Tmob, teknoloji ihracatında ilk 10 firma arasında yer almak istiyor

İngiltere merkezli açık bankacılık şirketi VIVE’ın sıfırdan kuran Tmob'un hedefi, uluslararası müşteri portföyünü ürün ve hizmet bazında arttırarak, uluslararası pazarlardaki hedef firmalar ile çalışmak ve gelirinin yüzde 90'ını ihracattan sağlamak.

Tmob, geçen aylarda İngiltere merkezli açık banka VIVE’ın sıfırdan kurulumunu gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Tmob’un ilk açık bankacılık projesi olan VIVE’ın, aralık sonunda İngiltere’de son onayını alacağı ve 1 Ocak 2021’de faaliyete geçeceği de açıklandı. Şirket, VIVE’ın sıfırdan kurulumunu 60’tan fazla üçüncü parti şirketle entegre olarak gerçekleştirmiş. Hazırladığı dijital platformda VIVE’a özel açık bankacılık temelli para yönetimi, kişisel kredi özelliği, finansman yönetim ekranı, bütünsel bir müşteri deneyimi için hem mobil hem de web ara yüzleri hazırlamıştı. Tmob CEO'su Rudi Dökmecioğlu projeyle ilgili "VIVE projesinde yerli teknoloji ihracatı gerçekleştirerek cari açığa yüzde 100 katkıda bulunduk" diyor ve ekliyor: "Bir bankanın kurulmasına an be an şahit olmak bizler için tatmin edici bir deneyim oldu.”

Fintech ekosisteminin başkentine açık bankacılık altyapısı ihraç etmek

Pandemi döneminde bankaların dijitalleşmesinin önemi daha da arttı. Araştırmalara göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde dijital bankacılıkta yıllık birleşik büyüme oranının yüzde 18,2 olacağı tahmin ediliyor. 2017’de 5 milyar 80 milyon dolar olan hacmin 2023 yılında 13 milyar 900 milyon dolara erişeceği düşünülüyor. Dijital bankacılık yaklaşımında maliyetler yüzde 70 düşerken hizmet hızı yüze 54 artıyor. Yine raporlara göre, 2025 yılına kadar; açık bankacılığın etkisiyle büyük bankaların yeni nesil açık bankalar karşısında büyük bir güç kaybı yaşaması bekleniyor. Açık bankacılık, üçüncü parti kurumların, müşterilerin finansal bilgilerine erişebildiği güvenli bir bankacılık modelini temsil ediyor. Bu gelişmeler doğrultusunda 2020 ikinci çeyrek itibariyle dünya genelinde açık bankacılık platformu sunan banka sayısı 293’ye ulaştı. Bu bankaların 22 tanesinin İngiltere’de yer alıyor. Dökmecioğlu, İngiltere’nin fintech ekosisteminde finansın başkenti olduğunu söylüyor.

Bankalar tarafından kayıt altına alınan, düzenli fatura ödemeleri, harcama bilgileri, kullanılan krediler gibi müşteri finansal bilgilerinin, müşteriler tarafından verilecek izinler doğrultusunda üçüncü parti kurumların kullanımına açılarak, müşteri yararına birçok hizmet sunulması anlamına geliyor. Bu hizmetler, müşterilerin finansal ürün ve hizmetler arasında karşılaştırma yapabilmesine, birçok bankada hesabı olan kişilerin birden fazla uygulamaya giriş yapmak yerine tek bir uygulama üzerinden tüm finansal bilgilerine erişebilmesine ve yapılan kredi başvurularının da daha hızlı sonuçlanabilmesine olanak sağlıyor. Açık bankacılık yakın gelecekte bankacılığı kökünden değiştirecek.

Yüzde 60 büyüme hedefine haziranda ulaştı

Tmob; Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, MENA, Afrika, Asya ve Pasifik bölgeleri ülkelerinde bankacılık, telekomünikasyon, seyahat ve çevrimiçi perakende sektörünün önde gelen firmalarına hizmet veriyor. İngiltere’deki VIVE ile açık bankacılık alanında önemli bir projeyi tamamlayan şirket, bu yıl tamamlanan diğer projesi Vodafone Pay de Türkiye’den sonra 6 ülkede daha faaliyete geçecek. 2019’u yüzde 60 büyümeyle kapatan Tmob, bu yıl belirledikleri yüzde 60 büyüme hedefini Haziran 2020 itibariyle aşmış durumda…

Dökmecioğlu, "Gelişen teknoloji ve özellikle pandeminin etkisiyle tüketici alışkanları da hızlı bir şekilde değişiyor. Tüketiciler pandemi sürecinde birer dijital tüketicilere dönüştüler. Araştırmalara göre pandemiyle birlikte tüketicilerin yüzde 68’i daha hızlı teslimat isterken bunların da yüzde 37’sinin, ekspres teslimat imkanı sağlandığında, 4 kat daha fazla alışveriş yaptıklarını gösteriyor. Bu değişime ayak uydurmak adına platformumuzu bir adım öteye taşıyarak kısa bir süre önce yeni ürünümüz Ubimecs Ekspres E-Ticaret Platformu’nu hizmete sunduk. Bununla perakende sektör için önemli bir ihtiyacı karşılamayı başardık. Bunların yanı sıra yeni proje ve iş ortaklıklarımız var ki duyurmak için sabırsızlanıyoruz. " diye konuşuyor. 

Tmob, 2009'da kuruldu. İlk üç sene Türkiye’nin önde gelen perakendecilerinden; Yemeksepeti, GittiGidiyor, Trendyol, Markafoni, Hepsiburada, CarrefourSA, Teknosa gibi şirketleri mobil ticarete geçirdi. Dökmecioğlu, "Kurulduğumuz günden bu yana bankacılık, telekomünikasyon, seyahat ve çevrimiçi perakende sektörü başta olmak üzere 11'den fazla ülkede Fortune 500 listesinde yer alan birçok firmaya yenilikçi çözümler sağladık. Yola çıkarken amacımız şirketlerin yenilik ve dijitalleşme ihtiyaçlarına çözümler sunmaktı" diyor.

Hedef: Gelirin yüzde 90'ınını ihracattan sağlamak

2000’li yılların başında, dünya son sürat dijitalleşiyor, birçok kurum bu değişime ayak uydurmakta zorlanıyor, iş modellerini uygulayabilecekleri dijital, mobil, akılcı, pratik ve uygulanabilir çözümler istiyordu. Şirket, tam da bu noktada bu ihtiyaca karşılık vermek için kuruldu. Önce e-ticaretin önem kazanmaya başladığı yıllarda bu alana yatırım yaparak kendi e-ticaret platformu olan Ubimecs E-Ticaret Platformu’nu kurdu. Rudi Dökmecioğlu, 2018 yılından itibaren Avrupa Birliği ve İngiltere'ye ihracat odaklı büyüme stratejisi üzerine çalıştıklarını belirtiyor. Bu tarihten itibaren şirketin özellikle dijital para tarafında sunduğu çözümler dış pazarlarda hızla kabul görmeye başladı.

Şirketin 2021 hedefinde uluslararası müşteri portföyünü ürün ve hizmet bazında arttırmak, uluslararası pazarlardaki hedef firmalar ile çalışmak ve gelirinin yüzde 90'ını ihracattan sağlamak var. En nihai hedefi ise teknoloji ihracatında Türkiye’nin ilk 10 teknoloji şirketi arasında yer almak...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.