Yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojisiyle perakende ve üretim sektörüne çözümler üreten girişim: Cognitiwe

CCTV kamera görüntülerini işlenebilir veriye dönüştüren; yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojisi kullanarak perakende ve üretim sektörüne çözümler üreten Cognitiwe, Microsoft çözüm ortağı olarak Azure platformuna entegre şekilde çalışıyor.
Yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojisiyle perakende ve üretim sektörüne çözümler üreten girişim: Cognitiwe

CCTV kamera görüntülerini işlenebilir veriye dönüştüren; yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojisi kullanarak perakende ve üretim sektörüne çözümler üreten Cognitiwe, Microsoft çözüm ortağı olarak Azure platformuna entegre şekilde çalışıyor. Motiwe tarafından geliştirilen Cognitiwe, faaliyet gösterdiği şirketler için iş sağlığı ve güvenliği, Covid-19 kapsamında maske ve sosyal mesafe kontrolü, mağaza içerisinde gerçek zamanlı stok kontrolü gibi hizmetler sunuyor.

2,5 senelik bir çalışmanın ürünü olarak Atilla Algan ve ininal'ın kurucu ortaklarından Mete Bayrak tarafından hayata geçirilen Cognitiwe, şu anda 10 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor. Girişim hem cloud hem onprem olarak çalışıyor. Cognitiwe, Microsoft Azure çözümü olduğu için sadece Türkiye'de değil; şu an Orta Doğu ve Afrika bölgesinde de erişilebilir durumda. Girişimin hali hazırda 10'dan fazla ülkede demo ve poc çalışmaları devam ediyor.

Migros için geliştirilen meyve-sebze reyonu stok takibi uygulaması

Cognitiwe, Migros için meyve-sebze reyonu stok takibi uygulaması geliştirdi ve bu uygulama, Microsoft tarafından başarı hikayesi olarak yayınlandı. Bu kapsamda kurulan kamera sisteminden alınan verilerin ileri analiz teknikleriyle işlenmesi sayesinde bir yapay zeka sistemi geliştirildi. Bu sistemle Migros, reyondaki ürünleri tanıma ve kasaların doluluk oranlarını tahmin etme gibi bilişsel yetenekler kazandı. Microsoft’un bilişsel servisleri ve Azure’un sunduğu raporlama sistemi ile Migros, meyve ve sebze reyonlarındaki ürünlerin miktarını, stok durumunu anlık olarak takip edebilmeye; bunlar hakkında alarmlar üretebilmeye başladı. 

Cognitiwe'in Migros için hayata geçirdiği çözümle, yeni ürün tanıtma, yeni gelen sebze ya da meyveleri sisteme entegre etme gibi işlemlerin tamamı Migros ekibi tarafından yapılabiliyor. Microsoft Azure bilişsel servisleriyle desteklenen yapay zeka sistemi, sürekli olarak öğreniyor ve öngörüler sunuyor.

Yatırımdan sonra Dubai ve Güney Afrika'da ofisler

Aylık kullanım bedelinin ana gelir kalemi olduğunu belirten girişim, özel durumlarda kurulum ve entegrasyon için bir bedel almakla birlikte kullanıcılardan, B2B alanda kamera veya lokasyon bazlı bir fiyatlama ile aylık kullanım ücreti de alıyor. Henüz bir yatırım almayan Cognitiwe'in şu anda bir yatırım turu içerisinde olduğunun da altını çizelim. Girişim, yatırımdan sonra öncelikle Dubai ve ardından Güney Afrika ofislerini açmak istiyor.

Cognitiwe, ilerleyen dönemde Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojilerinde pazar lideri olmak istiyor. Girişim, Türkiye’de geliştirdiği ve pazarda kullanılan ürünlerden elde ettiği tecrübeyi kullanarak yurt dışında Microsoft’un da desteği ile bu alanda önde gelen bir ürün haline gelmeyi hedefliyor. Bu plan kapsamında da yatırımla birlikte eylül ayında Dubai ofisini ve 2021 başında da Güney Afrika ofisini açmayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.