, Migros mağazalarında yaptıkları alışverişleri cüzdan veya kart taşımalarına gerek kalmadan, mobil olarak ödeyebiliyorlar.

Orçun Onat, şirketin 2021 hedefleri konusunda ise şöyle konuşuyor: "Yaşanılan süreç ile beraber dünyada fiziksel mağazaların mobil-dijital kanallarla genişlemesinden söz edeceğiz. Online ve offline entegrasyonu 2021’deki en önemli gündemlerimizden biri. Mağaza açmaya devam edeceğiz fakat mağazalarımızın kapasitelerini eve teslimat modeliyle güçlendireceğiz. Hem fiziki hem de online perakendeci olarak, kusursuz müşteri deneyimi üzerine yaptığımız yatırımlar hız kesmeden sürerken, alışverişi kolaylaştıran ve veriyle destekleyen modeller ile mobil ödeme ve elektronik para içerikli sistemler üzerine çalışmalarımız sürecek."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.