Mox Bank CEO'su Deniz Güven: "543 günde 0'dan banka kurduk."

Asya Pasifik bölgesinde fintechler için önemli fırsatlar olduğunu vurgulayan Güven, Avrupa, Çin ve Türkiye fintech ekosistemini yorumladı.
Mox Bank CEO'su Deniz Güven:

Dün başlayan Webrazzi Summit 2020, ikinci gününde de tüm hızıyla devam ediyor. Webrazzi kurucu ve CEO'su Arda Kutsal ve Mox Bank CEO'su Deniz Güven'in katılımıyla gerçekleşen 0'dan Banka Kurmak oturumunda Fintechler için  Güney Doğu Asya pazarındaki ilgi çekici fırsatlara yer verildi. 

Arda Kutsal'ın sorusu üzerine Mox Bank'i ve girişimin kısa sürede gerçekleşen faaliyetlerini aktaran Deniz Güven, "543 günde 0'dan banka kurduk."dedi. Mox Bank'in sadece bir mobil uygulama değil, tüm bankacılık sistemlerinin baştan aşağı yeniden yaratıldığı yeni nesil bir banka olduğunu söyleyelim.

Hong Kong'taki yasa düzenleyici kurumlar ve bankacılık sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışan Mox, tamamen cloud üzerinde çalışan modern bir teknoloji üzerine kurulu. Tüm müşteri deneyimini farklı bir şekilde konumlandırmak isteyen Mox, kurum içindeki çalışanların yetenekleriyle de bankacılık alanına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor.

Mox Bank'in güncel rakamları 

Hong Kong'ta bankacılık lisansı alan Mox Bank, 3-4 kişilik ekibiyle başladığı yolcuğunu, Hong Kong ofisindeki 191 kişi, Çin'den ve Vietnam'dan destek veren 70 - 80 kişilik mühendis ekibiyle devam ettiriyor. 

Mox Bank'in Mart ayında duyurulmasının ardından 22 Eylül'de yani tam 1 ay önce tüm kullanıcılara açıldığını belirtelim.  Şirket, bu bir ay içinde 7.4 milyon nüfusa sahip Hong Kong'ta müşteri sayısını 35 binin üzerine taşıdı. Mox Bank'te tutulan para miktarı ise ortalama 74 bin Hong Kong dolarına ulaştı. Bu miktarın 75 bin TL'ye denk geldiğini de belirtelim. Pek çok challenger bank ve fintech 3-4 yıl içinde bu miktara ulaşamayabiliyor.

Bankanın bu hızlı yükselişinde bankanın kurucuları arasında yer alan Telekom markası HKT'nin ve Standard Chartered'ın Hong Kong'ta en çok güvenilen markalar olması önemli bir etken. 

Mox Bank tarafından geliştirilen servisler de kullanıcıların bu yeni nesil bankaya para getirmesini kolaylaştırıyor. 

Mox Bank ürün geliştirme süreçleri

Ürün geliştirme süreçlerinde hızlı büyüme stratejisi yerine dış kaynak kullanımını tercih ettiklerini belirten, Güven, dış kaynak kullanımının pandemi gibi kriz zamanlarında çok kıymetli olduğunu vurguladı. Bununla beraber çekirdek bir takım kurmanın önemine de dikkat çekti.

29 farklı ülkeden gelen Ekip üyelerinin 19 farklı dilde çalıştığını söyleyen Güven, dijital ve iş geliştirmede yetkin kişileri Güney Doğu Asya coğrafyasında bulmanın zorluğundan bahsetti. Bu konuda ülkemizde daha fazla yetkin kişi bulunduğuna dikkat çeken Güven, Mox Bank ekibinde kendisi haricinde 6 Türk'ün daha çalıştığını söyledi. Ekipte İngiltere ve Hindistan'dan gelen yeteneklerin de yer aldığını belirten Güven, çekirdek kadronun dışındaki çemberde dış kaynak kullandıklarını ifade etti. 

Mox Bank müşterilere ne sunuyor? 

Mox Bank'in ürün ve özelliklerinden bahsederken BDDK'nın uzaktan müşteri kabulü çalışması örneğini hatırlatan Güven, Hong Kong'da geleneksel bankalarda hesap açmanın haftalar alan bir süreç olduğunu söyledi. Mox Bank müşterisinin ise 2 dakika 58 saniyede uçtan uca hesap açtığını, kartını alıp Apple Pay'e bağladıktan sonra kolayca kullanmaya başladığını söyledi.

Güven, ürün geliştirmedeki en zor noktaların regülatörle yakın çalışmak, riski düzgün tanımlayabilmek ve iş gücü açısından uygun insanlarla çalışabilmek olduğunu söyledi.

Mox Bank Yurtdışı Planları 

Markayı yaratırken dünyanın dört bir yanında faaliyet gösterebilecek nitelikte olmasına dikkat ettiklerini belirten Güven, özellikle Asya Pasifik bölgesine yoğunlaşacaklarını açıkladı. Asya Pasifik bölgesinde ciddi bir fırsat olduğunu vurgulayan Güven, Endonezya, Pakistan, Bangladeş Malezya ve Çin toplam nüfusunun 2 milyardan fazla olduğuna dikkat çekti. 

Asıl odak noktalarının Hong Kong olduğunu söyleyen Güven, Nisan itibariyle müşteri sayısının 100 bini geçmesini hedeflediklerini aktardı.Hong Kong'dan sonra Shenzhen bölgesindeki18 milyonluk nüfusun da hedef kitlesinde yer aldığını söyleyen Güven, Shenzhen'den başlayan 7 şehre yayılan "Greater Bay Area"nın 88 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu söyledi.

Bu bölgelere Hong Kong'dan aldıkları banka lisansı ile hizmet vermenin teknik olarak mümkün olduğunu söyleyen Güven, regülasyon tarafında da yetkililerle iş birlikleri yapılacağını belirtti. Mox Bank ürünlerinin farklı dikeylerde kendini göstermeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

Avrupa, Çin ve Türkiye Fintech ekosistemi

Avrupa pazarında 18 ay içerisinde yeni dijital bankaların ortaya çıkacağını söyleyen Güven, bunun yeni fırsatlar doğurabileceğini de açıkladı. Her ne kadar Avrupa'daki yatırımların yüzde 50'si Challenger bankalara yapılıyor olsa da; nişlerin henüz tam olarak keşfedilmediğine dikkat çekti. Güven bu noktada "Mox için de fırsatlar var." dedi. 

Çin'deki bankacılık ve fintech gelişmelerini aktarırken, son olarak 8 yeni banka lisansının Tencent ve Ali gibi teknoloji destekli şirketlere verildiğini belirten Güven, ekosistemi hareketlendiren bu gibi regülasyonların Singapur'da da görüleceğini söyledi. 

Türkiye'de de yasal düzenlemelerin ve yapılan yatırımların fintech ekosistemini beslemesi gerektiğine dikkat çeken Güven, ön-ödemeli (pre-paid) çözümlerin çok iyi gittiğini belirtti. Güven, öne çıkan fintechlere; onları karlılığa götürecek ve uzun dönemde yaşatacak ürünler eklenmesi gerektiğini söyledi. Yatırımın değerleme üzerinden yapılması yerine fintechlerin, eklenecek yeni ürün ve yapılacak pivotlarla karlılığa odaklanmasını önerdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.