Teknoloji devlerinin CEO'ları 2019'da ne kadar kazandı?

Silikon vadisi devlerini yöneten CEO'ların 2019'daki kazancının toplamı 360 milyon dolar.
Teknoloji devlerinin CEO'ları 2019'da ne kadar kazandı?

Teknoloji devleri için işler 2000'lerin başında olduğu kadar kolay değil. GDPR ve veri ihlalleri, reklam ve komisyon ücretleri, tekelleşme, dezenformasyon ve siyasi seçimlerde sosyal ağların rolü gibi pek çok konuda davalarla karşılaştığını görüyoruz.

Hatta temmuz ayında  tekelleşme karşıtı soruşturma kapsamında Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook'un, Temsilciler Meclisi'nin karşısına çıktığını gördük. Microsoft ise pandemi döneminde mağazalrını kapatırken, Zoom ile rekabetini güçlendirmeye ve TikTok'u satın almaya çalıştı. 

Yine de tüm bu olayların teknoloji devlerini yöneten CEO'lara zarar verdiğini söylemek pek mümkün değil. Silikon vadisi devlerini yöneten CEO'lar 2019'da 360 milyon dolara yakın ödeme aldı.

Ek ücretler, maaş, bonus, nakit teşvik ödülleri, hisse teşvik ödülleri ve diğer ek ücretler olmak üzere 5 elementten oluşuyor. Slikon vadisi devleri CFO'lardan COO'lara, direktörlerden kurucu ortaklara kadar yönetici kadrosundaki pek çok pozisyona ek ücretler sunuyor. 

Teknoloji devi CEO'larının 2019'daki kazancının toplamı 360 milyon dolar

Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, Microsoft'un CEO'su Satya Nadella, Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, Apple'ın CEO'su Tim Cook ve Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un 2019'daki kazancını topladığımızda 360 milyon dolar kazandıklarını görüyoruz. 

Mark Zuckerberg'in uçağı

Yine de her yönetici için şartların farklılık gösterdiğini belirtelim. Örneğin Mark Zuckerberg, 1 dolarlık maaşının yanı sıra, kişisel ve ailevi güvenliği için 20 milyon dolar alıyor. Ayrıca şirketin uçağını kullanma imkanına da sahip. 

Sundar Pichai'nin dev hisse teşvik ödülü 

Sundar Pichai'nin maaşı ise yıllık 650 bin dolar. Pichai'nin asıl gelirinin hisse teşvik ödülleri olduğunu söyleyebiliriz. Alphabet CEO'su hisse teşvik ödülü olarak 300 milyon dolar alıyor. Bu noktada Alphabet'in yöneticilerinin her yıl hisse teşvik ödülü almadığını belirtelim. Rakamların bu kadar yüksek olmasının sebeplerinden biri de bu. Pichai'nin 2019'da aldığı hisse teşvik ödülünün 3 yıl için olduğunu ekleyelim. 

Jeff Bezos'un mütevazi ödenekleri

CEO maaşları söz konusu olduğunda Jeff Bezos, mütevaziliğiyle dikkat çekiyor.  Yıllık100 bin dolardan az maaş alan Bezos'un ek ücretleri ise 1.7 milyon dolara tekabül ediyor. Bu rakam da diğer CEO'ların ek ücretleriyle karşılaştırıldığında düşük kalıyor. Bezos'un dünyanın en zengin adamı olduğunu düşünürsek, bu düşük rakamlar önemini yitiriyor. Bezos'un net servetinin 190 milyar dolar olduğunu hatırlatalım.

Tim Cook ve Satya Nadella'nın devasa ek ücretleri

Yıllık 3 milyon dolar maaş alan Tim Cook'un toplam ek ücreti 11. 5 milyon doları buluyor. Satya Nadella ise 2.3 milyon dolar maaşın yanı sıra toplamda 42.9 milyon dolar ek ücret alıyor. Nadella'nın hisse teşvik ödülünün 29.6 milyon dolar olduğunu da ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.