Kasım 2019'da ise Google tarafından duyurulan ve bulut oyun teknolojisi Google Stadia, "Nerede ve ne zaman istersen oyun oyna" sloganıyla çıkmış, oyun servisinin “Başlangıç Paketi”nin fiyatı 129 dolar olmuş, aylık abonelik alan kullanıcılar, Stadia Pro'daki oyunlara erişim sağlamış, bunun aylık abonelik ücreti ise 9.99 dolar olarak belirlenmişti. Bunun etkisiyle Mart 2019'da biri PlayStation, diğeri Xbox ile oyun sektörünün en büyük şirketleri Sony ve Microsoft, iş birliğine gitme kararı almış, iki şirket, Microsoft’un bulut platformu Azure odaklı yeni bir oyun deneyimi için ortaklık yapmıştı.
Oyun sektörünün gelişmesiyle oldukça gerçekçi grafiklere sahip oyunlar ortaya çıktı. Fakat bu oyunları oynamak için oldukça yüksek donanıma sahip bilgisayarlara ya da konsollara sahip olmak gerekiyordu. Özellikle iyi bir ekran kartı şarttı. Bu maliyeti minimize etmek ve istenilen her ortamda erişime sahip olmak için bulut bilişimin nimetlerinden yararlanmaya başladı. Yani temelleri 1960'lı yıllara dayanan bulut teknolojisi bu kez oyun sektörünü etkiledi.
2023'te 4,8 milyar dolara çıkacak
Bulut oyun, oyun oynama alışkanlıkları ve tercihler üzerinde yapıyor. Bu da teknoloji sektörünün dev şirketleri farklı pazarlara rekabet etmek için aksiyon almasına yol açıyor. Çünkü bu işin, oyun konsolları ve bilgisayarların tahtını sallayacağına inanıyorlar. Bir taraftan, 2019 yılında 615 milyon dolar pazar gelirine ulaşan sektörün 2020 sonuna kadar 815 milyon dolara, 2023 yılına kadar da neredeyse 5 katına çıkarak 4,8 milyar dolarlık gelir hacmine sahip olması bekleniyor.
Oyun sektörünün Netflix'i kim olacak?
Mart 2020'de Çinli teknoloji devi Tencent de bulut oyun teknolojisi ile ilgili çalıştığını açıkladı. Şirket, bir bulut oyun platformu geliştirmek için telekom şirketi Huawei ile birlikte çalıştığını bildirdi. Eylül ayında dünyanın en değerli beşinci şirketi Amazon, bulut oyun servisi Luna'yı duyurdu. Kullanıcılar Amazon'un açıklamasıyla resmiyet kazanan servisi, aylık 5,99 dolar fiyatla kullanabilecek.
Bir ay sonra Facebook da bulut oyun pazarında yer almak için harekete geçti. Ekim 2020'de sosyal medya şirketi, mevcut Facebook Oyun platformuna ücretsiz oynanabilen bulut akışlı oyunların eklendiğini duyurdu. Beş oyunla piyasaya giren Facebook, oyun çeşitliliğini genişletmeyi planlıyor. Konuyla ilgili Facebook Play Başkan Yardımcısı Jason Rubin bir haberde yaptığı açıklamada şöyle konuşuyor:
Oyunların eklenmesiyle işe 2021'de başlayacağız. Oyunlar, oyun biçimi ve geliştiricinin tercihine bağlı olarak uygulama içi satın alma ve reklamlarla etkinleştirilecek.
Oyun sektöründeki iş birlikleriyle bulut oyun sektöründe güçlü bir rakip iddiasını artırıyor. Donanım için sürekli olarak para verilmesinin önüne geçmeyi amaçlayan bu platformlar, oyun dünyasının Netflix’i olmayı hedefliyor. Burada kasıt şu: Netflix'te olduğu gibi kullanıcı oyunu seçip oynamaya başlayacak.
Peki nasıl çalışıyor?
Bulut oyun, bilgisayarınızdan mouse, klavye, joystick'lerle yapılan hareketleri, İnternet aracılığıyla uzaktaki güçlü bir bilgisayara grafiksel işlemler için aktarıp buradan çıkan sonucu yine İnternet aracılığıyla evinizdeki bilgisayara gönderiyor. Bu sistem interaktif bir video sistemi olarak da tanımlanıyor. Böylece güçlü donanıma sahip olmadan yüksek çözünürlüklü oyunları oynama imkanı sağlıyor.
Pahalı donanım ihtiyaçlarını azaltan ve her yerden istediği oyuna ulaşan kullanıcıların bulut oyun platformlarını ilerleyen dönemde daha fazla kullanılır hale geleceği tahmin ediliyor. Ama yine de oyuncu sayısı, hala konsol ya da PC oyuncularına göre daha az... Dolayısıyla henüz niş bir pazar... Oyun pazarının elde ettiği gelirin büyük bir bölümünün akıllı telefon ve tabletlerden geliyor. Bulut tabanlı oyun abonelik servisleri sayesinde akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden de PC ve Konsol oyunlarını oynamak mümkün.
5G rekabeti kızıştıracak
Oyun dünyasını savaş açan Apple, Microsoft ve Google gibi oldukça önemli firmaların oyun odaklı mobil uygulamalarının App Store'da kullanıma sunulmasının önüne geçse de 5G ile cloud gaming'de operatörlerin öne çıkacağı düşünülüyor. Çünkü yüksek miktarda veri aktarımına izin verecek. Çünkü internet üzerinden daha güçlü bir cihaza bağlanıp, yüksek performans gerektiren işlemler cihazlara daha kolay ulaşacak. Bu da oyun pazarında şirketlerin farklılaşmak için oyun sayısı ve kategorilerinde daha yoğun bir rekabete girmesinin önünü açacak.
Ayrıca bulut tabanlı oyun platformu 2021 yılının ilk çeyreğinde tanıtacağını hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap