Tadilat, temizlik, nakliye gibi büyük servislerin yanı sıra özel ders ve kişisel hizmet platformu Armut, Ekim ayı itibarıyla 'HomeRun' markasıyla Polonya, Çekya ve Macaristan’da da faaliyetlerine başladı. Şirket, Türkiye de dahil olmak üzere toplamda faaliyet gösterdiği ülke sayısını sekize çıkardı. Geçen yıl bu markayla talepleri yüzde 253 büyürken, hizmet sayısı 13 kat arttı ve toplamda 669 farklı serviste hizmet verebilir duruma geldi.
En çok büyüyen ülke: Romanya
2019'da yüzde 65 büyüme kaydeden şirketin kurucu ortağı Başak Taşpınar Değim, bu ülkeler arasında yüzde 220'lik oranla ile en çok büyüyen ülkenin Romanya olduğunu belirtti. Bunun nedenini şöyle açıkladı:
Çünkü Romanya'daki piyasanın dinamikleriyle ilgili bir şey. Ürün aynı ama ülkedeki adaptasyonuyla ilgili pek çok kriter olabilir. Her şey birleştiğinde en hızlı büyüme gösteren ülke oldu. Diğer ülkelerde büyümeye devam ediyor. Bu yüzden burada tek kazanan ülke yok. Bu yıl içinde de büyüme grafiğimiz yükselerek devam etti. Geçen seneye göre Romanya yüzde 223, Suudi Arabistan’da yüzde 111, Mısır’da yüzde 78, İngiltere’de yüzde 86 oldu. HomeRun 2018 yılından beri yurtdışında yüzde 2093 oranında büyüdü.
Değim, Armut'un 2021'de bölgesel açılımına devam etmeyi hedeflediğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye olarak teknoloji ihraç etmek, farklı ülkelerde bir Türk markasıyla yer almak bir teknoloji markası olarak her zaman en büyük hedefimiz oldu. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda ve yaptığımız fizibilite çalışmaları neticesinde Polonya, Çekya ve Macaristan pazarına girmeye karar verdik. Bundan sonra aynı bölgede girebileceğimiz ülkeleri tespit ederek bu ülkelerdeki açılımlara devam edeceğiz. Ama bunlar fazlarla olacak. Geliştirdiğimiz ürünün ve ekibimizin dünya standartlarında olduğunu görüyor ve bu hedeflerimizi buna göre yüksek koyuyoruz" diyerek yurt dışına açılım konusundaki stratejilerini ortaya koyuyor ve ekliyor: "Bölgede deneyimimiz arttıkça oradaki diğer ülkelere açılmak daha kolay oluyor. Orta vadede EMEA bölgesinde kendi sektörümüzde liderliği hedefliyoruz. Bu nedenle bu yeni ülkeler bizim için çok kritik."
Nasıl başladılar?
Portföydeki ilk beş ülkeyi teknolojilerini test etmek için kullandıklarını belirten Değim, "Bunlardan ikisi gelişmiş pazarlardan ABD ve İngiltere idi. Diğerleri de gelecek vadeden ama daha küçük pazarlar olan Romanya, Suudi Arabistan ve Mısır idi. Armut, sonuçta bir teknoloji şirketi... Bu ülkelerde ne olacağını görmek için işe başladık. Benim için o beş ülkeden birinin başarılı olması bile çok büyük bir başarıydı. Şu an dört tanesi devam ediyor. ABD ve İngiltere beklediğimiz gibi rekabetinde sıkı olduğu bölgeler olduğu için oraya yapılan yatırımın dönüşü de buna göre değişiyor. ABD'ye ara verip, diğer ülkelerle devam etme kararı aldık. Geliştirdiğimiz ürünün ve ekibimizin dünya standartlarında olduğunu görüyor ve bu hedeflerimizi buna göre yüksek koyuyoruz" diye konuşuyor.
Riskli bir dönem, ama...
Bütün dünya daha önce geçmediği ve görmediği bir tecrübe yaşadığını kaydeden Değim, sözlerine şöyle devam ediyor:
Hem Türkiye’de hem de yurtdışında büyümemizi tetikleyen en önemli neden ihtiyaç duyulan hizmetleri teknolojiyi kullanarak kolayca ve en iyi şekilde ilgili hizmet verenlerle buluşturabilmemiz. Ürünümüzü sürekli geliştirerek, kullanıcıların minimum çabayla en kaliteli ve güvenilir hizmet verenlere ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Tüm planlarımızı HomeRun ile Avrupa ve Orta Doğu’da sektörümüzün liderliğini olarak hedeflediğimizden tüm planlamamızı da bu doğrultuda yapıyor ve adımlarımızı buna uygun olarak atıyoruz. Bu dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla burada birçok bilinmeyen şey var. Hepimiz için farklı, enteresan aynı zamanda zor günler bunlar. Bütün ülkeler ekonomileriyle sağlığı dengelemeye çalışıyor.
"Şu an için yemek alanına girmek söz konusu değil"
Bir taraftan Türkiye İnternet ekosisteminin içinde karantina koşullarının etkisiyle Yemek siparişi işi her geçen gün daha popüler bir hale geliyor. Geçtiğimiz aylarda Hepsiexpress'in McDonald's iş birliği ile yemek teslimatına başladığını ve Zomato'nun online yemek siparişi servisini Türkiye'de açtığını, hatta e-ticaret pazarının önemli oyuncularından olan Trendyol, yemek siparişi işine adım attığını daha önce yazmıştık.
Armut'un kısa vadede böyle bir işe girmek gibi bir planının olmadığını söyleyen Başak Değim, "Temelinde kullanıcılara kaliteli ve güvenilir hizmet vermek için kurulmuş bir platformumuz. Amacımız hizmet sektöründe en iyi tecrübeyi yaşatmak. Dolayısıyla kısa vade içinde kendi alanımız dışında kalan yemek kategorisine girmek gibi bir niyetimiz yok. Çünkü öncelikli amacımız kendi platformumuzdaki deneyimi iyileştirme ve hizmet alanını geliştirmek ve genişletmek. Bu amaca doğru giderken stratejik noktalarda yan alanlar olursa, o alanlara girmek söz konusu olabilir ama yemek o alanlardan birisi değil" diye konuşuyor.
1 milyon dolar değerindeki ilk yatırımı Ocak 2014'te Hummingbird Ventures'tan alan şirket, Mayıs 2016'da Addventure'un da katıldığı ikinci turda 3,2 milyon dolarlık kaynak bulduğunu hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap