Salesforce'un eski yöneticisinden Google'a rakip arama motoru: you.com

Salesforce CEO'su Marc Benioff ve yatırımcı Jim Breyer'in desteklediği you.com, kullanıcı verilerini reklam hedeflemesinde kullanmayacak. Sosyal paylaşım özelliklerine de sahip olan you.com, tüketicilere özel bir alışveriş deneyimi yaşatacak.
Salesforce'un eski yöneticisinden Google'a rakip arama motoru: you.com

Salesforce'un eski baş mühendisi Richard Socher, Google'a rakip olması için tasarladığı arama motoru you.com'u tanıttı. Geçmişte salesforce'un yapay zeka platformu Einstein'ı geliştiren Socher, bu yeni arama motoruyla tık tuzağı içeriklere de meydan okuyor. 

Girişimin destekçileri arasında Salesforce CEO'su Marc Benioff ve yatırımcı Jim Breyer yer alıyor. Ekibin büyüklüğü ve yatırımın detayları ise şimdilik gizliliğini koruyor. 

You.com'un özellikleri

İnternette insanların işleyebileceğinden çok daha fazla bilgi olduğuna dikkat çeken Socher'e göre bu bilgilerin doğruluğu da tartışılır. Kullanıcıları yanlış yönlendiren, yalan haberler ile manipüle eden içeriklerin, toplumsal ve siyasi anlamda hayatımızda nasıl bir etki yarattığını daha önce defalarca aktardık. Richard Socher'in de bu konuda bizimle aynı fikri paylaştığını söyleyebiliriz.

Tüm bunlara ek olarak you.com ile kullanıcıların faklı platformda yaşadığı verilerinin gizliliği ve güvenliği konusundaki problemlerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Ayrıca arama motorunun sosyal paylaşım özelliklerine de sahip olacağını belirtelim. Kendi kişisel you.com URL'inizi oluşturmak da buna dahil. Platformu denemek isteyenler için you.com'un ön kayıta açık olduğunu da ekleyelim.

Gelir modeli gizliliğini koruyor

You.com, her ne kadar doğruluk, gizlilik ve güvenlik konusundaki yenilikçi yaklaşımıyla öne çıksa da; tüm girişimler gibi da tüketicilere ve gelir elde etmeye odaklanacak. 

Socher, yapay zeka alanındaki deneyimini, tüketicilere özel bir alışveriş deneyimi yaşatmak için kullanacak. Karar verme aşamasında farklı ürünlerin karşılaştırılmasına imkan tanıyacak olan you.com, gelir modeli açısından Google'dan ayrışmak istiyor. Yine de Socher,  Google Analytics'in sunduğu yeni özellikler yayınlanıncaya kadar kurgulayacağı model hakkında suskunluğunu koruyor. Girişimin birkaç ay içinde daha fazla detayla karşımıza çıkacağını söylemek mümkün. 

Girişim, kullanıcılardan topladığı veriler üzerine, dijital pazarlama araçları geliştirmek ile ilgilenmiyor. Bu noktada Salesforce'da Marc Benioff ile birlikte yürüttükleri çalışmaları hatırlatan Socher, "ürününüzü satın alan insanlarda güven inşa etmenin, para kazanmanıza engel olmadığını" vurguluyor.

Bu nokatada Google'ın itibarının biraz olsun sarsıldığını yok sayamayız. Diğer tüm silikon vadisi devlerinde olduğu gibi, Google da bu yıl tekelleşme davalarıyla gündemimizdeydi. Hatta dava kapsamında yayınlanan belgeleri sizlerle de paylaşmıştık. Socher, Google'ın yaşadığı bu tekelleşme sorunlarının pazarda yeni arama motorlarına yer açacağını düşünüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.