10. yılını kutlayan Instagram'dan Hikaye Haritaları da dahil dikkat çeken yenilikler

Bugün 10. yılını kutlayan Instagram, yayınladığı yeni güncelleme ile Hikaye Haritaları, yenilenen ikon tasarımı, IGTV Alışveriş yorum gizleme ve yorum geri alma özellikleriyle karşımızda.
10. yılını kutlayan Instagram'dan Hikaye Haritaları da dahil dikkat çeken yenilikler

Bugün 10. yılını kutlayan Instagram, Twitter'da paylaştığı bir gönderi ile yeni bir güncelleme yayınladığını duyurdu. Bu yeni güncelleme ile birlikte şirket, Hikayelerden IGTV'ye hatta Instagram ikonuna kadar pek çok alanda yeni özellikler yayına aldı. Gelin bu özelliklere birlikte bakalım.  

Hikaye Haritası 

Instagram'ın yayına aldığı "Hikayeler Haritası" isimli yeni özellik, Snap Map'e benzerliğiyle dikkat çekiyor. Yine de Snap Map gibi anlık bir lokasyon verisi paylaşmak yerine, kullanıcıların son 3 yıl boyunca nerelerden Hikaye yayınladığını bir takvim ve bir harita üzerinde gösteriyor. Harita ve takvimin yalnızca kişilere özel  olarak gösterileceğini belirtelim. Böylece bir nevi hem Facebook'ta hem de Instagram Hikayelerde sunulan anılar formatına bir yenisi eklenmiş oluyor.

Snapchat'in "geçicilik" üzerine kurguladığı bir içerik formatı olan "Hikayeler" bir kez daha Instagram'ın ellerinde kalıcı bir varlığa dönüştürülüyor. Şirketin benzer bir yaklaşımını "Öne Çıkarılan Hikayeler" sekmesinde görmüştük. 

Yenilenen İkon Tasarımı 

Güncelleme ile birlikte Instagram'ın uygulama ikonlarına kişiselleştirme özelliği getirdiğini de belirtelim. Bundan böyle iOS ve Android kulllanıcıları, sunulan farklı ikon tasarımı seçenklerinden faydalanabilecek.

Instagram logosunun gradyan görünümü turuncu, sarı, yeşil ve mor renklerle buluşurken, daha sade bir tasarım isteyenler siyah, beyaz renkleri tercih edebilecek. Ayrıca sunulan klasik logo seçeneklerinde Instagram'ın eski logosu da yer alacak. 

IGTV Alışveriş Özelliği

Instagram yine Twitter hesabı üzerinden Instagram alışveriş özelliğinin IGTV'ye de geldiğini duyurdu. Böylece platformun Alışveriş özelliği, farklı içerik formatlarında da kendini göstermeye başlayacak. Yakın zamanda Influencerlar için yeni gelir modelleri üzerine çalışan Instagram, Alışveriş özelliğini IGTV ve Reels'e taşıyarak YouTube'dan rol çalmaya çalışıyor olabilir. 

Zorbalık Karşıtı Özellikler

Instagram'ın son dönemde zorbalık karşıtı özelliklere odaklandığını daha önce de sizlere aktarmıştık. Güncelleme ile birlikte iki yeni özelliğini daha duyurdu. Özelliklerden ilki olan "yorum gizleme" şimdilik test süreci kapsamında yayına alındı. Yorum gizleme özelliği sayesinde; daha önce şikayet edilen yorumlarla benzerlik gösteren yorumlar otomatik olarak gizlenecek. Yorumların platformdan tamamen kaldırılmayacağını belirtelim. Bu yorumlara erişmek isteyen kullanıcılar, GizlenenYorumları Göster seçeneği üzerinden yorumları görebilecek. Geçen yıl Twitter'da da yayına alınan yorum gizleme özelliği, kullanıcıların sosyal ağlarda daha pozitif bir topluluk oluşturmasını sağlıyor. 

Güncelleme ile birlikte Instagram'ın daha önce yayına aldığı "yorum geri alma" özelliği de daha geniş bir kullanıcı kitlesine açılıyor. Özelliğin, olumsuz yorum yapan kişilere "Yorumunu geri almak ister misin?"diye sorduğunu hatırlatalım. YInstagram'ın yapay zeka destekli teknolojisi sayesinde, sürekli olumsuz ve aşağılayıcı yorumlarda bulunan kişilere platformun kurallarını çiğnediği hatırlatılacak. 

Instagram Trendleri 

Yeni özelliklerin yanı sıra platformundaki trendleri de açıkladı. Instagram, platformunda her gün "Meme"lerden bahseden bir milyondan fazla gönderi paylaşıldığını belirtti. Kullanıcıların yüzde 50'si platformda her gün 1 video görüyor ve günde 900 miyon emoji tepkisi paylaşılıyor. Ortalama bir kullanıcı, yorumlardan 3 kat daha fazla DM gönderiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.