Fırat İşbecer'e göre yenilenebilir enerji, çevre teknolojileri alanındaki girişimler büyük bir ivme kazanacak

Fırat İşbecer,  2021 senesinin Türkiye’de ekonomik ve ticari anlamda 2020’den daha zor geçeceğini düşünüyor.

Fırat İşbecer, ağabeyi Fatih İşbecer ile 2000'de kurdukları Pozitron'u, 14 yıl sonra 100 milyon dolara Monitise'a satarak Türkiye İnternet tarihinin en başarılı çıkışlarından birine imza atmıştı. Teknoloji sektörünün tanınmış ismi 2020'yi 'acı sürprizlerin senesi' olarak tanımlıyor. "Öte yandan yoğun olduğunu sandığım hayatımın bir seyahat döngüsünden ibaret olduğu ortaya çıktığını söylüyor ve ekliyor: "Kendimize meşguliyet çıkarmak ile gerçekten meşgul olmak arasında çok ince bir çizgi varmış. Seyahatler bitince, boşluklar ortaya çıktı. Ayrıca psikolojik ve mental olarak sınırlarımızın test edildiği bir seneydi. 2021’de vücut sağlımıza dikkat etmeye devam ederken, kafa sağlığımızı da toparlamamız gerekecek."

İş dünyası açısından yıllardır dijital dönüşüme hazırlık yapanların kazandığı bir sene olduğunu düşünüyor. "Bu dalga uzun yıllardır geliyordu ve hazırlığını yapmış olanlar kazandı. Son dakika çözümleriyle dijital olunmuyor" diye konuşuyor.

"Dört yıllık duraklama dönemi sona erdi"

2021'de teknolojide görülmesi muhtemel trendler hakkında şöyle konuşuyor: "Önümüzdeki yıl Biden’ın ABD’de göreve başlamasıyla birlikte yenilenebilir enerji, çevre teknolojileri alanındaki girişimler büyük bir ivme kazanacak. Dört yıllık duraklama dönemi sona erdi. Dünya olarak yapay zekaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Elimizdeki işler gün geçtikçe daha karmaşık hale geliyor ve yapay zeka destekli çözümler olmazsa büyük hatalar ve ihmaller olabilir. Uçaklar 1970’lerden beri aynı hızda uçuyorlar, hızlanmaları lazım. Kendi vücudumuzdan topladığımız veri, bilgisayar oyunlarından veya kullandığımız uygulamalardan topladığımız verinin bir kırıntısı kadar. DNA’mızı yavaş yavaş paylaşmaya başladık, oradan toplanacak verilere göre şekillenecek diyet, spor programları olmalı. Biyolojik olarak mükemmelleştirilmiş ilaçlar, takviyelerle vücut ve beyin sağlığımızı maksimize edebiliriz."

Fırat İşbecer'e göre 2021’in ikinci yarısı, sosyal anlamda tamamen tersine dönüş senesi olacak. "Tüm dünya popülasyonu bir anda pandemi alışkanlıklarını terse çeviremeyecek. Ama öncü bir grup, bir daha dönmemek üzere evlerini terk edecek" diye konuşan İşbecer, kıtalararası seyahatin tekrar popülerleşeceğine, insanların gittikleri yerde daha uzun süre kalacaklarına inanıyor. FOMO (fear of missing out)'nun insanların hayatına tekrar gireceğini ve açık hava sosyal aktivitelerin patlayacağını düşünüyor. Pandemide hayatta kalan restoranlar ve eğlence yerlerinin ise 'para basacağını' belirtiyor. Düğünlerde  büyük bir patlama olacağını, 2021 Ağustos ayının sonunda rekor sayıda düğün olacağına inanıyor. "Ben de pandemi esnasında elde ettiğim anlamlı sosyal alışkanlıklarımı muhafaza ederek, çok daha dışa dönük ve hep ertelediğim şeyleri bu sefer tecrübe edeceğim bir sosyal hayata hazırlık yapıyorum" diyor. 

2021 senesinin Türkiye’de ekonomik ve ticari anlamda 2020’den daha zor geçebileceğini düşünen İşbecer, sözlerine şöyle devam ediyor: "Yüksek faiz, yüksek kur ve düşük büyüme reel sektörün en büyük düşmanlarından bir tanesidir. Ekonomideki daralma ve yavaşlama, dış yatırım ile çözülebilir ama dışardan yatırım almak için de güven ortamını tesis etmek gerekiyor. Bu açıdan zor ve ilginç bir sene olacak. Girişimcilerimiz Avrupa ve Amerika’da ticaret yapmaktan şaşmasınlar. Emeklerinin son damlasına kadar küresel girişimler olmak için çalışmalılar. Dünyada üretilen ekonomik çıktı ve katma değerin yüzde 99’u Türkiye sınırları dışında üretiliyor."

Altered Carbon izlediği en güzel bilim kurgu işiydi 

İşbecer, 2020'de en çok Dadi Freyer’in eğlenceli Eurovision şarkısı Think about Things’i dinlemiş. "Stresimi azaltıyordu" diyerek bu şarkıyı neden sevdiğini açıklıyor. Konsantrasyon sorunu yaşadığı için çok kitap okuyamadığını ama Alev Coşkun’un “Diplomat İnönü” kitabını sevdiğini söylüyor. Çünkü bu kitabın müzakare sanatını ve önemini yansıtan harika bir belge olduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Şu aralar çok konuşulan “Atomic Habits” kitabını sipariş verdim, okumak için gelmesini bekliyorum. Dizi olarak “Altered Carbon”un birinci sezon, izlediğim en güzel bilim kurgu işlerinden biri oldu. Mandalorian ilk sezon çok iyiydi, ikinci sezona da aynı heyecanla başladım. Film olarak “Love & Monsters” bayağı fantastikti.

Apple Watch müthiş ama alışamadım

Apple Watch son serisi müthiş bir icat, ama hala alışamadım. Belki 2021’de alışırım. Daha kompakt ve kullanımı rahat bir drone almak isterim. Ben uyurken vücudumu analiz edecek gadget’lar çıkarsa almak isterim. Podcast olaylarına girersem Yeti mikrofon alırım mesela. Akıllı ışıklandırma çözümlerini seviyorum, evin feng shui’sini adam etmek lazım. Ev içi çiçekçilik ve mikro tarım için bazı gadget’lar alabilirim. Çok seyahat etmeyi planladığım için akıllı bir sırt çantası da listeye ekleyebiliriz."

Serinin diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.