Arda Kutsal'ın da yatırımcısı olduğu Rigetti Computing, İngiltere'nin ilk ticari kuantum bilgisayarını üretiyor

Rigetti Computing, İngiltere'nin ilk kuantum bilgisayarını yaratmak için 10 milyon sterlinlik bir konsorsiyuma liderlik ediyor.
Arda Kutsal'ın da yatırımcısı olduğu Rigetti Computing, İngiltere'nin ilk ticari kuantum bilgisayarını üretiyor

Entegre kuantum bilişim sistemlerinin önde gelen sağlayıcılarından Rigetti Computing, son olarak geçtiğimiz ayın başında 79 milyon dolar yatırım almasıyla gündemimizdeydi. Rigetti Computing, şimdi ise bambaşka bir haberle karşımıza çıkıyor. Şirket, İngiltere'nin ilk kuantum bilgisayarını oluşturmak için 10 milyon sterlinlik bir konsorsiyuma liderlik ediyor.

Üç yıl sürecek olan program, İngiltere'deki ilk kuantum bilgisayarı kuracak ve çalıştıracak; bulut üzerinden iş ortaklarına ve müşterilere sunacak. Ayrıca makine öğrenimi, malzeme simülasyonu ve finans alanında pratik uygulamaları da takip edecek. Bu yeni oluşumda Rigetti Computing'e Oxford Instruments, University of Edinburgh, kuantum yazılımı girişimi Phasecraft ve Standard Chartered Bank de katıldı. Kuantum bilgisayar, Chad Rigetti tarafından kurulan ABD merkezli Rigetti için ilk uluslararası donanım kurulumu olacak diyebiliriz.

Bilim bakanı Amanda Solloway, Rigetti'nin kuantum bilgisayarının Abingdon merkezli olacağını açıkladı. Solloway ayrıca National Quantum Computing Center'ın açılışını da duyurdu. NQCC, 5 yıl içinde 93 milyon sterlinlik finansmanla kuantum hesaplamanın ölçeklenmesine yardımcı olmayı ve ülkenin teknoloji üzerinde güvenilir otoritesi olarak hareket etmeyi hedefliyor.

Rigetti, kuantum bilgisayarı Oxford Instruments tarafından sağlanan Proteox'ta üretecek. University of Edinburgh, kuantum donanımını test etmenin ve kuantum programlarının performansını doğrulamanın yeni yollarını geliştirecek ve kuantum makine öğrenme uygulamalarını ilerletmenin finansmanını sağlamak için Standard Chartered Bank ile çalışacak. Buna ek olarak Phasecraft, bu donanımı malzeme tasarımı, enerjisi ve farmasötiklerdeki yakın vadeli uygulamalar için kullanmak amacıyla kuantum algoritmaları ve yüksek verimli kuantum yazılımı hakkındaki derin bilgi birikimini kullanacak.

Daha önce Sutter Hill Ventures, Susa Ventures, Streamlined Ventures, Lux Capital ve Bloomberg Beta, Andreessen Horowitz ve Vy Capital'dan yatırım alan Rigetti Computing'in erken aşama yatırımcıları arasında, Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal ile Colendi kurucusu Bülent Tekmen'in de yer aldığını da hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.