AB Komisyonu, Apple'ın İrlanda'daki 13 milyar euroluk vergi cezasının iptaline itiraz edecek

AB antitröst komiseri Margrethe Vestager, İrlanda’da Apple lehine sonuçlanan 13 milyar euro tazminat ödemekle yargılandığı vergi davası ile ilgili olarak itiraz ettiğini açıkladı.
AB Komisyonu, Apple'ın İrlanda'daki 13 milyar euroluk vergi cezasının iptaline itiraz edecek

Avrupa Birliği Komisyonu, teknoloji devi Apple'ın İrlanda'da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin 3 yıl süren soruşturmasını Ağustos 2016'da tamamlamıştı. Herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinin, kamu desteklemelerini nasıl sağladığını ve rekabete aykırı durumları denetleme yetkisi bulunan komisyon, soruşturma kapsamında şirketin İrlanda'da faydalandığı vergi uygulamalarının, Avrupa Birliği kurallarına aykırı olduğunu belirtmişti.

Bu kapsamda AB Komisyonu, Apple'ın, İrlanda'da faydalandığı vergi uygulamasının yasa dışı olduğunu söylemiş; 2003 ve 2014 yılları arasındaki dönem için 13 milyar euro talep etmiş ve faizinin geri alınmasını kararlaştırmıştı. Apple, AB'yi tek taraflı hareket etmek ve geçmişe dönük İrlanda'daki vergi kurallarını değiştirmekle itham etmişti. Tüm bunların sonucunda ise İrlanda yönetimi ve Apple, komisyonun kararına karşı hukuki süreç başlatmıştı.

Başlatılan sürecin sonunda dava, AB Genel Mahkemesi'nde ele alınmış ve AB Genel Mahkemesi, İrlanda'daki vergilendirmeyle ilgili AB Komisyonu kararını Apple lehine iptal etmişti.

Şimdi ise AB antitröst komiseri Margrethe Vestager, İrlanda’da Apple lehine sonuçlanan 13 milyar euro tazminat ödemekle yargılandığı vergi davası ile ilgili olarak itiraz ettiğini açıkladı. Margrethe Vestager yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun, rakiplerine değil de tek bir şirkete vergi indirimi sunmasının Avrupa Birliği'nde devlet yardımı kurallarını ihlal ederek adil rekabete zarar verdiğine inandığı için harekete geçtiğini belirtti. Devam etmesi halinde dava, Yüksek Mahkeme'ye denk olan Avrupa Adalet Divanı'nda görülecek.

Apple, 2016'daki ilk karardan sonra para cezasını ödemek için gereken fonu toplamaya başlamıştı, ancak ödemeyi gerçekleştirmemişti. Bu davanın haksız vergi anlaşmaları konusunda önemli bir dava olduğunun altını çizelim. Eğer devam ederse ne gibi sonuçlar çıkacağını da merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.