Murat Erkan, girişimcilere büyük düşünmek konusunda cesaretli olmalarını öneriyor

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan'a göre 2021'de yapay zeka teknolojileri, techfin, 5G ve e-ticaret daha da ön plana çıkacak.

15 Mart 2019 itibarıyla Turkcell Genel Müdürlüğü görevine atanan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "2019 yılı Aralık ayında Çin’de ilk vakanın görülmesinin ardından dünya ve Türkiye gündemini anbean takip ediyor ve gelişmeler karşısında hızla aksiyon alıyoruz" diyerek 2020'yi anlatmaya başlıyor. Turkcell'in bu dönemde mobilde 1.4 Gbps, sabit tarafta ise 10 Gbps hızları destekleyen dünyanın en iyi internet altyapılarından birini Türkiye'ye kazandırdığını söyleyerek bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Bu sayede pandemi döneminde de hızlı ve kaliteli hizmet vermeye devam ettik. Ayrıca bu dönemde gerek bireysel gerekse kurumsal müşterilerimize değişen tüketim alışkanlıklarına özel yenilikçi ve yaratıcı çözümler sunduk."

Pandemi süreci Murat Erkan'ın da çalışma çalışma düzenimi değiştirmiş. Bununla birlikte ortaya çıkan yeni çalışma şekline de hızla uyum sağladığını söylüyor. Bu süreçte ofisten ve evden dönüşümlü olarak çalıştığını belirtiyor ve bir günün nasıl geçtiğini şöyle anlatıyor:

Ofise de gittiğim için evden çalışma düzenim normal çalışma rutinimi çok fazla etkilemedi Evde olduğum zaman tıpkı işe gittiğim gibi her sabah erkenden kalkıyorum. Her gün düzenli olarak spor yapmaya çalışıyorum. Salgın öncesinde olduğu gibi birçok işimizi, toplantılarımızı video konferans yoluyla yapıyoruz.

Belirli aralıklarla evlerinden çalışan 5 binden fazla çalışanımızla video konferans üzerinden bir araya gelip şirketimizle ilgili son gelişmeleri kendileriyle paylaşıyor, onlardan gelen soruları cevaplıyorum. Dijital teknolojilere son derece hakim olan bir şirket olduğumuzdan ben ve çalışma arkadaşlarım açısından her şey sorunsuz olarak ilerliyor.

Yapay zeka, techfin, e-ticaret, 5G...

2021’de yapay zeka uygulamalarının hayatımızın içinde daha çok yer almaya başlayacağını belirten Murat Erkan, "Bir diğer çok konuşulacak konu ise techfin olacak. 2020 ile birlikte büyük bir sıçrama yapan temassız ve yenilikçi ödeme sistemleri günlük hayatımızda gittikçe daha faza yer alacak. Üçüncü olarak sosyal medya ile e-ticaretin hem interaktif uygulamalarla hem de ödeme sistemleri açısından bütünleşerek farklı bir boyuta taşınacak olmasını sayabilirim. Bu konuda sektördeki büyük oyunculardan ilk adımlar geldi. 2021’de çok farklı alışveriş deneyimleri yaşayacağız. Bir diğer trend ise 5G’nin dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın erişimine ulaşması ile ulaşımdan sağlığa, akıllı şehirlerden IoT uygulamalarına kadar hayatımıza girecek çok sayıda yeni teknoloji olacak. 5G’nin yaygınlaşması ile birlikte big datanın saklanacağı bulut servisleri ve analizi için geliştirilecek yapay zeka uygulamaları da bir o kadar önem kazanacak" diye konuşuyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği Bölümünden mezun olan Erkan, yeni yılda girişimcilerin dikkat etmesi gereken şeyleri şöyle sıralıyor:

Özellikle dijital bir ürün ya da servis geliştirmek için yola çıkacak girişimcilere ilk tavsiyem, atacakları ilk adımdan itibaren global pazara açılacakmış gibi planlama yapmaları olacak. Büyük düşünmek konusunda daha cesur olmaları için önlerinde bir engel olmadığını düşünüyorum. Çünkü ülkemizdeki girişimcilik ekosistemine ve yetişmiş insan kaynağımızın çalışkanlığına, yaratıcılığına ve pratik zekasına çok güveniyorum.

