Esen Bulut: "Girişimcilik dünyasında cinsiyetten bağımsız herkese eşit davranılmalı"

Rimuut'un kurucu ortağı Esen Bulut, teknoloji sektöründe kadınların işi kurarken zorlandıklarını, ama konu işi sürdürmeye geldiğinde erkeklerden daha başarılı olduklarını söylüyor.
Esen Bulut:

Rimuut'un kurucu ortaklarından Esen Bulut, Üsküdar Amerikan Koleji'nden mezun oldu ve finans okumak için ABD'ye gitti. Bulut eğitim hayatının hiçbir döneminde cinsiyeti üzerinden herhangi bir davranışa maruz bırakılmadığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:

"Liseden mezun olduktan sonra Boston College'de eğitimimi sürdürme kararı aldım. Çünkü finans okumak istiyordum. Aynı anda ekonomiden de çift ana dal yaptım. Eğitim hayatımın hiçbir döneminde cinsiyetim üzerinden herhangi bir davranışa maruz bırakılmadım. Finans okumama rağmen okulun ya da sınıfın içinde masküleniteyi hissetmedim. Aslında okuduğum bölüm bilinçli bir tercih olduğu için okulumu da buna göre seçmiştim. Türkiye'ye dönüp dönmemek konusunda tereddütte kaldım. Ama buraya gelerek iyi bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Çünkü 2008 krizinin ayak sesleri, 2007'de gelmeye başlamıştı. O dönem için işe alımlar azalmıştı. Türkiye'ye döndüm. Henüz 23 yaşındayken iş hayatına atıldım."

Kurumsal hayata geçince buradaki dinamiklerin farklı işlediğini fark ettiğini ve konuyla ilgili ezberinin neden  bozulduğunu şöyle anlatıyor:

"İş hayatında çok çalışırsam takdir edileceğimi düşünüyordum. (gülüyor) Ama daha ilk işimde aslında insan ilişkilerinin önemli olduğunu hatta bunun çalışma hayatının önüne geçtiğini gördüm. Çok çalıştığım için mobinge uğradım. Çünkü benim çok çalışmam az çalışan birilerinin hoşuna gitmedi.

Daha sonra Doğuş Holding'te işe başladım. Çalışma hayatına başlamak ve bunu sürdürmek için kesinlikle doğru bir tercihti. Ama kurumsal hayatın dinamiklerine tamamen adapte olamadığım için kendimi uzun vadede orada göremedim. Aslında hep beni besleyecek başka bir iş yapmam gerektiğini biliyordum. "

Aile şirketine geçti

Esen Bulut, iş hayatının bu bölümünde aile şirketi Esenteks'e geçtiğini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Aile şirketimize geçtim. Çünkü orada bana ihtiyaç vardı. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir şirketimiz var. En düşükten başlayarak çeşitli bölümlerde yöneticilik yaptım. Depoda kumaş dahi taşıdım. Çoğu çalışan, beni çocukluğumdan beri tanır. Babam önce benim satış bölümünde çalışmamı istedi. Çünkü öncelikle müşterilerin kim olduğunu anlamam gerekiyordu. Bu yüzden satış başlaman gereken ilk bölümdü. Aile şirketinde oturtmak istediğim düzeni yaptıktan sonra misyonumu tamamladığımı düşündüm. Ama yine de bütün kariyerimi burada devam ettirmek istemedim. Başka bir şey yapmam gerektiğine inanıyordum."

Tam o tarihlerde kardeşi Mert Bulut ile kariyerlerinin kesiştiğini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "O zaten hali hazırda girişimcilik dünyasındaydı. Hayata geçirmek istediği bazı projeler vardı. Ben de aile şirketinden ayrılmak üzereydim. Kendim bir şeyler yapmak istiyordum. Ama korkularım vardı. Kardeşimle 2016'nın son çeyrekte güçlerimizi birleştirmeye karar verdik. Daha önce yaptığımız işler ve eğitimlerimiz birbirini tamamladı."

Ve Rimuut kuruldu

Esen Bulut ve Mert Bulut kardeşler, 2017 yılında Estonya’da Rimuut'u kurdu. Bağımsız profesyoneller için kullandıkları kadar maliyetlerine katlandıkları esnek bir şirketleşme alternatifi olarak tanımlanan şirket, üç yıl gibi kısa bir sürede 70'den fazla ülkede 30 binin üzerinde bağımsız profesyonele ve 3 binin üzerinde kuruma ulaşmayı başardı.

