Üretim Bandı ve Countly iş birliği ile hazırlanan Ürün Yönetimi 2020 Raporu'nda öne çıkanlar

Türkçe podcast olan Üretim Bandı ile mobil analitik girişimi Countly, ülkemizde de gittikçe daha çok ilgi çeken bir alan olan Ürün Yönetimi'nin durumunu mevcut ürün yöneticilerinden dinlemek amacıyla bir anket düzenledi.
Üretim Bandı ve Countly iş birliği ile hazırlanan Ürün Yönetimi 2020 Raporu'nda öne çıkanlar

Eran Filiba ve Ender Ahmet Yurt tarafından yayınlanan bir Türkçe podcast olan Üretim Bandı ile mobil analitik girişimi Countly, ülkemizde de gittikçe daha çok ilgi çeken bir alan olan Ürün Yönetimi'nin durumunu mevcut ürün yöneticilerinden dinlemek amacıyla bir anket düzenledi. Bu anketin sonunda ise Üretim Bandı ve Countly iş birliği ile Ürün Yönetimi 2020 Raporu hazırlandı.

Ürün Yönetimi anketine toplamda 174 kişi katıldı. Katılanların 133’ü kendini Ürün Yöneticisi, geri kalanları ise şirket ortağı olarak tanımladı. Anket katılımcılarının yüzde 71,9'u erkek, yüzde 25,1'i ise kadınlardan oluşuyor; geriye kalan yüzde 2,9'luk kısım ise bu konuda cevap vermek istemediğini belirtiyor.

Covid-19 öncesi ofisten çalışanların oranı yüzde 51,5

Ankete göre, Covid-19 öncesinde ofisten çalışanların oranı yüzde 51,5 iken, hem ofiste hem de uzaktan çalışanlar yüzde 27,5'luk, sadece uzaktan çalışanlar ise yüzde 21,1'lik kısımı oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 23,75'i üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun. Onu sırasıyla endüstri mühendisliği, işletme, bilişim sistemleri mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği ve ekonomi izliyor.

Anketi dolduranların yüzde 67,8'i birden fazla analiz aracı kullanıyor

Anketi dolduranların yüzde 67,8'i birden fazla analiz aracı kullanıyor. Ürün metriklerini takip etmek için Google Analytics kullananların oranı yüzde 84,97. Onu yüzde 21,57 ile Yandex Metrica, yüzde 13,07 ile Mixpanel, yüzde 11,76 ile Metabase, yüzde 9,15 ile Amplitude, yüzde 8,50 ile Hotjar ve yüzde 6,54 ile Countly izliyor. Proje ve iş takibi araçlarında ise ilk sıra yüzde 75,15 ile Jira'ya ait. Onu sırasıyla Google Sheets/Excel, Slack, Trello, Confluence ve Github Issues/Projects izliyor. 

Ürün yöneticileri en fazla ürün direktörlerine raporlama yapıyor

Cross-functional ürün ekiplerinde, yani yazılım, tasarım, test, araştırma ve/veya ürün yönetimi pozisyonlarının aynı mikro ekibin parçası olduğu oluşumlardan çalışanların oranı yüzde 87,6 olarak karşımıza çıkıyor. Ankete göre ürün yöneticileri en fazla ürün direktörlerine raporlama yapıyor. Bu oran yüzde 43,5 olarak açıklanıyor. Onu sırasıyla yüzde 39,3 ile CEO, yüzde 7,1 ile pazarlama direktörü ve yüzde 6,5 ile CTO takip ediyor.

Kullanıcıya ayda birkaç kere yeni özellik sunanların oranı yüzde 51,2

Kullanıcıya ayda birkaç kere yeni özellik sunanların oranı yüzde 51,2 ile çeyrekte birkaç kere sunanlar yüzde 25,3'lük bir kesimi oluşturuyor. Her gün yeni özellik sunanların oranı ise yüzde 2,4 olarak karşımıza çıkıyor. Kendini teknik bir ekibe yakın hissedenlerin oranı yüzde 64,1 iken, kendini iş ekiplerine yakın hissedenlerin oranı yüzde 35,9. 

Son bir ay içinde yüzde 88,24 oranla en çok yapılan yol haritasındaki konuların durumlarını takip etmek oluyor. Onu yeni ürün için analiz/gereksinim dökümanı yazma ve yönetim ekibinin ürün takvimi hakkında bilgilendirilme izliyor.

En çok takip edilen metrik yüzde 59,63 ile dönüşüm oranı

En çok takip edilen metrik yüzde 59,63 ile Dönüşüm Oranı iken, en az takip edilen 42,86 ile Sayfa Ziyareti diyebiliriz. Günlük aktif kullanıcı adedi, aylık aktif kullanıcı adedi ve ciro da en çok takip edilen metrikler arasında yer alıyor. 

Veri analizi engelleyen en önemli neden başka takımların desteğine duyulan ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. Onu şirket metrik anlayışının kuvvetli olmaması, veri analizi için araç kullanılmaması, verilere güven duyulmaması ve teknik analiz konusunda eksik hissetme izliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.