Ripple'a neler oluyor? XRP menkul kıymet mi?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun Ripple'a açtığı dava ile ilgili bilmeniz gereken her şey.
Ripple'a neler oluyor? XRP menkul kıymet mi?

Bugün kripto para borsası Coinbase, yaptığı bir açıklama ile 19 Ocak itibariyle XRP'nin satışını durduracağını açıkladı. Coinbase, vadeli işlemler gibi bazı belirli türde satışları ise bugünden itibaren durdurdu. Bu karar neticesinde kullanıcılar artık Coinbase üzerinde XRP alım satımı yapamayacak. Ancak kullanıcıların XRP cüzdanlarındaki meblağı çekebileceklerini belirtelim. 

Coinbase, bu kararı, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından açılan dava nedeniyle aldığını belirtti. Coinbase'in en büyük kripto para borsalarından biri olduğunu düşünürsek, Ripple'ın XRP'nin ve şirketin geleceği için endişelenmeye başladığını söyleyebiliriz. Ripple ve XRP'nin son günlerde başından geçenleri birlikte inceleyelim.

SEC'in açtığı davanın detayları 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 22 Aralık'ta yayınladığı bir basın açıklaması ile Ripple Labs Inc. ve şirketin iki yöneticisi Christian Larsen ve Bradley Garlinghouse'a karşı, dava açtığını duyurdu. SEC, Ripple Labs Inc, Larsen ve Garlinghouse'un kayıt dışı dijital menkul kıymetler teklifi yoluyla 1,3 milyar doların üzerinde para topladıklarını iddia etti. 

SEC'in dava dilekçesine göre Ripple, Ripple'ın kurucu ortağı, yönetim kurulu başkanı ve eski CEO'su Christian Larsen ve şirketin mevcut CEO'su Bradley Garlinghouse, şirketin işlerini finanse etmek için sermaye topladı. Dilekçe, Ripple'ın 2013 yılından itibaren, XRP olarak bilinen dijital varlıkların ABD'deki ve dünyadaki yatırımcılara kayıt dışı olarak satarak fon topladığını öne sürüyor.

Belgede, Ripple'ın ayrıca, iş gücü ve piyasa yapıcılığı hizmetleri gibi nakit dışı bedeller karşılığında milyarlarca XRP dağıttığı iddia ediliyor. Kısacası; Ripple, insanlardan aldığı hizmetlerin ödemesini geleneksel para birimi yerine XRP ile yaptı. Piyasa yapıcılığı terimini ise kişilerin, ürünü kurum tarafından belirtilen fiyatlardan satın almaya veya satmaya hazır olması ve böylece piyasa şartlarını belirlemesi olarak açıklayabiliriz.

Dilekçeye göre, Larsen ve Garlinghouse, şirketin işini finanse etmek için kullanılan XRP satışlarını yapılandırmaya ve tanıtmaya ek olarak, kişisel olarak da 600 milyon dolarlık kayıtsız XRP satışı gerçekleştirdi.

Şikayet dilekçesinde, davalıların, federal menkul kıymetler yasalarının kayıt hükümlerini ihlal ederek, XRP tekliflerini ve satışlarını kaydettiremediklerini veya kayıttan muafiyet şartlarının herhangi birini karşılayamadıklarını iddia ediyor. 

Dava ne anlama geliyor? 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, özel şirketlerin kripto paralarını "kayıtsız" olarak nitelendirerek, kripto paraların, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na kaydettirilmesi gerektiğini vurguluyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu şu an için davayı sadece Ripple'a açmış olsada, ilerleyen süreçte başka özel şirketlerin de bu yaklaşımdan nasibini alacağını söyleyebiliriz. Bu durumda yakın zamanda Libra'yı kullanıma sunan Facebook'un, antitröst davalarından sonra bir de SEC davalarıyla meşgul olacağını söylemek mümkün.

XRP, Bitcoin ve Ethereum'dan sonra kripto para borsanında en çok rağbet gören kripto para birimiydi. Bitcoin ve ethereum'u kripto para birimi olarak kabul eden SEC, XRP'nin kripto para birimi olmadığını belirtti. Bu da XRP'yi kayıt dışı menkul kıymet olarak konumlandırıyor.  

XRP menkul kıymet mi? 

Aslına bakarsanız, XRP'nin ABD Menkul Kıymetler Yasası karşısındaki konumu yıllardır tartışılıyor. Bu yıl haziran ayında Vadeli Emtia İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC) eski Başkanı Christopher Giancarlo yaptığı bir açıklamada XRP'nin menkul kıymet değil, "bir para birimi veya bir değişim aracı olarak görülmesi" gerektiğini söyledi.

Giancarlo açıklamasının dayanağı olarak bir şeyin bir menkul kıymet olup olmadığını değerlendirmede ana standart olarak kullanılan bir Yüksek Mahkeme davası olan Howey Testini gösterdi. Howey Testi'ne göre; eğer para yatırılan ortak bir işletmede başkalarının çabalarından elde edilen makul bir kâr beklentisi söz konusu ise bu bir menkul kıymettir.

