413 binden fazla kullanıcıya ulaşan Kidega, 2020'de yüzde 26 büyüdü

Kidega'nın kitap satışı, pandemide bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 arttı. Mart ayında bir önceki yıla göre cirosu yüzde 37 artan Kidega'da bu artış, nisan ayında yüzde 174'e ulaştı.
413 binden fazla kullanıcıya ulaşan Kidega, 2020'de yüzde 26 büyüdü

Geçtiğimiz yıllarda dijital yayıncılık ve telemetri sektörlerine odaklanan teknoloji firması KLE'den bahsetmiştik. KLE çatısı altında hayata geçirilen ve daha sonra şirketleşen online kitap satış platformu Kidega, bizlerle 2020 yılına ait verileri ve 3 yılda neler yaptığını paylaştı.

413 bin 643 kullanıcı ve 2020'de yüzde 26'lık büyüme

Kidega Genel Müdürü Berna Ahbab, Kidega'nın kurulduğu günden bugüne kullanıcı sayısını yaptığı çalışmalarla istikrarlı bir büyümeyle artırdıklarını söyledi. Kidega olarak bugünkü mevcut kullanıcı sayısının 413 bin 643 kişi olduğunu belirten Ahbab, 2019 yılında bir önceki yıla göre üye sayısında 3 kat büyüme sağladıkları söyledi. Kidega, 2020 yılında 1,5 kat büyüdü ve hizmet ağını her geçen gün genişletmeye devam ediyor.

Kidega'nın 3 yıllık büyüme rakamlarına baktığımızda ise 2017’de kurulan yeni bir şirket olarak 2019’da hızlı bir büyüme ivmesi sergilediğini ve 2019'da 2018 yılına oranla 2 kat büyüdüğünü görüyoruz. Şirket, 2020’de ise bir önceki yıla göre yüzde 26 büyüme gösterdi. 

Pandemi döneminde yüzde 31 daha fazla satış

Pandemi döneminde satışı en çok artan ürünlerden biri de hiç şüphesiz kitap oldu.

Kidega'da da pandemi dönemi satılan kitap adetlerine bakıldığında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 daha fazla satış gerçekleştiğini görüyoruz. Özellikle Türkiye’de pandemi dönemine ilişkin “Evde Kal” kampanyalarının başladığı mart ve nisan ayındaki yoğunluğu dikkate alarak, geçtiğimiz döneme oranla 2020’de sepet ortalamalarında yüzde 48 civarında artış sağladı. Bu verilere baktığımızda kullanıcıların günlük yaşamın normal seyrinde izlediği zamanlara oranla pandemi dönemindeki siparişlerinde hatrı sayılır yükselmenin gerçekleştiğini söylemek mümkün.

Kitap alışverişinde 25-34 yaş yoğunluğu

İstanbul, Ankara ve İzmir en çok kitap alışverişi gerçekleştiren şehirler oldu. Bu kentleri Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Eskişehir ve Muğla takip etti. 2020 ve bu pandemi dönemi özelinde de bu yılın en çok online kitap alışverişini yüzde 31 ile 25-34 yaş arasındaki bireyler gerçekleştirdi. 18-24 yaş arası yüzde 21 ile ikinci, 35-44 yaş arası ise yüzde 20 ile üçüncü sırada yer aldı.

Kidega'nın cirosu nisan ayında yüzde 174 arttı

Pandemide hem sipariş adedi olarak artış gözlemlendi hem de siparişlerin sepet ortalamasında artış gerçekleşti. Mart ayında bir önceki yıla göre Kidega'nın cirosu yüzde 37 artarken, nisan ayında bu artış yüzde 174 ile yüksek bir ivme yakaladı. Mayıs ayı ise yüzde 49'luk bir artışla kapandı.

Pandemide en çok satılan kitap: José Saramago - Körlük

Pandemide alışverişin yoğun olduğu aylara baktığımızda türlere göre en çok satın alınanlar edebiyat türünde dünya edebiyatı eserleri, bilim-kurgu romanları ve Türk edebiyatı eserleri oldu. Diğer kategorilerde ise kişisel gelişim, felsefe ve psikoloji kitapları en çok satılan türler arasına girdi.

Pandemi döneminin en yoğun şekilde hissedildiği nisan ve mayıs aylarında ise en çok tercih edilen kitaplarda ilk sırada José Saramago'nun pandemi dönemiyle benzerlikler taşıyan Körlük adlı kitabı yer aldı. Onu Edgar Allan Poe Bütün Hikayeleri (Tek Cilt), Şeker Portakalı, Bir Ömür Nasıl Yaşanır?, Sineklerin Tanrısı, Simyacı, Hayvan Çiftliği, Suç ve Ceza, Çavdar Tarlasında Çocuklar ve Kırmızı Pazartesi izledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.