İngiltere hükümeti, Starlink rakibi OneWeb'i satın aldı

2012 yılında kurulan OneWeb, geçtiğimiz haftalarda iflasını ilan etmişti. Ancak İngiltere hükümeti, küresel uydu iletişim şirketi OneWeb'in satın alınmasının tamamlandığını duyurdu.
İngiltere hükümeti, Starlink rakibi OneWeb'i satın aldı

https://

İngiltere hükümeti, küresel uydu iletişim şirketi OneWeb'in satın alınmasının tamamlandığını duyurdu. 2012 yılında kurulan ve hem Birleşik Krallık'taki hem de ABD'deki tesislerinde en son uydu teknolojisini geliştiren OneWeb, geçtiğimiz haftalarda iflasını ilan etmişti. Ancak şimdiki anlaşmayla OneWeb, hedefine ulaşmak için borç veya öz sermaye yoluyla 1,25 milyar dolar daha arayacak.

OneWeb'in bu süreçte Elon Musk ve Jeff Bezos liderliğindeki girişimler de dahil olmak üzere iyi finanse edilen rakiplerle karşılaşacağını söylemek mümkün. Ancak yeni anlaşma, OneWeb'i bir şans daha vermiş gibi duruyor ve şirketin bu şansı iyi kullanması gerekiyor. 

OneWeb'de yüksek hisseye sahip olacak İngiltere hükümeti ve Bharti Global, şirketin yüzde 84,4'ü için 500 milyon dolar ödüyor. Kalan tutar ise SoftBank ve Airbus dahil olmak üzere mevcut alacaklılara ait olacak. Anlaşma sonrasında Thomson Reuters'ın eski genel müdür yardımcısı Neil Masterson, CEO olarak görevi devraldı. 

OneWeb'in, işletmelerin kendilerini yeniden organize etmek için kullandıkları bir süreç olan Chapter 11'dan çıkışı, İngiltere'nin büyük bir ticari uzay oyuncusu olma ve uluslararası güvenlik ittifaklarını güçlendirmek için kullanılabilecek konumlandırma teknolojisi geliştirme hedeflerinin de önünü açıyor. Bilmeyenler için Chapter 11'ın US Bankruptcy Code'un konkordato ilan eden firmalarla ilgili bölümü olduğunu da belirtelim.

Devlet tarafından finanse edilen bir inovasyon merkezi olan Satellite Applications Catapult, GPS gibi mevcut navigasyon hizmetlerinin dayanıklılığını artırmak için kullanılabilecek konumlandırma, navigasyon ve zamanlama teknolojisini geliştirmek için halihazırda OneWeb ile çalışıyor. Şirketin odaklandığı ilk nokta, gelecek yılın sonbaharına kadar İngiltere ve Kuzey Kutbu bölgesine uygun bir ticari internet hizmeti sunmak olacak. 

Hedef, 2022'ye kadar yörüngede 650 uyduya sahip olmak

Starlink projesinin şu anda gerçekleştirmeyi çalıştığı hedefin ilk fikri aslında OneWeb tarafından ortaya atılmıştı. Buna rağmen uzayda 74 uydusu bulunan OneWeb'e karşılık Starlink'in 800 uydusu bulunuyor. Ancak uzay endüstrisi danışmanlık şirketi olan Quilty Analytics'te analist olan Chris Quilty, OneWeb'in reenkarne edilmiş haliyle ticari müşterilere odaklanmasını artıracağını ve rekabet etmesine yardımcı olacağını söylüyor.

OneWeb, 17 Aralık'ta 36 uydu daha fırlatmayı planlıyor ve küresel kapsama alanı için 2022'ye kadar yörüngede 650 uyduya sahip olma hedefini tamamlamak için önümüzdeki yıl fırlatmaları hızlandıracağını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.