MacOS Big Sur'un beta sürümü kullanıcılara açıldı

Yeni Kontrol Merkezi ve yenilenen Bildirimlerden, Safari'deki değişikliklere kadar macOS Big Sur'da öne çıkan yenilikleri sizler için derledik.
MacOS Big Sur'un beta sürümü kullanıcılara açıldı

Apple, WWDC 2020'de yeni işletim sistemi macOS Big Sur'un tanıtımını gerçekleştirmişti. Tasarım alanında getirdiği önemli yeniliklerle dikkat çeken MacOS Big Sur, Apple'ın yıllar içinde yaptığı en büyük güncelleme. Apple, bugün macOS Big Sur'un beta sürümünü kullanıcılara açtı. 

Eğer macOS Big Sur'u indirerek bir an önce denemek istiyorsanız, sürümün hala beta aşamasında olduğunu unutmayın. Dolayısıyla macOS Big Sur'u kullanırken bir takım sistem hatalarıyla (bug) karşılaşmanız mümkün. macOS Big Sur'u indirmeden önce dosyalarınızı yedeklemekte de fayda var. Apple macOS Big Sur'u bu sonbahar mevsiminde aşağıdaki modellerde  yayınlayacak: 

  • MacBook (2015 ve sonrası)
  • MacBook Air (2013 ve sonrası)
  • MacBook Pro (2013 ve sonrası)
  • Mac mini (2014 ve sonrası)
  • iMac (2014 ve sonrası)
  • iMac Pro (2017 ve sonrası)
  • Mac Pro (2013 ve sonrası)

Dikkat çeken tasarım değişiklikleri 

Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi Big Sur beta'yı kullanırken, önemli seviyede tasarım farklılıklarıyla karşılaşacaksınız. Örneğin, pencereler eskisinden daha beyaz, eğer karanlık mod kullanıyorsanız eskisinden daha siyah. Apple'ın uygulama ikonları tıpkı iPhone gibi daha yuvarlak hatlara kavuşurken, menü çubuğu yarı saydam yapısıyla duvar kağıdına uyum gösteriyor.  

Yeni Kontrol Merkezi ve yenilenen Bildirimler

Apple, Big Sur'a tıpkı iOS'ta yıllardır görmeye alıştığımız gibi ayrı bir Kontrol Merkezi ekledi. Bu Kontrol Merkezi üzerinden Wi-Fi ve Bluetooth gibi bağlantılarınızı yönetebiliyor, bilgisayarınızın ışık ve ses ayarlarını kolayca değiştirebiliyorsunuz. Daha önce iki ayrı panelde bulunan Bildirimler ve Widgetlar ise tek bir yerde toplanıyor. 

Safari'deki değişiklikler 

Big Sur sürümüyle birlikte, Safari başlangıç sayfanızı favorilerinizi, sıkça ziyaret ettiğiniz siteleri ekleyerek kişiselleştirebiliyorsunuz. Aynı şekilde safarinin arka plan resmini de istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün. Yenilenmiş Safari sekmelerinde, Faviconlar açık olarak görünürken, mouse ile sekme üzerinde gezinmeye başladığınızda sayfanın önizlemesini görüntüleyebiliyorsunuz. Tıpkı iOS 14'te olduğu gibi macOS Big Sur'un Safari'sinde de Gizlilik Raporu sunuluyor. Böylece tarayıcının sizin için hangi çerezleri engellediğini görebiliyorsunuz. 

Mesajlar

Big Sur, Mesajlara da pek çok yenilik getirdi. Artık Mac'iniz üzerinden tıpkı iOS'ta olduğu gibi sanal konfetilerden balonlara kadar farklı mesaj efektleri gönderebileceksiniz. iOS 14 ile mesajlara gelen başa tutturulan sohbetler ve satıriçi cevaplama gibi birçok özelliğin Big Sur'da da yer aldığını görüyoruz.

Bunların yanı sıra Big Sur'un, Apple'ın efsanevi açılış sesinden, haritalardaki geliştirmelere ve yeni sistem seslerine kadar pek çok değişikliği beraberinde getirdiğini de ekleyelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.