Emre Kurttepeli'ye göre 2021 stratejik düşünme yılı

2021’nin ilk çeyreğinde normale dönüş başlayacağına inan Kurttepeli, girişimcilerin şimdiden büyüme planlarını devreye alması gerektiğini söyledi.
Emre Kurttepeli'ye göre 2021 stratejik düşünme yılı

Mynet Kurucu Başkanı Emre Kurttepeli için 2020, pandemi döneminin karamsarlık ve çaresizliğini bir yana koyarsa ailesiyle bol zaman geçirdiği ve sürekli ertelediği birçok işi bitirebildiği bir yıl oldu. Salgın öncesinde Mynet’te ekipleri uzaktan çalıştırmayı test ettiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını belirtiyor ve ekliyor: "Bu hastalığın ülkemizde görüldüğü ilk günlerden itibaren ekibimiz ağırlıklı olarak uzaktan çalışıyor. Teknoloji şirketi olarak bununla ilgili her türlü altyapımız hazırdı, bu nedenle de hiç zorlanmadık."

Dijitalleşme süreci hızlandı

Ona göre 2020 yılında Covid-19’un etkisi dijital dönüşümü daha da hızlandırdı. Alışkanlıklarda büyük değişiklikler meydana geldiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: "İşimizi çevrimiçi bir şekilde halledebileceğimizi gördük. E-ticaret, sosyal medya kullanımında oldukça büyük bir artış yaşandı. Şimdi geleceğe odaklandığımızda, pandemi ile zorunlu değişen yaşam alışkanlıklarımızın büyük bölümünün kalıcı olacağını düşünüyorum. Dijital uygulamaların desteğiyle uzaktan çalışma birçok kurumda standart bir uygulama, uzaktan eğitim genel eğitimin değişmez bir parçası olacak. Cep telefonunuz varken banka şubesine ne ihtiyacınız var? Bu nedenle dijital dönüşümün her alanda hızlanacağını öngörüyorum."

Columbia Üniversitesi mezunu Kurttepeli, küresel çapta kullanılmaya başlanacak olan 5G teknolojisinin de ön plana çıkacağını öngörüyor. 5G telefon dışında sağlık, otomotiv, eğlence ve hizmet gibi birçok sektörde de köklü değişikliklere neden olacağını düşünüyor ve 2021'de öne çıkacak teknoloji trendlerini şöyle sıralıyor:

Ağırlıklı insan gücüne dayanan sağlık sistemi, bu bağımlılığı azaltmak amacıyla teknolojik birçok yeniliğe kucak açacak. Bu alanda 2021'de birçok yeni girişimle tanışacağımıza inanıyorum. Özellikle üretimde Otomasyon ve Yapay Zeka kullanımı hızla artacak. Yapay zekanın 2021 boyunca da çevremizdeki dünyayı yorumlamamıza ve anlamamıza yardımcı olacak daha değerli bir araç haline geleceğini düşünüyorum.

Pandemi aynı zamanda bize, çevrenin ve gezegenimizin iyiliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Çevre sorunlarına karşı yenilikçi çözümler getiren yeşil girişimler, yükselen bir trend olarak tüm dünyada ilgi görüyor. Türkiye’de de yeşil girişimlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Çevreye ve doğaya daha duyarlı olacağımız bir dönem başlıyor.

Üç önemli unsur

Şimdiye kadar 40'tan fazla teknoloji girişiminin kurucusu olan Kurttepeli, 2021'de girişimcilerin mutlaka bunları göz önünde bulundurmalı dediğiniz üç şey nedir sorusunu ise şöyle cevaplıyor:

  • En kötüsünün geride kaldığına inanıyorum. Birçok ülkedeki kısıtlamalar ve aşı konusundaki çok değerli gelişmeler ışığında 2021’nin ilk çeyreğinde normale dönüş başlayacak. Girişimcilere tavsiyem, şimdiden büyüme planlarını devreye alsınlar.
  • Yatırım bulma imkanları 2020 yılına göre nispeten kolaylaşsa da önceki seviyesine gelmesi 2022'yi bulacak, nakit akışı planlarını buna göre ayarlamalarını öneririm.
  • 2021 girişim olarak stratejik düşünme yılı olacak, kısıtlı kaynakları nerede kullanacağını iyi planlamak gerekiyor. 2021 sonunda ayakta kalanlar daha da güçlenecek. Yani bu dönemi atlatınca öncesinden daha iyi günler onları bekliyor. Bunu akıllarından hiçbir zaman çıkarmasınlar. Şimdiden global arenada savaşacak ekipleri kurmalarını öneriyorum.

"Hızlı ve yavaş düşünmek"

Kurttepeli'nin bu yıl en beğenerek okuduğu kitap, Daniel Kahneman’dan “Thinking, Fast and Slow” yani ‘Hızlı ve Yavaş Düşünmek’. Bu kitabın insanın irrasyonel düşünce biçimine mantıksal bir açıklama getirdiğini düşünüyor ve ekliyor: "İnsani zaaflarımızın kararlarımızı etkilediğini söylüyor, nasıl yanlış kararlar verebileceğimizi örneklerle yüzümüze vuruyor. Bu kitap, hayatında kendi kararlarını vermeye çalışan herkes için gerçekten büyük bir kılavuz."  

Serinin diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.