Son dönem halka arzlarda tüketici ürün ve servisleri, kurumsal girişimlere göre daha çok öne çıkmakta

2020'yi bitirirken halka arzlarda sağlık ve teknoloji ile birlikte tüketici ürün ve hizmetlerinin öne çıktığını görmekteyiz. Airbnb ve DoorDash ile öne çıkan bu segment, değişen müşteri alışkanlıklarının değerlemelere yansımasını da gösteriyor.
Son dönem halka arzlarda tüketici ürün ve servisleri, kurumsal girişimlere göre daha çok öne çıkmakta

2020'yi geride bırakırken azalan yatırımlardan, geri çekilen yatırımcı davranışından ve değişen dinamiklerden oldukça bahsettik. Halka arzlara baktığımızda ise yükselen bir grafikle birlikte geçen sene beklenen değerlemelerin yerini farklı girişimlerin aldığını görmekteyiz. Slack ve Uber'de beklenen hamleleri göremezken öngörülerin aksine Airbnb'nin öne çıktığı, salgınla birlikte büyüyen teslimat işindeki DoorDash ile Lemonade gibi insurtech'lerin büyük halka arzlara imza attığına ya da pazaryeri Wish gibi yakın zamandaki halka arz planlarına şahit olduk. 

Halka arzlara baktığımızda sağlık girişim ve şirketlerinin öne çıktığını görürken tüketici ürün ve servislerinin salgın döneminde birçok müşteri davranışını etkileyerek güçlendiğini görmekteyiz. Mart ortalarında düşen Renaissance Capital'ın endeksi %42 oranında yükselmesi salgın ekonomisinde büyüyen Zoom, Moderna, DoorDash ve diğer oyunculardan kaynaklanıyor. Sağlık segmentinin yükselmesinin beklendiği salgın sonrası dönemde, piyasaları şaşırtan belki de geçtiğimiz sene beklenen halka arzların gerçekleşmemesi, satın almaların artması ve tüketici segmentindeki yüksek değerlemeler oldu. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.