Bu yılın Ocak ayında Mert Karakus,Mine Kansu ve Ege Özgirin tarafından kurulan Oda, AR ve yapay zeka destekli bir emlak platformu. Kullanıcıların ev gezmesini sağlayan Oda, Ağustos ayında ürününü yayına aldı. Aynı zamanda Y Combinator Winter 2020 dönemi girişimlerinden olan Oda; Covid-19 döneminde ev değiştirmek isteyenler için dikkate değer bir ürün sunuyor.
Oda neler sunuyor?
Kullanıcılar bir iPad veya mobil telefon üzerinden hem apartmanı hem de daireyi gezerken, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka sayesinde etkileşimli bir deneyim elde ediyor. Ekip kullanıcı deneyimine etkileşim kazandırmak için, nesneleri ve mekanları algılayan, sorulara anında cevap veren ve aynı zamanda mobilde çalışan makine öğrenmesi algoritmaları geliştirdi.
Oda'yı kullanırken, nesenlere basarak açıklamaları görebiliyor ve sesli asistan yardımıyla evin özelliklerini dinleyebiliyorsunuz.
Ayrıca eğer gezdiğiniz daire aradığınız özelliklere sahip değilse, bunu belirterek Oda'nın önerdiği diğer daireleri fiziksel bir temas gerektirmeden gezebiliyorsunuz. Oda, yapay zeka desteği ve kullanıcı deneyimini ileri taşımaya devam ederse; önümüzdeki dönemde emlakçıların işine rahatlıkla göz dikebilir.
Oda'nın hedefi, kiralık daire arayan kişilerin, daireyi tutana kadar olan sürecini baştan sona otomatik hale getirmek. Şu an için aylık üyelik ilerleyen girişim, kurulum/başlangıç (iPad + scanning) bedeli olarak bina başına 2 bin dolar talep ediyor. alıyor. Sonrasında ise aylık ortalama 750 dolarlık bir servis ücreti mevcut.
Ekip, teknoloji ve rakipler
Girişimin ekibi, tam zamanlı 3 kişi ve yarı-zamanlı destek veren 3 mühendis ve tasarımcıdan oluşuyor. Altyapıyı 2 ayda geliştiren Oda ekibi, mobil için ARKit, Web için AWS'den faydalanıyor. Ekibin Makine Öğrenmesi ve AR altyapılarını ise kendilerinin geliştirdiğini söylemekte fayda var.
Oda'nın şu anda çok aileli (Multi-family) konutlar konusunda uzman dört büyük Apartman Yönetimi şirketi ile pilot çalışma yaptığını belirtelim. Bilmeyenler için çok aileli konutların birden fazla ailenin barınmasını sağlayan büyük yapılar olarak tanımlayabiliriz. Apartmanlar, birden fazla ailenin yaşaması için yeniden tasarlanan büyük müstakil evler ve ikiz villalar da bu tanıma dahil olabilir.
Girişimin rakipleri ise Tour24 ve Rently gibi apartman turları düzenleyen diğer şirketler olarak konumlanıyor. Bahsi geçen şirketler genele olarak ya sanal turlar düzenliyor ya da apartman dairesine akıllı kilit koyarak fiziksel tur deneyiminin giriş ve çıkış bölümlerine odaklanıyor.
Bu arada Tour24 ve Rently şirketlerin sunduğu sanal tur deneyiminin sadece yapıya gitmeden video izlemek üzerine kurulu olduğunu söyleyelim. Oda ise bu turu, ziyaretçilerin kendi başına, kesintisiz ve COVID-19 önlemleri ile uyumlu bir şekilde yapabilmesini sağlıyor.
Oda'nın gelecek planları ve hedeflediği pazarlar
Girişim, ağırlıklı olarak çok aileli bina yönetimi firmalarının domine ettiği 6 milyar dolarlık kiralık daire pazarında yer alıyor. Bu büyük firmaların sadece ABD’de toplamda 21 Milyon dairelik bir hacmi yönettiğini de ekleyelim. Oda'nın orta vadedeki hedefleri arasında teknolojisini gayrimenkul alım-satım pazarına uygulamak da yer alıyor.
Bu satımlarda film ve dizilerde de sıkça gördüğümüz "open house" etkinliği ile alıcıların evi detaylı bir şekilde gezdikleri ve inceledikleri turları, dijitalleştirmeyi amaçlıyor. Böylece kullanıcılar kendi başlarına fiziksel temas olmadan evi gezip, ev hakkında bilgi alabilecek.
ABD'de her yıl 6 milyon ev satıldığını düşünürsek, yapılması düşünülen bu geliştirme 2 milyar dolarlık ek bir pazara tekabül ediyor. Oda'nın, ABD’nin ardından Orta Doğu’ya açılma planları da mevcut. Özellike Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi yabancıların yoğun yaşadığı Orta Doğu ülkelerindeki rezidans türleri Oda'nın uygulanabileceği büyük bir pazar sunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap