Covid-19'la birlikte uzaktan çalışmanın önemi tüm dünyada artmaya başladı. Artık her işveren ve çalışan, işlerin evden de sorunsuz bir şekilde yürüyebileceğini, dolayısıyla gereksiz iş maliyetlerinin azaltılmasının yeni yolları olduğunu keşfediyor. Uzaktan çalışma düzenin bu denli yerleşik hale geçiyor olması, hayatımızda freelance iş yapanların sayısını da azımsanmayacak şekilde artırdı. Global şirketler farklı ülkelerden istihdam yaratmaya çalışıyor, bunun yaparken de özellikle freelance tercihinde bulunuyorlar. Ancak freelance iş yapmanın en önemli zorlukları olan "faturalandırma" ve "ödeme alma" kavramları, global işlerde bile kişilerin çekincelerinin oluşmasına neden oluyor.
Dün gerçekleşen Webrazzi Arena 2020'de üçüncü olan ve freelance çalışanlar için faturalandırma ve ödeme alma servisi olarak hizmet veren Rimuut, bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Freelance profesyonellerinin şirketleşmeden şirket gibi çalışmalarını sağlıyor
Esen Bulut ve Mert Bulut kardeşler tarafından 2017 yılında Estonya’da kurulan Rimuut, bağımsız profesyoneller için kullandıkları kadar maliyetlerine katlandıkları esnek bir şirketleşme alternatifi. Full time veya yarı zamanlı olarak freelance dijital hizmetler sağlayan profesyonellerin şirketleşmeden şirket gibi çalışmalarını sağlıyor. Aynı zamanda kurumların esnek iş gücüyle çalışmasını kolaylaştırarak, onların daha esnek ve rekabetçi hale gelmesi sağlanıyor. Kurumlar tarafında ajanslardan oyun şirketlerine, uluslararası holding yapılarından startup'lara kadar çok geniş yelpazede bir müşteri portföyüne hizmet veriyor.
150’yi aşkın ülkede lokal regülasyonlarla uyumlu şekilde çalışıyor
Company-as-a-Service modeli sayesinde freelance çalışanlar şirketleşmenin sabit ve düzenli maliyetlerine ve yüksek eforlu evrak işlerine katlanmadan 150'den fazla ülkede kurumsal müşterilerini faturalandırabiliyor; dilediği kur ve ödeme metoduyla ödeme tahsilatı gerçekleştirebiliyor; sözleşme ve diğer yönetim araçlarıyla işlerini daha düzenli ve verimli yönetebiliyorlar. Öte yandan kurumlar hizmet aldıkları esnek iş gücünün takip, yönetim ve ödeme süreçlerini platform aracılığıyla gerçekleştirebiliyor. Rimuut 150’yi aşkın ülkede lokal regülasyonlarla uyumlu şekilde çalışıyor; ana marketi ise Avrupa Birliği'nde bulunan freelancer ve kurumlar.
Ödemenin alınmasının ardından en geç 1 iş günü içerisinde freelancer ödemesi gerçekleştiriliyor
Rimuut’a üye olmak ve işlem gerçekleştirmek iki taraf için de çok kolay ve pratik. Öncelikle freelance çalışanların KYC, işletmelerin ise KYB süreçlerinden geçmeleri gerekiyor, platformun güvenliği açısından bu kısım oldukça önemseniyor. Freelance çalışanlarla yapılan hizmet sözleşmesi, Rimuut'a hizmetin kurum tarafına satışı noktasında ilgili hak ve yükümlülükleri transfer ediyor. İşlem için gerekli bilgilerin doldurulması ve proje yönetim/müşteri destek ekiplerinin koordinasyonuyla birlikte kurumsal müşteri ödemesini istediği metod aracılığıyla gerçekleştiriyor. Ödemenin alınmasının ardından en geç 1 iş günü içerisinde freelancer ödemesi gerçekleştiriliyor. Bu adımları mümkün kılmak için Rimuut, onlarca farklı ülkeden onlarca lisanslı ödeme partneri ve lokal danışmanla çalışıyor.
