Otonom araç yarışı Roborace'de bir araç, 90 derece dönerek duvara çarptı

İsviçreli ekip Acronis SIT Autonomous'un aracı, yarış turuna başlamak için sıraya girdi ancak hemen akabinde 90 derece dönerek duvara çarptı.
Otonom araç yarışı Roborace'de bir araç, 90 derece dönerek duvara çarptı

Teknoloji her geçen gün daha da ilerliyor ve geçmişte sadece filmlerden, kitaplardan aşina olduğumuz bilim kurgu evreni aslında giderek hayatımızın bir gerçekliği haline geliyor. Belki henüz her evde uçan arabalar yok ama günümüzde otonom araçların üretimine ciddi anlamda ağırlık veriliyor. Bu da şu an için olmasa bile gelecekte bizi çok farklı bir dönemin beklediğinin en önemli işaretlerinden biri olabilir.

Otonom araçlar, üretim konusunda hızlı bir ilerlemeye sahip olsa da şu anda bu araçları yollarda pek fazla görmemiz mümkün değil. Ancak sadece otonom araçları odağına alan Roborace yarışı bu hissiyatımızın ilerleyen dönemde kaybolabileceğini gözler önüne seriyor. Roborace yarışı, hala test aşamasında olan yeni bir otonom yarış serisi. Roborace'in dün yayınlanan canlı etkinliğinde ise oldukça talihsiz bir kaza yaşandı. İsviçreli ekip Acronis SIT Autonomous'un aracı, yarış turuna başlamak için sıraya girdi ancak hemen akabinde 90 derece dönerek duvara çarptı.

Roborace'in arkasındaki fikir, ekiplerin her birinin aynı araçlarda çalışacak kendi otonom sürüş yazılımını geliştirmesini sağlamak. Şu anda Roborace, DevBot 2.0 adlı bir araç kullanıyor. Roborace, geçen yılki Season Alfa'yı tamamladıktan sonra, Season Beta adını verdiği döneme başladı, bu nedenle bu tür aksilikler aslında otonom araçlar için bir eğitim niteliğinde diyebiliriz.

Son dönemde otonom araçlarda gelişmeler de var. Waymo, Phoenix çevresinde sürücüsüz taksiler göndermeye başlayacağını duyurdu, General Motors'a ait Cruise, bu yıl San Francisco'da sürücüsüz testlere başlama planlarını açıkladı ve Tesla, bazı sürücüler için tam otomatik sürüş özelliğinin beta sürümünü yayınladı. Ancak bu Roborace kazası, otonom araçlar söz konusu olduğunda hala ne kadar ilerleme kaydedilmesi gerektiğini bir kere daha bizlere hatırlatıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.