Mehmet Ergin Üner, BiSU markasını çocukluk arkadaşı Ozan Alptekin ile kurdu. İkili, tüketicinin su sipariş deneyimini nasıl iyileştirebileceklerini ve onların yaşadıkları sorunlara odaklandılar. Çünkü o sıralarda popüler olan Flic adlı IoT girişimi ve daha sonra gündeme gelen Amazon dash button onları heyecanlandırmıştı. Üner o günleri şöyle hatırlıyor: "Bu konsepti yaygınlaştırmak pahalı ve zordu; biz de dash button konseptinin bir telefon uygulamasıyla harika olabileceğini hayal ettik ve yola çıktık. "Tek tuşla dilediğin su" sloganıyla hikayeye başladık."
2015'te kurulan BiSU, temelde damacana su sipariş etmeye olanak tanıyan bir mobil uygulama... Şirket, 43 şehirde 50’den fazla markanın aylık 10 milyon litrelik su sipariş iletimine aracılık ediyor. Bi’market ile ise İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Bodrum ile birlikte 4 ilde...
Uygulamanın fikri, "iyi fikirlerin çoğunlukla bir ihtiyacı çözdüğü' inancını pekiştiriyor. Çünkü her zaman ve her yerde ilgilendiren, gündelik bir ihtiyaçtan yola çıkıyor.Proje, kullanıcının farklı markalar arasından seçim yapıp, 3 saniye gibi çok kısa bir süre içinde su siparişi verebilmesini sağlıyor. Yoğun şehir temposunda, su siparişi vermek çoğu zaman unutulan, unutulmak istenen veya zamanlama sorunları yaratan bir konu. Tüketicinin, abone olduğu marka dışındaki hiçbir markanın fiyatları, kampanyaları, içerik bilgileri ve farklı seçenekleri hakkında haberdar olmaması da bir diğer problem... Uygulama bu sorunları çözmeyi vaat ediyor.
Kullanıcılar, bölgelerinde bulunan su markalarının servis puanı, pH puanı, ödeme tipi ve ürün çeşitliliği gibi farklı özellikleri arasından kendisi için en uygun suyu seçerek siparişlerini oluşturabiliyor. İlgili marka, en yakın servis noktasına siparişi iletiyor. BiSU da sipariş sonrası için de kullanıcılara destek veriyor.
Karantina döneminde sipariş sayısı yüzde 60 arttı
Karantina dönemiyle evde geçirilen zamanın artması, hijyen konusundaki hassasiyetin gelişmesi ile şirketin sipariş sayısı yüzde 60 artış gösterdi. Mehmet Ergin Üner, bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor:
Salgın bize, Maslow’unda ihtiyaçlar hiyerarşisinde işaret ettiği en temel olan fizyolojik ihtiyaçlarımızı hatırlattı. Su da tartışmasız onlardan biri. Karantina öncesi insanlar günün önemli bir kısmını ev dışında geçiriyor; su ihtiyacını zincir marketlerde ya da ofiste karşılayabiliyordu. Karantina ile birlikte, bu tüketim ihtiyacını sadece evde karşılanmaya başladı. Su dağıtıcıları, fırınlarla birlikte, sokağa çıkma yasağı kapsamının dışında tutuldu. Bu dönemde, bu ihtiyacı karşılama konusundaki tüm sorumluluk dağıtıcılarımıza düştü.
Dikkat çekti, çünkü...
BiSU, Sanko Holding ve 500 İstanbul'un yanı sıra Hasan Aslanoba, Osman Kale, Engin Kale, TR Angels güçlü yatırımcı ve yatırımcı ağlarının dikkatini çekti. Çünkü ürün, eski bir iş modelini yeni nesil teknolojiye adapte ederek, büyük ve hantal bir pazarda, önemli bir sorunu çözüyor. Teknolojinin hızla gelişimi ile birlikte, tüketicilerinde ihtiyaç duyduğu herhangi bir şeye kolayca ulaşabilme isteği dünya genelinde pazar yeri platformlarının da önemini arttırıyor.
istegelsin ile iş ortaklığı...
BiSU geçen sene istegelsin ile teknolojik iş ortaklığına gitti. Ortaklık sayesinde BiSU uygulaması içinde online market servisi olarak konumlandı. Bi’market ile İstegelsin’in ürün gamına ulaşılabilecek. Üner konuyla ilgili şöyle yorum yapıyor:
İlk günden beri kullanıcıların su sipariş alışkanlıklarını değiştirdi ve mutfaktaki en büyük yardımcılarından biri oldu. Suyu tükenmek üzereyken hatırlattı, evde olacağı saatte su teslimatını organize etti ve bu da kullanıcılarda daha fazlası için beklenti hissetmesine neden oldu. Uzun süredir kullanıcılarımızın bize yüklediği mutfak asistanı rolünü destekleyebilecek iş modelleri üzerinde çalıştık. Su siparişinin dışında mutfağın ve evin tüm ihtiyaçlarını süpermarketlerden fiyatına, daha kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimiyle, tüketicinin istediği saatte kapısına kadar ulaştırmayı hedefledik ve online süpermarket alışveriş özelliğimiz Bi’market’i kullanıcılarımızın hizmetine sunduk.
Dünyada bu tip iş birliklerinin pek çok başarılı örneği olmasına rağmen ülkemizdeki girişim ekosisteminde ne yazık ki çok az rastlıyoruz. istegelsin'le birlikte başarılı iş ortaklıklarına da öncülük etmeyi hedefledik. Bi’market’le şimdilik sadece İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bodrum’da hizmet veriyoruz, en kısa sürede BiSU’nun hizmet verdiği 43 ilde de faaliyete geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor.
Bundan sonra ne olacak?
Mehmet Ergin Üner, salgınla ile dijital dönüşümünü tamamlayan ve hızlandıranların kazandığı bir dönemden geçildiğine inanıyor ve ekliyor: "Dayanışma, paylaşım, kolaylık, tasarruf, teknoloji değerleri önem kazandı. Biz de bu değerlerle birlikte, evin tüm ihtiyaçlarını tek tuşla karşılamak için çalışan bir teknoloji platformu olmaya devam edeceğiz."