3 yılda, 70’i aşkın ülkede 30 bini aşkın freelancer ve 3 bini aşkın kuruma servis verdi
Rimuut kurulduğu 2017 yılından itibaren 70’i aşkın ülkede bulunan 30 bini aşkın freelancer ve 3 bini aşkın kuruma servis verme imkanı buldu. 2019 yılında yüzde 300 büyüme kaydeden Rimuut çatısı altında en çok öne çıkan 3 hizmet alanı yazılım, kreatif hizmetler ve dijital pazarlama olarak gerçekleşti. Cross-border faaliyetlerde Türkiye’de bulunan freelance çalışanların hizmet ihracatı kümülatif olarak Euro bazında 8 haneli seviyelere yaklaştı. Freelance çalışanların en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, İspanya ve ABD öne çıkıyor.
Gelir modeli: Komisyonlar
Rimuut gelir modeli komisyon-bazlı; işlemlerden alınan komisyonlara dayanıyor. Bu model aynı zamanda freelance çalışanlara ‘kullandıkları kadar ödeyecekleri” şirket modelini mümkün kılıyor. Rimuut, pek yakında hayata geçirecekleri yenilikçi iş eşleştirme platformunun da güçlü gelir kaynaklarından biri haline geleceğini düşünüyor.
Rimuut, 2020’nin ilk 6 ayında, 2019’un ilk ayındaki toplam işlem hacmini 10’a katladı
Rimuut, Covid ile birlikte uzaktan ve esnek çalışma kültürünün önündeki kültürel bariyerlerin artık iyice ortadan kalktığına tanık olduğunu; bu durumun da kendisiyle birlikte bu dikeydeki pek çok girişimin hızlı büyüme kat etmesine neden olduğunu belirtiyor. Rimuut, 2020’nin ilk 6 ayında, 2019’un ilk ayındaki toplam işlem hacmini tam 10’a katladı. Bu trendin ana gerekçeleri yine ekonomik göstergelerde karşımıza çıkıyor; tüm dünyada Covid sonrası artan işsizlik ve ekonomik belirsizlik, iş gücünü alternatif gelir kaynaklarına ve yan faaliyetlerde bulunmaya doğru itmiş durumda. Aynı şekilde kurumların artan belirsizlik ve kötüleşen ekonomik koşullar karşısında daha esnek ve çevik organizasyonlara dönüşme refleksi gösterdiğini ve bağımsız profesyonellerle daha çok çalışmaya başladıklarını görülüyor.
Bugüne kadar herhangi bir nakit desteği olmadan bu ticari modeli sıfırdan inşa ettiklerini belirten Rimuut ekibi, şu an finansal olarak sürdürülebilir noktada olduklarını; fakat kendileriyle birlikte hedeflerinin de büyüdüğünü ve bu büyük hedefleri gerçekleştirebilmek için güçlü finansal partnerlere ihtiyaçları olacağını gördüklerini söylüyor. Bu sebeple aralarında global ölçekte köklü VC’lerin de olduğu bir yatırım turu yapılanması içerisinde olduklarını belirtiyorlar.
Hedef, global iş gücü için devrimsel çözümler üretmeye devam etmek
Rimuut’u freelance ekonomisinin karşılaştığı problemleri ortadan kaldırmak ve iş gücünü daha da özgürleştirmek amacıyla kurduklarını belirten ekip, bu doğrultuda dikeyde ve yatayda çözdükleri problem setini artırmak, freelancer ve kurumların karşılaştığı kritik problemleri baştan uca yenilikçi çözümlerle çözmek istiyor. Hedefi; Türk kurucuların kurduğu global bir girişimin yüksek etki yaratmasını sağlamak ve global iş gücü için devrimsel çözümler üretmeye devam etmek olarak açıklanıyor.
Platform, pek yakında Big Four’dan partneri ile birlikte Türkiye’de de şirketleşme süreçlerini tamamlayarak, Rimuut Türkiye’yi MENA bölgesinin merkezi haline getirmek ve çevre coğrafyalardaki freelance ekonomisinden Türkiye’nin fayda sağlayacağı bir altyapıyı hayata geçirmek için çalışıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap