Webrazzi Summit 2020'nin ikinci ve son günü, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen'in konuşmacı olduğu "Bankacılık, Finans ve Dijitalleşmede Neler Oluyor?" oturumuyla başladı. Yalçın Sezen, bu oturumda Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'In sorularını cevapladı. Gün boyunca perakendenin dijital dönüşümünden, e-ihracata, mobilden, yapay zekaya ve yatırım ekosistemine dair birçok konu, Türkiye ve dünyadan alanında uzman konuşmacılarla beraber konferansımızda mercek altına alınacağını da hatırlatalım.
"Bankacılık gereklidir, ancak bankalar değil" sözünü analiz etmek için dönemin şartlarına bakmak lazım
Arda Kutsal, Bill Gates'in "Bankacılık gereklidir, ancak bankalar değil." sözünü Yalçın Sezen'e sorarak oturumu başlattı. Yalçın Sezen, bu sözün uzun zamandan beri, yani söylendiği 1994 yılından beri tartışıldığını söyledi. 26 yıl önce söylenmiş bir söz olmasına rağmen etrafımıza baktığımızda hala bankaların olduğunu, bu yüzden sözün söylendiği döneme ve o dönemin arkasındaki ruha bakmanın gerekli olduğunu belirtti. 1994'te dijitalleşme dediğimiz kavramın veya şu anda big tech olarak adlandırdığımız şirketlerin hiçbirinin şimdiki haliyle o dönemde var olmadığını söyledi.
İnternet 1989-1990'da başladı ve internet tabanlı iş modelleri 1994 yılında hala tam anlamıyla hayata geçmedi ve o dönemde emekleme sürecindeydi. O zamanlarda haliyle fintech'ler de yoktu. Fintech'lerin ses getirmesi 2008'deki büyük krizden sonra oldu. O yüzden aslında bu sözün hangi amaçla söylendiğine bakmak lazım. Fütüristik bir yaklaşımla söylemiş ve bu sözle yeni bir çağın başladığı ima edilmek istenmiş.
ABD'deki bankacılık sistemi o dönemlerde fazlasıyla hantaldı, bu konuda Türkiye hala çok ileride. Şimdilerde ise yeni bir dünya geliyor ve teknolojik imkanlar artık herkesin ulaşabileceği bir seviyede. Bu söz ile internetin hayatımıza girmesiyle yeni iş modellerinin hayata geçirileceği ve firmaları bu yeni iş modellerine yönlendirmek için bir mesaj verilmiş. Sonuç olarak Bill Gates'in bu cümlesini "bankalar yok olacak" şeklinde düşünmemek lazım.
Açık bankacılık, TR karekod ve uzaktan müşteri edinimi gibi konular artık masada
Arda Kutsal, Yalçın Sezen'e açık bankacılık başta olmak üzere, fintech'lerin de önünü açacak gelişmelerle ilgili ne düşündüğünü sorduğu zaman Sezen, bu konuların uzun zamandan beri konuşulduğunu ve artık masada olduğunu belirtiyor. Bankaclılık sisteminde baktığımızda hukuksal olarak müşteri ediniminin dışında her türlü işlem yapılabilir durumda. Mevzuatta olmayan tek şey uzaktan müşteri edinimiydi; gelen düzenleme ile halihazırda aradaki kurye veya hiçbir insan faktörü olmayacak şekilde bu da yapılabilecek. Görüntülü görüşme ile müşteri olunabilecek veya banka şubesine gidilmesine gerek kalınmayacak.
Hesap bilgisi hizmeti, ödeme emri başlatma hizmeti gibi açık bankacılık ile düzenlemelerin önümüzdeki yıllarda kesinleşmesi gerekiyor. Sezen, bu dönem içinde düzenlemenin çıkacağını ve bir yıl kadar da uyum süreci olacağını belirtiyor. Özetle; 2021'de uzaktan müşteri edinimi, 2022de ise açık bankacılık ve TR karekod hayatımızda olacak. Böylece bankaların bu zamana kadar yapamadığı işler de yapılır hale gelecek. Türkiye'de bankalar, finans kurumları hatta bütün kurumlar bu çalışmaları eskiden beri yapıyorlar. Şimdi ise zamanında yapılan çalışmaların sonuçlarını alacağız.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap