Üniversite, sanayi ve erken aşama yatırım fonu ortaklığında kurulan Sabancı Üniversitesi spinoff'u Surgitate, cerrahi ve tıbbi eğitimde kullanılmak üzere insizyona ve sütürasyona gerçekçi tepkiler veren sentetik kadın memesi üretiyor. Beş kıtada 12 ülkeye satış yapıyor. Ekim ayında Kanada'ya ürün satışı başlayacak.
Şirketin kurucusu Özge Akbulut, neden meme yapıyor? Bu soruya şöyle cevap veriyor: "Her sekiz kadından biri meme kanseri... Dünyada her sene 1,7 milyon vaka var. Benim için bu en önemli neden... Kadınların bu hastalık sonrası hayatlarına dönmeleri, geçirdiği operasyonun hem estetik hem de tıbbi başarısına bağlı. "
Yarık dudak da üretecek
Surgitate, silikon bazlı formülasyonlar geliştiriyor. Sadece silikon da yok. Bunlar kompozit malzemeler... Başka fiber tekstil gibi şeylerde bu malzemeler içerisine giriyor. Akbulut, başka organları da meydana getirebildiklerini söylüyor ve ekliyor: "Mikrocerrahi modeli var, ultrason için geliştirdiğimiz bir meme modeli var. Şimdi Hacettepe Üniversitesi'yle TÜBİTAK'tan proje aldık. Yarık dudak modeli tasarlayacağız."
Eğitimin ulaşılabilir olmasından yana
Şirket, tıbbi eğitiminde kullanılan materyallerin fiyatlarını ucuzlatmayı vadediyor. Akbulut, bu eğitimin oldukça pahalı olduğunu söylüyor. Bu nedenle tıp fakültelerinde ve hastanelerde cerrahlar, yeteneklerini geliştirmek için fırsat bulamıyor. Tıp eğitiminin ulaşılabilir olmasından yana olduğunu belirten Akbulut, 'akıllı ortaklıklar' sayesinde yalın tasarım konusuna kafa yorarak hem kendi maliyetlerini hem de satış fiyatını düşük tuttuklarını kaydediyor.
Çocukluğundan beri mühendis olacağını biliyordu
Sabancı Üniversitesi Malzeme ve Nano Mühendislik Bölümü'nde öğretim üyesi olan Doçent Dr. Özge Akbulut, 2004'te aynı bölümden mezun oldu. Mühendis olmasının tesadüf olmadığını söyleyerek çocukluk yıllarını şöyle hatırlıyor: "Küçükken de meraklı olduğunu, zamanını lego ve bloklarla oynayarak geçirdiğini belirtiyor"
MIT ve Harvard çıkışlı
Okulu bitirdikten sonra Boston'daki MIT'ye direkt doktoraya gitti. Doktoraya 2009'da bitirdi. Buradan post-doc için Harvard'a geçti. 2012'de Sabancı'ya döndü, okulda yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Yurt dışında kalmayı düşünmediğini söylüyor. Türkiye'ye dönmüştü, çünkü yaratmak istediği etkinin buradan daha kuvvetli olacağına inanıyordu. Kendisini ürün tasarlamayı seven, sistem kurmaktan hoşlanan bir akademisyen olarak tanımlıyor. Bu yüzden akademisyenlik kariyerine başladığı ilk günden beri şirket kurmak istediğini bildiğini söylüyor. Çünkü bir mühendisin yaptığı işin satılması onun iyi mühendis olduğunu kanıtladığına inanıyor.
2013'te sonradan ortagi olacak gogus cerrahi Barkın Eldem, "meme yapabilir misin" diye sordu. Türk Senaloji Akademisi'ndeki (Senaturk) cerrahlarla geliştirilen meme modeli. ilk defa Senaturk'un 2014'te düzenlediği uluslar arası çalıştayda kullanıldı. Akbulut, bu kadar çok kadını etkileyen bir probleme kayıtsız kalamadığını söylüyor.
Şirketleşmek önemliydi
2014'ün başında Barkın Eldem, tasarımcı Ece Polen Budak ve birkaç öğrencisiyle Sabancı Üniversitesi'nde işe başladılar. Aynı yılın Kasım ayında ise şirket kuruldu. Akbulut, şirketleşmelerini önemli görüyor. Çünkü ona göre ürün iyi de olsa, daha fazla insana ulaşmanın yolu tam da buradan geçiyor.
Şirket, Türkiye'de -o dönemlerde- ilk kez denenen iş kurgusuna sahip. Surgitate'in ortakları arasında Barkın Eldem, otomotiv yan sanayi firması FarPlas, Arya Kadın Girişimi Platformu ve Inovent bulunuyor. "Üniversite, sanayi, doktor ve erken aşama yatırım fonu"dan oluşuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap