Crenvo İK ve Webrazzi iş birliği ile ilki 2019'da yapılan, İnsan Kaynakları'nın geleceğini ve dijital dönüşümünü ele alan New HR Summit, Türkiye'den ve yurt dışından önemli isimleri ağırlamıştı. Bu sene New HR Summit'in ikincisini, online olarak gerçekleştiriyoruz.
Çevik İK, People Analytics, Tasarım Odaklı Düşünme, İşin ve İnsan Kaynaklarının Geleceği, Covid-19 ile İK’nın Değişen Rolü, Çalışan Deneyimi, Kültürel Değişim gibi birçok güncel konunun ele alındığı etkinliğimizde Turkcell'in Organization Development Director'ı Hilal Yazıcı Atılay, "DEĞİŞKEN Dinamikler, DEĞER Üreten ESNEK Organizasyonlar" sunumuyla sahnedeydi.
Hilal Yazıcı Atılay, değişkenlik, değer ve esneklik kavramlarının günümüzün her saatinde uğraştığımız konular olduğunu; Turkcell olarak da şirket içerisinde tam olarak bu kavramlar odağında ele aldıkları konular olduğunu belirterek sözlerine başladı. Atılay, dağcı Ueli Steck örneği üzerinden bakış açısının değiştirmenin önemini anlattı. Kısaca özetlemek gerekirse Steck, 13 Şubat 2008'de İsviçre'nin en yüksek dağlarından birine 2 saat 47 dakika gibi bir sürede tırmandı. Bunu yaparken yanına daha az eşya ve temel tırmanış aletlerini aldı; ayrıca ince kıyafetler tercih etti. Steck, tercihini bundan yana kullanmasaydı büyük ihtimalle böyle bir sürede zirveye çıkamayacaktı. Bu noktada bakış açısını değiştirmesi önem teşkil ediyor.
Harekete hazır olmak ve bakış açısını değiştirmek gerekiyor
Bu da her an harekete hazır olmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Zira günlük hayatımız sürekli karar vermekle geçiyor. Daima bir değerlendirme içindeyiz ve nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bakış açımızı değiştirerek harekete hazır olduğumuzda kompleks işleri dahi basitleştirebiliyor ve altından kalkabiliyoruz. Bunun için hareket alanımızı genişletmemiz de gerekiyor.
Pandemi birçok şeyi değiştirmiş olsa da başka şeyleri hızlandırdı. Şu anda her sektörün etkilendiği büyük bir değişimin içindeyiz. Yukarıda bahsedildiği gibi eğer harekete hazırsak pandemi gibi aniden ve hiç beklemediğimiz anda gelen durumların bile üstesinden gelmemiz kolaylaşıyor.
Herkes bu dönemde "çeviklik" kavramından bahsediyor. Her şirketin kendi gitmek istediği yolsa kendi başına keşfetmesi gerekenler var. Bu noktada ise şirketlerin birbirinden ilham alması çok önemli. Çeviklik konusunda hemen hemen her şeyi hızlıca fark edip karar verebiliyor olmamız lazım.
Uygulamalara yeni özellikler katmanın önemi
Birtakım dijital uygulamalarla bakış açımızı genişlettiğimizde bu uygulamalara yeni özellikler katmak da gerekiyor. Bu noktada teknolojiyi kullanmamızın ana sebebini ise yeteneklerimizi kullanmak olarak açıklayabiliriz. Yeteneklerimizin en önemli konusu onu organizasyon dediğimiz ana yapıların içinde sınıflandırmamak, yani arka taraftaki işleyişin bunlarla sınırlı olmaması lazım. Örneğin; Turkcell'in hedef kitlesi sadece Turkcell kullanıcıları ya da sadece Turkcell sim kartı sahibi olanlar değil.
Değişen yönetici tanımı
Tüm başlıklar altında ortak akıl yürütmek gerekiyor. Çeviklik ve esneklik ihtiyacı da buradan geliyor. Herhangi bir fırsat ya da risk durumunda hızlı hareket etmek gerekiyor. Bireysel performanslarımızın yanında takım performanslarının önemi ortaya çıkıyor ve yöneticinin tanımı da bu noktada değişiyor. İşi yönetmek ve kabiliyeti yönetmek birbirinden ayrışıyor. Kişiler ve şirketlerin de bu noktada aksiyon alması gerekiyor.
Sonuç olarak; başarılı olmak için denemeye ve öğrenmeye devam etmemiz gerekiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap