Online eğitim platformları, pandeminin gündemi olsa da temeli eskiye dayanıyor

Dijital dönüşümle, geleneksel eğitim anlayışı ciddi bir dönüşüm geçiriyor, yeni bir boyut kazanıyor.  
Online eğitim platformları, pandeminin gündemi olsa da temeli eskiye dayanıyor

İnterneti en çok ve efektif kullanan Z kuşağı; Nesnelerin İnterneti, sanal ve artırılmış gerçeklik, yapay zeka uygulamaları, yeni iş modelleri, Büyük Veri ve veri madenciliği, bulut teknolojisi, 3D yazıcılar, yapıcılar hareketi ile üretim ve tüketim biçimlerinin değiştirdiği bir dünyaya doğdu. Yani yeni nesil, kağıtsız eğitim alıyor, online sınavlara giriyor, yapay zekadan yararlanıyor. Dijital dönüşümle geleneksel eğitim anlayışı ciddi bir dönüşüm geçiriyor, online eğitim platformlarıyla yeni bir boyut kazanıyor.

Artırılmış gerçeklikle desteklenen bulut teknolojisi sayesinde öğrenmenin arzu edilen her an, her yerde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Uzun vadede makine insan iletişimini yapay zeka ve nöroteknoloji alanındaki gelişmelerle 'bilgiye erişimi' ve 'öğrenmeyi' kökten değiştireceği konuşuluyor. Bugün bile öğrencilerin öğrenme hızına göre düzenlenebilen akıllı ders kitapçıkların oluşturulması, zayıf öğrenme alanlarının tespiti, objektif ölçme ve değerlendirme testleri gibi alanlarda yapay zeka kullanılıyor.

İş modeli olarak kurgulanması ise farklı kentte yaşayan küçük kuzenine uzaktan ders anlatan Salman Khan ( Khan Academy'nin kurucusu) bir gün hazırladığı dersi YouTube'a yüklemesiyle başlıyor. Khan, bilgisayarda ders anlatan kişiyi daha sevdiğini anlatıyor ve ekliyor: "Kişinin ihtiyacı olduğunda izleyebildiğini, anlamadığında durdurup tekrar edebildiğini fark ettim." 2006'da kar amacı gütmeyen Khan Academy kuruyor. Bill Gates, Caufield Byers isimli efsanevi girişim sermayesi fonunu yöneten John Doerr ve başka birçok isim bu girişimin sıkı takipçileri arasında yer alıyor. 

Televizyon ile başladı

Aslında 2025'te 300 milyar dolar olması beklenen online eğitim pazarının tarihi 1960'lara kadar uzanıyor. O dönem de bu fikrin aracı televizyondu. Bir dönem televizyonlarda açık öğretim dersleri anlatılıyordu. 2000 sonrasında ise İnternet ve mobilite kavramlarıyla online eğitimin yükselişi başladı. İşin başını çeken ise Massachusetts Institute of Technology (MIT) oldu. Üniversite 2001'de derslerini İnternet'ten yaymaya başladı ve geçen zamanda 2 bin 200 MIT dersi bedava olarak dağıtıldı.

"Kitlese Açık Çevrimiçi Kurslar" (MOOCs) adlandırılan bu sistem, Basit anlamda üniversitelerin, ders içeriklerini online paylaşmasını ifade ediyor. Çoğunluğu bedava... Ama kayıt olunan program sonunda sertifika alınmak isteniyorsa belli bir ücret ödenmesi gerekiyor.

Eğitime her yerden ulaşabilmek

Bu platformlarda sanat tarihinden cebire, kuantum fiziğinden finansa kadar birçok başlıkta sunulan dersler, öğrenciler için büyük dünyanın kapısını aralıyor. Öğrenciler sınavlarına buradan çalışabiliyor, eksikliklerini giderebiliyor. Bu bir taraftan eğitimde fırsat eşitliğini de getiriyor. Temelde kullanıcının ilgisini ve merakını merkeze alarak tasarlanan kurslarda, soru sormaya teşvik ediyor. Bu alanda en bilinen platformlar ise aşağıdaki gibi sıralanıyor:

SkillsShare: Yaratıcı alanlar için online eğitime odaklanıyor. New York merkezli Skillshare, son yatırım turuyla birlikte 2010'da kuruluşundan bu yana toplamda 108 milyon dolar yatırım aldı. Son finansman, bugüne kadarki en büyük yatırım ve 2018'de gerçekleşen 20 milyon dolar idi. Geçen Ağustos ayında OMERS Growth Equity liderliğinde gerçekleşen D Serisi yatırım turunda 66 milyon dolarlık başka bir finans kaynağı sağladı. 

edX: Harvard ve MIT’nin ortak girişimleriyle kurulan edX, Coursera ile birlikte herkese çevrimiçi, ücretsiz dersler sunulması felsefesini tüm dünyaya taşıyor. Platformda yükseköğretim kurumunda binlerce ders sunuluyor.

Udemy: Türkiyeli girişimci Eren Bali'nin kurucularından olduğu global online eğitim platformu... Japonyalı yayıncı Benesse Holdings'ten aldığı 50 milyon dolar yatırımla değerlemesini 2 milyar doların üstüne çıkardı.

Coursera: Stanford Üniversitesi’nden iki akademisyenin kurduğu platform, herkes için ücretsiz çevrimiçi dersler sunuyor. Birçok üniversitenin çeşitli alanlardaki kurslarına ulaşmak mümkün. 

Khan Academy: Matematik, fizik ve İngilizce gibi alanlarda konuları pekiştirebileceğiniz sayısız çevrimiçi ücretsiz ders sunuluyor. Platforma; Google veya Facebook hesabınızla giriş yapabiliyor.

Türkiye'de de öne çıkan online eğitim platformları ise şöyle sıralanıyor:

Kunduz: Başar Başaran, Melih Şener ve Barış Bilgiç tarafından kurulan platform, YKS, LGS, KPSS ve ALES gibi sınavlara hazırlanan öğrenciler için oldukça başarılı bir alternatif..  Öğrencilerin çözemedikleri soruları çözmelerine yardımcı oluyor.

CampusOnline: Türkiye'deki 30'dan fazla üniversite ile yaptığı resmi protokol kapsamında bu üniversitelerin sertifikalı online eğitimlerini tek çatı altında topluyor. 

Mentalup: Çocuklara yönelik oyunlaştırılmış eğitim platformu... Uzman doktorlar, akademisyenler ve oyun tasarımcıları tarafından geliştirilen keyifli egzersizlerle çocukların dikkat, hafıza, problem çözebilme gibi zihinsel becerilerinin geliştirmeyi amaçlıyor. 

KursLab: Mustafa Gençoğlu tarafından kuruldu. Türkçe dil bilgisinden, İngilizce eğitimine, YKS-AYT’den YÖKDİL’e, Matematik, Fen ve Kimya dersinden, hobi ve müzik eğitimine kadar pek çok alanda, uzman öğretmen ve eğitmenlerden birebir, canlı ders alabileceğiniz çevrimiçi bir platform olarak faaliyet gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.