Bulut aradan geçen süreci şöyle özetliyor: "Girişimcilik gerçekten zor bir şeymiş. Bu işe girmeden önce bunu fark etmemiştim. İTÜ Çekirdek girişimlerindeniz. Buradaki süreç boyunca iş modelini finalize ettik. Şirketi Estonya'da kurmaya karar verdik. Çünkü ilk günden itibaren global bir şirket olmayı hedeflemiştik. Bu noktada ana pazar olarak AB ülkelerini hedef almıştık. Bu noktada Avrupa Birliği içinde kurulan bir şirket olmanın avantajlı olacağını düşündük. 

Girişimcilik dünyasına girdikten sonra da cinsiyetim üzerimden herhangi bir duruma maruz bırakılmadım. Bence bunun sebebi yaptığım işi iyi bilmem ve işe hakim olmamdan ileri geliyor. Bunu karşı tarafa yansıtabildiğimi düşünüyorum. Ama kendi alanımla ilgili görüşmeler yapıyorum. Yani teknoloji kısmına karışmıyorum. Bu benim için güvenli alan gibi. Şansım kardeşimin bu konuda deneyimli olması."

"Bekar olmanın faydasını gördüm" 

"Bekar olmam girişimcilik ekosistemi içinde çalışma temposu adına avantaj sağladı. Çünkü kendinizi bile unuttuğunuz bir yoğunlukta çalışıyorsunuz" diyor ve ekliyor: "Bu noktada başkasına karşı sorumluluklarımın minimumda olması enerjimi ve vaktimi sadece işime aktarmama yarıyor. Ama bu evli olsaydım başarısız bir girişimci olurdum demek değil."

Yukarıda anlattığı durumu ise şöyle açıklıyor: "Sadece daha zor olurdu. Erkekler bu konuda daha şanslı. Bir erkek evli olsa da rolü belli. İşine yoğunlaşmasını etki etmiyor. Bir de erkekler yapı gereği daha girişken ve cesaretli... Kadınlar ise çok fazla detay düşünüyor. Ama işe başladıktan sonra istikrar, organizasyon kabiliyetleri sayesinde o işi daha iyi sürdürüyor. Bu durumu daha iyi yönetiyor. Yolda kadınlar daha avantajlı." 

Kadınlar girişimcilik dünyasında başarılı olduklarını yeni keşfetti

Girişimciliği erkek egemen bir alan olarak tanımlayan Esen Bulut sözlerine şöyle devam ediyor: "Teknoloji ekosistemi içinde teknoloji yapan ya da girişim kuran kadınlar hep vardı, ama onların sayısı çok azdı. Ama  artık bu durum değişti. Şimdi sektör içinde çok sayıda başarılı kadın mühendis ya da girişimci var. Bu noktada önyargılar kırıldı. Bir şey vaat ediyorlar. Kadınlar girişimcilik dünyasında ne kadar başarılı olduklarını ve olacaklarını keşfetti. Hem de girişimcilik ekosistemine ne kadar başarılı olabileceklerini gösterdiler. Buradaki önyargılar da kırıldı. 

Yatırım görüşmelerini genelde ben yapıyorum. Yaptığınız işi çok sevdik, ekibin enerjisine bayıldık gibi geri dönüşler alıyorum. Şirketi, şirketle ilgili hedefleri anlatanının bir kadın olması yatırımcıların hoşuna gidiyor. Kadın yatırımcıların sayısı çok az olduğu için genelde erkek yatırımcılarla görüşüyorum. Şimdiye kadar beni cinsiyetim üzerinden mağdur edecek durum ya da davranışla karşılaşmadım. Yine de ekosistem içinde cinsiyet üzerinden ayrımcılık yapılmadığı anlamına gelmiyor. Sadece kendi adıma böyle bir şey yaşamadım ya da öyle bir durumla karşılaşmadım."

Kadınların teknoloji dünyasında artık daha etkin olduğunu söyleyen Bulut, "Ama bir kadın girişimci söz konusu olduğunda ona karşı pozitif ayrımcılık yapılıyor. Doğru olan şey, yaptığı iş üstünden onlara karşı böyle bir tavrın olmaması... Çünkü herkese cinsiyetinden bağımsız eşit fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyorum" diyerek sözlerine son veriyor.

Kadınlar Anlatıyor yazı dizisinin diğer örneklerine şuradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.