Gelecekte N95 maskeler, çöpe atılmak yerine yeniden şarj edilebilir

Physics of Fluids dergisinde yayınlanan bir makalede, Dov Levine ve Shankar Ghosh, bir N95'in filtresini, kullanıma hazır etkinlik düzeylerine yakın bir noktaya kadar şarj etmenin mümkün olduğunu söylüyor.
Gelecekte N95 maskeler, çöpe atılmak yerine yeniden şarj edilebilir

https://

Corona virüs salgını ile belki de en çok aranan medikal ürünlerden biri N95 maskeleri. Koruyuculuğunun diğer maskelere kıyasla daha yüksek olduğu söylenen ve özellikle sağlık çalışanları tarafından kullanılan N95 maskeleri, yapılan araştırmalara göre ileride yeniden şarj edilebilecek ve çöpe atılmayacak.

İsrail'deki Technion-IIT ve Hindistan'daki Tata Institute of Fundamental Research araştırmacılarının önerdiği sistem maskelerin dekontaminasyonu, yani sterilizasyon ve dezenfeksiyon gibi değişik yöntemlerle bulaştan arınması değil; şarj edilebilir olması.

N95'ler hem parçacıkların mikroskobik liflerden oluşan bir matris içinde yakalandığı mekanik filtrelemeyi hem de parçacıkların statik bir yük taşıyan yüzeylere çekildiği elektrostatik filtrelemeyi kullanıyor. Bu iki yöntemin kombinasyonu, N95 maskelerini çok etkili hale getiriyor, ancak elektrostatik yük, herhangi bir yük gibi, üzerinden hava ve nem geçtikçe zaman geçtikçe dağılıyor. UV veya yüksek sıcaklık yoluyla dekontaminasyon mekanik filtrenin küçük bir petri kabı haline gelmesini önlemeye yardımcı olabilirken, girişe ikinci bir engel görevi gören elektrostatik yükü geri yüklemek için bir şey yapamıyor.

Kendi kendini şarj eden bir N95 maskesi prototipi

Physics of Fluids dergisinde yayınlanan bir makalede, Dov Levine ve Shankar Ghosh, bir N95'in filtresini, kullanıma hazır etkinlik düzeylerine yakın bir noktaya kadar şarj etmenin mümkün olduğunu söylüyor. Bunun için tek gereken, filtreyi iki plaka elektrotu arasına yerleştirmek ve güçlü bir elektrik alanı uygulamak olarak açıklanıyor. Ancak sağlık çalışanlarının her vadiyadan sonra maske üzerinde böyle bir işlem yapması pek olası görünmüyor. Belki bunu kişilerin değil de servislerin yapabileceği bir yöntem veya daha farklı bir maske ile gerçekleştirmek mümkün olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.