Yazılım şirketi Etiya'nın kurucu ortağı ve CEO’su Aslan Doğan, 2020'nin ilk defa tüm dünyanın aynı kaygıyı, endişeyi ve deneyimi yaşadığı bir yıl olduğunu söylüyor ve bu yılın dikkat çeken olaylarını şöyle sıralıyor:
"Pandemi dışında yaşanan doğal afetler, (depremler, Avusturalya orman yangını...) ABD’de yaşanan ırkçı olaylar yılın genelinde psikolojimizi olumsuz etkileyen konular oldu. Bu süreçte sağlam bir psikolojik sınavdan geçtiğimizi de söyleyebilirim. 2020 aynı zamanda bize bütün bu olumsuzluklarla başa çıkmanın yollarını da gösterdi. Dayanışmanın, yardımlaşmanın, çevre bilincinin, bilimin, sanatın ne denli kıymetli olduğunu daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu ve bunun aktörlerinin hepimiz olduğunu bir kez daha anladık."
Yapay zeka daha fazla konuşulacak
Ona göre ana teknoloji trendleri devam edecek. Yeni yılda da 5G'yi ve buna bağlı olarak IOT’nin daha çok konuşulacağını düşünüyor ve konuyla ilgili konuşmaya şöyle devam ediyor: "Smart kavramının telefon, tablet ve saatten çıkıp hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkacağını düşünüyorum. Yapay zeka kullanımının fayda sağladığı alanları, iş çıktılarını daha çok konuşacağız. Lokasyon bağımsız operasyon ve işgücünün dönüşümünü gözlemleyeceğiz. Siber güvenlik konusu her zamankinden daha da önemli olacak. Deneyim tarafında ise sadece müşteri deneyimi değil, çalışan, müşteri hatta ekosistem deneyimini yani bütünsel deneyimi konuşacağımız bir yıl olacağını düşünüyorum."
Aslan Doğan, Corona Virüs salgının tüm dünya düzeninin baştan ayağa değiştirdiği gibi bu durumun sosyal hayata da yansıdığını düşünüyor. "Artık yeni bir düzenin içindeyiz. Sosyal hayatımızdaki ilişkilerimizi aşının başarısı belirleyecek" diye konuşan girişimcinin bu süreçteki öncelikliği ailesinin yanında birlikte olmak... Bunların yanında daha çok gezme imkanına sahip olup yeni yerler ve kültürler de keşfedebilmeyi istiyor.
ODTÜ'lü girişimci, 2021'de girişimcilerin göz önünde bulundurması gerekenleri şöyle sıralıyor: "Bu konuda herkesin bir fikri var, başarılı girişimlerin DNA’larını iyi anlamak gerekiyor. Ben bu noktada yazılım sektöründeki girişimcilere kaçınmaları gereken söylem ya da eylemlere değinmeyi tercih ederim. Unicorn hayali yerine bir amaca tutku ile bağlı olmaları başarıyı getirecektir. Unicorn olmak bir sonuçtur. TÜBİTAK, KOSGEP ya da benzer destekler sizi başarılı yapmaz, size inanan bir yatırımcı aldığınız teşviklerden daha fazla girişiminize katkı sağlayacaktır. Bir ürünü başarılı yapan müşterileridir. Yazdığınız ya da tasarladığınız ürün ile değil müşterilerde yarattığı deneyim başarıyı getirecektir."
Favori kitap: Puslu Kıtalar Atlası
Aslan Doğan için 2020 biriken kitapları okuduğu, filmleri izlediği ve yeni hobiler edindiği bir dönem olmuş. Özellikle pandemi dönemimde daha çok roman okumayı tercih etmiş. "Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden İhsan Oktay Anar’ın kaleme aldığı Puslu Kıtalar Atlası kitabı favorilerim arasında tarihe ve mistisizme meraklı, postmodern eserlerden hoşlanan kitapseverlerin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar kitabi da bir diğer favori kitabım oldu" diye konuşuyor. En çok Evgeny Grinko’nun Valse’ini dinlemiş. Film olarak Akira Kurosava’nın Dersu Uzala’yı başarılı bulmuş. Bu filmi, sinemayı seven herkesin izlemesi gereken bir eser olarak tanımlıyor.
Serinin diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap