Apple oyun endüstrisine savaş açtı

Oyun dünyasını savaş açan Apple, Microsoft ve Google gibi oldukça önemli firmaların oyun odaklı mobil uygulamalarının App Store'da kullanıma sunulmasının önüne geçti.
Apple oyun endüstrisine savaş açtı

Teknoloji denildiğinde akla gelen şirketlerden olan Apple, dünyanın en önemli firmalarının oyun odaklı uygulamalarını App Store'a almamaya devam ediyor. Apple tarafından üretilen iPhone ve iPad modellerinin kullanımı için mobil uygulama sunmanın tek yolu App Store'da yer almak.

Uygulama geliştiricilerin ve firmaların geliştirdikleri mobil uygulamaları App Store'a eklemeleri bazen sanılandan daha zor olabiliyor. App Store'a eklenecek her uygulamayı detaylı bir şekilde inceleyen Apple, kriterlere uymayan uygulamaların App Store'da yer almasının önüne geçiyor. 

Oyun dünyasını savaş açan Apple, Microsoft ve Google gibi oldukça önemli firmaların oyun odaklı mobil uygulamalarının App Store'da kullanıma sunulmasının önüne geçti. Apple'ın aldığı karar nedeniyle Microsoft’un xCloud uygulaması App Store'a giriş yapamadı. Google'ın Stadia uygulaması ise en önemli özelliği olan oyun stream etme özelliğini kaldırarak App Store'da kullanıma sunuldu. Aynı zamanda 2020 yılına damgasını vuran Nvidia’ın GeForce uygulamasının App Store'da yer almadığını da ekleyelim.

Hatırlatmak gerekirse Apple, Facebook Gaming uygulamasının da App Store'da yer almasını engellemişti. Daha sonrasında tekrar değerlendirilmeye giren Facebook Gaming uygulaması App Store için onay almıştı. Facebook Gaming'in Apple'ın onayını almak için bazı özellikleri platformundan kaldırdığını da ekleyelim.

xCloud ve Stadia uygulamaları oyunları stream ederek herhangi bir oyun donanımına ihtiyaç duymadan telefonunuz veya tabletiniz ile oynamanızı sağlıyor. Kısacası normal şartlarda pahalı donanımlar ile oynanabilen oyunları telefonunuzdan oynamanızı sağlayan bu uygulamalar uzun zamandır iOS kullanıcıları tarafından da bekleniyor.

Apple'ın bu uygulamaları App Store'a kabul etmemesinin nedeni ise uygulamaların içinde yer alan içerikler. Bu uygulamalar temelde birer stream platformu oldukları için pek çok farklı oyuna ev sahipliği yapacaklar. Apple'ın açıklamalarına göre ise uygulamaların onaylanmamasının nedeni bu oyunların hepsini incelenemeyecek olmaları.

Olaya bu açıdan baktığınızda aklınıza Netflix ve Spotify gibi servisler gelebilir. Tıpkı xCloud ve Stadia'da olduğu gibi bu platformların içinde de pek çok farklı müzik, dizi ve film içeriği bulunuyor ve bu içerikleri Apple tarafından kontrol edilmemesine rağmen uygulamalar App Store içinde yer alıyor.

Bu konuda da bir açıklama yapan Apple, oyunların film, diziler ve müziğin aksine interaktif olduğunu belirtti. Şu an için bu durumun nasıl ilerleyeceği belirsiz olsa da xCloud ve Stadia gibi platformları kullanmak isteyen iOS kullanıcılarının şu an için pek mutlu olmadıklarını söyleyebiliriz.

Microsoft'un Game Pass oyun streaming servisi 15 Eylül tarihinde resmen kullanıma sunuluyor. Apple ile ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle servisin şu an için sadece Android akıllı telefon ve tabletler için hizmet sunacağını da ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.