Girişim ekosistemindeki topluluklar, birlikte büyümenin en güzel kaynaklarından biri. İsviçre merkezli 2 yapay zekâ odaklı girişim AI Business School ve Global AI Hub ise son dönemde ülkemizde öne çıkan topluluklar arasında yer alıyor. Global AI Hub ve AI Business School’da farklı milletlerden toplam 70’den fazla kişi çalışıyor.
AI Business School
İlk önce AI Business School'dan başlayalım. Yaklaşık olarak 2.5 yıl önce kurulan AI Business School’u Vanessa Foser ile Fuat Beşer yönetiyor. Vannessa Fosser'in, bu yıl Forbes'un "30 under 30” listesine girdiğini belirtelim. Fuat Beşer'i ise Deep Learning Türkiye topluluğunun kurucusu olarak tanıyor olabilirsiniz.
Ekip tarafından "AI'ın Netflix'i" olarak tanımlanan AI Business School, iş dünyasına yönelik gerçek kullanım örneklerini (use case) içeren, yüksek kaliteli, kolay anlaşılabilir ve motive edici yapay zekâ eğitimleri üretiyor. Burada anahtar kelimenin "motive edici" olduğunu söyleyebiliriz. Ben de dahil olmak üzere pek çok kişi başladığı dijital eğitimleri tamamlamakta güçlük çekiyor. AI Business School ise yüksek kalitede prodüksiyonlar üretmenin yanı sıra, süreç boyunca katılımcıları motive ederek eğitimleri tamamlamasını sağlıyor.
AI Business School'un geliştirici yetiştirmekten çok kurumsal şirketlerdeki profesyonellere bilgi kaynağı sunmayı hedeflediğini belirtelim. Şirketlerin yaklaşık yüzde 5'inin teknik insandan oluştuğunu belirten Fuat Beşer, şirketlerin yönetim kadrosundaki bilgi ve vizyon eksiklikleri nedeniyle yapay zeka projelerinin çoğunlukla ölçeklenmekte zorluk çektiğini ve pilot aşamasında kaldığına dikkat çekiyor:
AI Business School olarak; teknik eğitimlerin çok fazla olduğu günümüzde iş dünyasına yönelik yapay zekâ eğitimleri açısından dünya üzerindeki en geniş portfolyoya sahip olmak istiyoruz. Eğitimlerde kaliteyi korumak başlıca önceliklerimizden. Business tarafındaki kişilerin ve yöneticilerin yapay zekâyı doğru anlayarak yapay zekâ uygulama örneklerinin artacağına inanıyoruz.
AI Business School Eğitimleri
Zürich merkezli AI Business School, İsviçre, Almanya ve Türkiye'de faaliyet göstererek bu bilgi açığını kapatmayı hedefliyor. Her çalışanın kolay bir şekilde anlayabileceği Get Ready for the Upcoming AI Age eğitimi, liderler ve yöneticiler için hazırlanan Leadership in the AI Age eğitimlerinin yanı sıra farklı endüstrilere yönelik yapay zekâ eğitimleri de mevcut:
- AI in Healthcare
- AI in Banking
- AI in Insurance
- AI in Mobility
- AI in Manufacturing
- AI in Retail
- AI in Finance
- AI in HR
- AI in Marketing and Sales
- AI in Operations
- AI in IT
- AI in Production
Eğitimler genel olarak İngilizce ve Almanca. Ayrıca Yapay Zekâya İlk Adım isminde bir de Türkçe eğitim bulunuyor. AI Business School’un Google, Amazon, Microsoft ve UiPath ile resmi partnerlik anlaşmalarının da olduğunu söyleyelim. Girişim, şirket partnerlikleriyle birlikte ürettiği eğitimleri kendi dijital eğitim (e-learning) platformunda yayınlıyor.
AI Business School’un gelir modeli ise tamamen hazırlanan eğitimlerin şirketlere satışına dayanıyor. Girişimin şu an için sadece B2B satışı mevcut. Stratejik satış ortaklığı modeli de bulunan AI Business School’da bu programda gerçekleşen satışların yüzde 20’si satış ortaklarıyla paylaşılıyor.
AI Business School'un İsviçre’de yapay zekâ eğitimi açısından pazar lideri konumunda olduğunu ekleyelim.Yapay zekâ eğitimi açısından AI Business School’u tercih eden şirketler arasında UBS, ebay, Zurich, Migros, Franke, Allianz Group, Deutsche Bahn, Detecon gibi önemli kurumlar yer alıyor.
Şirketin rakiplerini sorduğumda Fuat Beşer şöyle yanıtlıyor:
Yapay zeka alanında teknik eğitimler çok fazla var fakat şirketlerin önemli bir bölümü oluşturan business tarafına yönelik yapay zekâ eğitimleri yok denecek kadar az. Var olan eğitimler de ya yetersiz ya da sıkıcı eğitimler.
AI Business School hem iş dünyasına yönelik geniş bir portföy sunuyor hem de Google, Amazon, Microsoft ve UiPath şirketlerin bu alanlardaki uzmanlıklarını da eğitimlerinde değerlendiriyor.