İkinci olarak pandemiyle birlikte tüm dünyada bugün artık birçok iş uzaktan çalışma modeli ile yürütülüyor. Milyonlarca kişi uzaktan çalışmayı hayatının merkezine koydu. ‘Yeni normal’in getirdiği bu durum, girişimler için de bir fırsat penceresi açtı. Bir girişim için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını, dünyanın farklı farklı köşelerindeki çalışanlarla karşılamak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Bu nedenle girişimciler için iş modelini uzaktan çalışma temeline oturtabilmek eskisinden çok daha büyük önem taşıyor.

Son olarak değişen iş hayatı dinamiklerinin bir neticesi olarak ortaya çıkan yeni duruma yönelik geliştirilecek ürün ve servislerin şansının daha fazla olacağını düşünüyorum. İş süreçlerinin uzaktan yönetimini kolaylaştırmaya yönelik her girişim diğerlerinden bir adım öne geçmiş olacak.

"Dijital dönüşüm sosyal hayatın her noktasında hissedilecek"

Deneyimli yönetici, 2020 ile birlikte sosyal hayatta yaşanılan hızlı ve alışılmadık değişimlerin önümüzdeki yıl da devam edeceğini düşünüyor. Aşının yaygınlaşmasıyla önümüzdeki yıl geçen yıldan farklı olarak daha serbest bir sosyal hayata kavuşacağını ümit ediyor. Bununla birlikte iletişim, finans, ticaret, turizm, ulaşım, eğlence, yeme-içme, sağlık ve eğitim gibi sosyal hayatı çevreleyen pek çok başlıkta yaşanan dijital dönüşümlerin bir kısmının kalıcı olacağını düşünüyor. 2020’de yaşanan hızlı dijitalleşme dönüşümünün sonuçlarını ise 2021 yılında sosyal hayatın her noktasında daha yakından hissedileceğini belirtiyor.

2020 yılında herkes gibi daha fazla evde kalmaya başlayınca, işten kalan zamanlarımda keyifli vakit geçirmek adına evimde bol bol müzik dinlemeye, film izlemeye ve kitap-dergi okumaya başladığını söylüyor ve konuyu şöyle yorumluyor: "Yine kullanıcılarımızın hayatına renk katmak ve aynı zamanda müzik sektörünün emekçisi olan sanatçılarımızın bu süreçte yanında olmak amacıyla fizy ve TV+ uygulamalarımızdan eş zamanlı olarak yayınladığımız ve 11 değerli sanatçımızın yer aldığı ev konserlerini yakından takip ettim. Gün içinde zaman buldukça dijital yayıncılık platformumuz Dergilik’te günlük gazeteleri ve özellikle son teknolojik gelişmelere yer veren makaleleri okumaya özen gösterdim. Dijital televizyon platformumuz TV+ üzerinden de gişe rekortmeni ve ödüllü filmlerin yanı sıra, dünyada ses getiren dizileri ve belgeselleri izledim diyebilirim."

Teknoloji hayatın her alanında olduğu için teknolojiden bağımsız hareket etmek neredeyse mümkün olmadığına inanan Erkan, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bir teknoloji şirketini yönetiyorum ve dolayısıyla teknolojiye dair tüm gelişmeleri yakından takip ediyorum. Yeni cihazları mutlaka deneyimliyorum. Bunların başında da cep telefonu ve tablet geliyor. Hayatımızın son yıllardaki en önemli teknolojik aracı, hepimizin de tahmin edeceği üzere cep telefonu. Cep telefonumu işimde ve özel hayatımda çok sık kullanıyorum. 2021’de de daha farklı fonksiyonlara sahip yeni cep telefonu ve tablet modellerini deneyimlemeye devam edeceğim."

Serinin diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.