Giancarlo'ya göre, XRP yatırımcılarına getiri ya da Ripple'ın karından pay alma sözü verilmedi. Bu da XRP'yi menkul kıymet konumundan çıkarıyor.

Ancak SEC'e göre durum böyle değil:

Teklif esnasında konu ile ilgili tüm zamanlarda, XRP bir yatırım sözleşmesiydi ve bu nedenle federal menkul kıymetler yasalarının kayıt gereksinimlerine tabi bir menkul kıymetti.

SEC aynı zamanda, XRP satın alanların amacının XRP fiyatında spekülasyon yaratmak olduğunu da öne sürdü. Ayrıca dilekçede Larsen ve Garlinghouse'un birbiriyle uyuşmayan bilgiler yaydığı, kripto para hakkında pek bilgisi olmayan bir pazara satış yaptıkları, böylece kendi kazançlarını gözettikleri belirtildi. 

Ripple'ın CTO'sundan iddialara cevap 

Ripple'ın CTO'su David Schwartz ise bu iddialara kayıtsız kalamadı.Stratejilerini en baştan beri kamuya açık bir şekilde dile getirdiklerini belirten Schwartz, stratejinin "XRP'nin fiyatını, sahip olduğumuz XRP'yi satmamız için geçen süre boyunca maksimize etmek için elimizden gelen her şeyi yapmak." olduğunu söyledi. Schwartz, attığı tweet'te de Ripple ile XRP'yi yaratanların aynı kişiler olduğu yorumunda bulundu.

Her ne kadar Schwartz, stratejilerini açıkça söylediklerini belirtse de, bu durum; bahsi geçen stratejinin spekülasyondan ibaret olduğu gerçeğini değiştirmiyor. SEC bu konuda çok da haksız değil. 

XRP ve Ripple davadan nasıl etkilenecek? 

Davanın açılmasının ardından XRP ciddi bir değer kaybı yaşadı. Dava haberi öncesinde 0,50 dolar seviyelerinde olan XRP'nin fiyatı 0,21 dolar seviyelerine kadar gerileyerek yüzde 50’den fazla değer kaybetti. 24 - 25 aralık tarihlerinde ise 24 saat içinde yüzde 40 artış gösterdi ve 25 aralık tarihinde yüzde 52’lik bir kazanç ile günün zirvesine ulaştı.

Aslında SEC'in dava açmasının şimdilik, küresel kripto para pazarı için doğrudan bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak SEC'in açtığı davanın ardından bazı kripto para borsası kuruluşları, XRP'nin dava sürecinde muhtemelen değer kaybı yaşayacağını ön görerek kripto para birimini platformundan çıkardı.

Bu noktada küçük bir parantez açmakta fayda var. SEC'in açtığı davayı kazanması durumunda XRP bir menkul kıymet olarak kabul edilecek. Bu da; ABD müşterileriyle etkileşime giren borsaların XRP'yi listeden kaldırması gerekliliğini doğuracak. Bu nedenle XRP'yi listesinden çıkaran borsaların şimdiden olası yaptırımlara karşı önlem aldığını söyleyebiliriz. 

Bu kuruluşlar arasında Lüksemburg merkezli büyük bir kripto para platformu olan Bitstamp de yer alıyor. Bitstamp,paylaştığı bir Twitter gönderisi ile ABD'de bulunan müşterileri için XRP işlemlerini ve mevduatlarını 8 Ocak 2021'de durduracağını açıkladı. Bitstamp'in yanı sıra ABD'de Bitwise ve Hong Kong'da OSL de XRP işlemlerini durduruyor. 

Yine de XRP ve Ripple için henüz yolun sonu görünmüş değil. Zira XRP, Singapur, İngiltere, İsviçre ve Japonya’da bir menkul kıymet olarak değerlendirilmiyor.  Bu da, hem Ripple'ın hem de XRP'nin yaşadığı değer kaybının önüne geçebileceğini gösteriyor. 

Ripple'a Japonya'dan destek

Ripple'ın Japonya'daki büyük ortağı SBI Group, SEC'in açtığı dava ile ilgili resmi bir açıklama yayınladı. SBI Group yaptığı açıklamada XRP'nin Japonya'da bir varlık olarak işlem görmeye devam edeceği belirtildi.

SBI yayınladığı açıklamada dayanak olarak Nomura Research Institute'tan Sadazaku Osaki'nin makalesine yer verdi. SBI CEO'su Yoshitaka Kitao ise Twitter'da şirketin resmi açıklamasını paylaşarak Japon Fon Ödeme Yasası kapsamında Ripple'ın bir menkul kıymet değil, kripto para varlığı olduğunu ifade etti.

Kitao, ABD'nin attığı adımlara rağmen Ripple'ın Japon dijital platformlarında kripto para olarak işlem görmeye devam edeceğini açıkladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.