Blockchain ve blockchain tabanlı çözümlerde işbirliğinin önemi

Blockchain kategorisinde popüler uygulamalar finans ve bankacılık ekosistemini nasıl değiştiriyor?
Blockchain ve blockchain tabanlı çözümlerde işbirliğinin önemi

Türkiye İş Bankası Dijtial Bankacılık Birim Müdürü Halim Memiş, R3  İş geliştirme direktörü Clive Cooke ile BCTR ve BKM'nin İş Geliştirme Mühendisi Enes Türk Webrazzi Developer 2020'de blockchain odaklı bir oturumda buluştu. Moderatörlüğünü Halim Memiş'in üstlendiği oturumda, Blockchain ve blockchain tabanlı çözümlerde işbirliğinin önemi konuşuldu. 

R3 ve BCTR'nin güncel faaliyetleri

Oturumda, Clive Cooke, Blockchain ekosistemindeki en geniş platformlardan biri olarak konumlanan R3 ve Corda platformunun geliştiricilere neler sunduğundan bahsetti. Cooke, Corda'nın iş ve finans dünyasında blockchain kullanım örneklerini ortaya koymak ve bankacılık topluluğunu da yanına alarak, uygun protokolleri geliştirmeye odaklandığını söyledi. Bankacılık ve finans topululuğunun Ethereum ve benzeri alt yapıların, finansal ve ticari işlemlere uygun olmadığına karar verdiğini belirten Cooke, bu noktada Corda'nın devreye girdiğini ifade etti. Corda platformu, 3. parti uygulamaları destekleyerek ekosisteme uygun ürünlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. 

Enes Türk ise Blockchain Türkiye'nin son 2 yılda yürüttüğü faaliyetleri aktardı. Üyeleri arasında 67 kurumsal firma, 157 bireysel üye ve 2 girişim bulunan BCTR, 5 farklı alandaki çalışma grubuyla blockchain özelinde farkındalık yaratmaya devam ediyor. 

Finans, Bankacılık ve Sigortacılık, Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu ilişkileri, Üretim, Lojistik ve Ulaşım, Uluslararası İlişkiler kategorilerindeki çalışma gruplarına pandemi ile birlikte Sağlık grubunun da eklendiğini belirtelim. Çalışma gruplarında çeşitli raporlar oluşturmak; pilot çalışmalar yapmak ve yasal düzenlemelerle ilgili önemli adımlar atılması için bilgi paylaşımlarında bulunuyor. 

Merkeziyetsiz bir yapı oluşturmayı hedefleyen BCTR, üyelerine gerekli blokzincri eğitimlerini verirken, ekosistemin faydalanması için oluşturduğu raporlarla da öne çıkıyor. Şimdiye kadar 9 rapor yayınlayan BCTR online ve fiziksel omak üzere 41 etkinlik düzenledi. Tüm üyelerle bilgi paylaşımı yapıldığını da ekleyelim.  

Blockchain kategorisinde popüler uygulamalar

Blockchain teknolojisinin hala büyüme aşamasında olduğunu dile getiren Halim Memiş, Clive Cooke'a R3 üzerinden yayınlanan popüler uygulamaların neler olduğunu sordu. Blockchain teknolojinisinin henüz erken aşamalarında olduğunu söyleyerek Memiş'i onaylayan Cooke, HSBC'nin yayınladığı uygulamadan söz etti. HSBC'nin yayınladığı blockchain tabanlı cüzdan, finansal birikimi ve varlıkları, borsada veya ikidite olmayan kişilerin, bu varlıkları anlık olarak görüntülemesini ve yönetmesini sağlıyor. 

Cooke, İtalya'daki bankalar ise Corda ile yakın gelecekte finansal olarak adeta birleşecek. Tüm bankaların 10 binlerce para transferi Corda üzerinden gerçekleşecek. Şu an gelinen noktaya varılmasının 5 yıl aldığını belirten Cooke, yakın zamanda çıkacak olan uygulamaların da umut vadettiğini dile getirdi. 

Bu arada BCTR'nin de yeni bir uygulama yayınlamak üzere olduğunu belirtelim. "Deneyimlerken öğrenelim" anlayışı ile yola çıkan BCTR, üyelerin çalışma gruplarına katkıda bulunmasını arttırmak için uygulamayı yakın zamanda yayına alacak. 

Özellikle dijital yönetişim alanına odaklanan uygulama, üyelik başvurusu süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor.  web ve mobil tabanlı uygulama, aynı zamanda toplantı ve doküman yönetimini de otomatize edecek. Uygulama, blokchain cüzdanı ve  ortak karar almak için demoktratik bir ortam sunan oylama özellikleriyle dikkat çekiyor.  

Oturum kapanırken Cooke aynı zamanda yakın zamanda yayınlanması beklenen uygulamaların da ipuçlarını verdi. Borsa tarafındaki dokümantasyon süreçlerini dijitalleştiren uygulamaların öne çıkacağını söyleyen Cooke, belgelerin gerçek zamanlı olarak iletilebileceğini belirtti. Özellikle ödeme ve NASDAQ tarafındaki uygulamalara dikkat çeken merkezi bankaların da dijital tokenlara yöneleceğini belirtti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.