Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram'a 30’ar milyon TL ceza kesildi

Resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a 30’ar milyon TL’lik cezalar kesildi.
Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram'a 30’ar milyon TL ceza kesildi

Temsilci bildiriminde bulunmayan Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına 10’ar milyon TL ceza kesildiğini ve bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon TL idari para cezası kesileceğini Kasım ayının ilk günlerinde sizlere aktarmıştık

Söz konusu tebliğinden üzerinden 30 gün geçti ve resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a 30’ar milyon TL’lik cezalar kesildi. Sosyal medya şirketleri önümüzdeki 1 ay içinde temsilci bildirir ve cezayı öderlerse cezaları 4’te 1 oranında azalacak.

Şu ana kadar sadece Rusya merkezli sosyal medya platformu olan VKontakte tarafından temsilci bildiriminde bulunulduğunu da ekleyelim. Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram temsilci bildirmemeye devam ederlerse gelecek aydan itibaren Türkiye’deki vergi mükelleflerinin söz konusu şirketlere reklam vermesi de yasaklanacak.

Hatırlatmak gerekirse Temmuz ayında Meclis’ten geçen 7253 sayılı sosyal medya yasası gereği sosyal medya şirketlerinin Türkiye’ye temsilci atamaları gerekiyordu.

Yasa, 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girmiş olsa da Facebook, Instagram, Twitter, YouTube ve TikTok gibi şirketler Türkiye’de henüz temsilci atamadı ve bu sebepten 5 aşamalı yaptırım planının ilk aşaması devreye alındı. 30’ar milyon TL’lik cezalar ile birlikte 5 aşamalı planın ilk 2 aşaması da gerçekleşmiş oldu.

Paylaşılan bilgilere göre reklam yasağının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen şirketlerin internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine de başvurabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.