Yapay zeka odaklı sosyal paylaşım platformu: Global AI Hub
Global AI Hub ise ekip tarafından "AI'ın LinkedIn'i" olarak tanımlanıyor. İsviçre merkezli bir yapay zekâ topluluğu olan Global AI Hub, eğitimlerin yanı sıra yapay zeka alanına odaklanan bir sosyal paylaşım sitesi olarak konumlanıyor. 1 yıl önce kurulan Global AI Hub, Fuat Beşer tarafından yönetiliyor.
Global AI Hub tıpkı bir sosyal ağ platformu gibi paylaşım ve mesajlaşma özelliklerine de sahip. Global AI Hub'a üye olan kullanıcılar, platformdaki Python, Machine Learning gibi teknik hub’lara, AI in Banking, AI in Insurance gibi iş dünyasına yönelik hublara,Turkish AI Hub, Nigerian AI Hub gibi yerel hublara katılabiliyor.
Ayrıca Global AI Hub’da üyeler AI alanında yaptıkları çalışmaları paylaşabiliyor ve diğer kullanıcılarla etkileşime girebiliyor. Şimdilik kendi Hub'ınızı oluşturamadığınızı ekleyelim. Platformun şu anda 18 bin 556 kullanıcısı bulunuyor, 100 bin kullanıcıya ulaştıktan sonra ise reklam ve sponsorlu içerik modellerinin yayına alınması planlanıyor.
Global AI Hub Eğitim ve İş Fırsatları
Girişimin yetenekli insanlara yapay zekâ alanında tamamen ücretsiz teknik içerikli yapay zekâ eğitimleri verdiğini söyleyelim. Global AI Hub, eğitim verdiği kişilere iş fırsatları da yaratıyor. Şirketlere ise yapay zekâ alanında yeteneklere ve uzman kişilere hızlı bir şekilde ulaşmaları konusunda hizmet veriyor. Global AI Hub, şirketlere yapay zekâ alanında aradıkları yetenekli insanları bularak gelir elde ediyor.
İsviçre, Almanya, Türkiye haricinde Nijerya, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde de binlerce kişinin katıldığı Python, Machine Learning ve RPA alanında eğitimler veriyor.
Platformda verilen başlıca teknik eğitimler şöyle;
- Python
- Machine Learning
- Robotic Process Automation
- Deep Learning
Girişim bir süre önce Türkiye’de 10 bin kişiye ücretsiz Python programlama dili eğitimi verilmesi projesine başladı. Bu proje kapsamında; 1300 kişinin eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandığını söyleyelim. Kısacası ekip, hedefledikleri rakamın yüzde 13’üne ulaşmayı başardı. Önümüzdeki dönemde 100 bin kişiye RPA eğitimi verilmesi planlanıyor.
Global AI Hub, partnerlerininin de desteğiyle platformunda hem canlı hem de kişilerin kendi kendine öğrenebileceği formatta eğitimlere sahip. Ekip, bu eğitimlere katılanları bazı testlerden geçirerek ve bir takım projeler yapmalarını sağlayarak çeşitli filtrelemelerden geçiriyor. Bu testleri başarıyla geçenleri ise İşkur lisansı sayesinde şirketlerle iş, staj ve proje imkanları için buluşturuyor.
Global AI Hub'ın kullanıcı sayısı bakımından her hafta %7-%10 büyüdüğünü de belirtelim. Platformlarda yapay zeka alanındaki iş ilanları da yayınlanıyor. Böylece eğitimleri tamamlayan adaylar, kendilerine uygun ilanlara başvuru yapabiliyor.
Girişimin rakiplerini sorduğumda Fuat Beşer şöyle yanıtlıyor:
Bir çok ülkede farklı yerel yapay zekâ toplulukları var fakat bu küresel ölçekte bir yapay zekâ topluluğu yok. İş ve proje fırsatlarını yerelde aramak yerine böyle bir topluluk aracılığıyla küresel ölçekte iş ve proje fırsatlarına ulaşabilecekler.
Teknik alanda çok fazla yapay zekâ eğitimi olmasına rağmen bireysel olarak kendilerini geliştirmek isteyenler çoğu zaman eğitimleri motivasyon ya da teknik sorularına yanıt bulamadıkları gerekçesiyle yarıda bırakıyor. Global AI Hub’da yüzlerce kişi aynı eğitimleri takip ediyor. Eğitimler sırasında aktif bir mentorluk desteği de mevcut.
Global AI Hub'ın gelecek planları
Eğitim ve işe yerleştirme konusunda ekibin, yakın zamanda Avrupa'da Amazon ile iş birliğine imza atacağını da ekleyelim. Pandemi sonrasında ise Workinton ile şirketler için hackathon düzenleme planları mevcut. Yapay zeka alanında 10 milyon kişi yetiştirmeyi planlayan Global AI Hub, ekosistemde daha fazla kadın geliştiricinin yer almasını hedefliyor.
Fuat Beşer girişimin gelecek planlarını şöyle aktarıyor:
Global AI Hub olarak; yapay zekâ alanında milyonlarca kişiyi eğitmek ve potansiyeli yüksek kişilerin de iş ve proje fırsatlarına kolay bir şekilde ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Toplululuk, e-öğrenme ve iş platformu aracılığıyla bu alanda dünyada başlıca durak olmayı hedefliyoruz. 2022 yılında dünya genelinde 1 milyon üyeye ulaşacağız.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap