Teknoloji her geçen gün daha da ilerliyor ve yıllar önce insanlık için hayal bile olamayacak birçok şey, artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Örneğin; 1933 tarihli King Kong filmi ile 1976'dakini veya 2005'tekini kıyasladığımızda arada inanılmaz farklar buluyoruz. Bu farklar bilhassa, ilerleyen teknolojiyle birlikte gelişen görsel efektlerin kullanımıyla öne çıkıyor. Şu anda 2005'teki film daha inandırıcı gelirken, 1933'teki filmde gülünç unsurlarla karşılaşabiliyoruz. Ancak 1933'te fantastik bir film çekmenin, hem izleyiciler hem de sinema sektörü adına büyük bir devrim olduğu yadsınamaz bir gerçek.
Günümüzün devrimi ise hiç şüphesiz yapay zeka ve artırılmış gerçeklik. Bazen okuduğum haberlere, geliştirilen cihazlara böyle bir dönemde ben bile inanmakta güçlük çekiyorum. Fakat teknolojinin büyüsü insanı içine alıyor ve her geçen gün olacakları merakla bekliyorum. Son zamanlarda bana bu hissi yaşatan, Litho ekibi tarafından geliştirilen Diorama oldu.
Litho'dan Nat Martin, Ben Olivier, Lewis Jones, Charlie Bruce ve Maya Hope'un geliştirdiği Diorama, özetle kendi telefonunuzu kullanarak fantastik filmler çekmenize yardımcı oluyor. Kullanıcılara doğrudan mobil cihazlarının içinde artırılmış gerçeklik filmleri oluşturmanın bir yolunu sunan Diorama, daha geniş bir dijital nesne dizisi için Google Poly kitaplığıyla entegre şekilde çalışıyor. Buna ek olarak, Pascal Sender, Keiken Collective + Ryan Vautier ve Sean Rodrigo gibi sanatçıların üç boyutlu tasarımları da uygulamada yer alıyor.
Kullanıcılar parmağa takılan Litho cihazıyla nesneleri, Diorama uygulaması ile de hem nesneleri hem de dış dünyayı yönetebiliyorlar ve bir anda mutfağa bir evren kurabiliyor veya eski çağlarda yaşamış canlıları günümüze taşıyabiliyorlar. Kullanıcılar, nesneleri sürükleyerek, belirli noktaları yakalayarak nesneleri canlandırabiliyorlar. Çeşitli filtreler sayesinde ortam aydınlatması eklenebiliyor ve uygulama, içerik oluşturucuların sahneyle etkileşime girebilmesi için vücut takibini destekliyor.
Diorama uygulaması ARKit'i destekleyen iOS cihazlarıyla entegre bir şekilde çalışıyor. Litho cihazı ise şu anda kendi web sitesi üzerinden 99 dolara satılıyor. Uygulamayı indirmek için de buradaki formu doldurmanız gerekiyor, sonrasında ekip size davetiye gönderiyor. Döviz kurunu düşündüğümüzde biraz pahalı olsa da epey keyifli bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap