Yapay zeka destekli kan analizi cihazları üreten Sight Diagnostics, 71 milyon dolar yatırım aldı

2011 yılında kurulan Sight, ürettiği Olo isimli cihaz ile laboratuvarda yapılan testleri 2 damla kan ile 10 dakika içinde gerçekleştirebiliyor. D serisi yatırımıyla birlikte girişimin toplam yatırım miktarı 124 milyon dolara ulaştı.
Yapay zeka destekli kan analizi cihazları üreten Sight Diagnostics, 71 milyon dolar yatırım aldı

Yapay zeka destekli kan analizi makinesi üreten Sight Diagnostics, D serisi yatırım turunda 71 milyon dolar yatırım aldı. Koch Disruptive Technologies, Longliv Ventures ve OurCrowd liderliğinde gerçekleşen yatırım turuyla birlikte girişimin toplam yatırım miktarı 124 milyon dolara ulaştı.

Birleşik Krallık, ABD ve İsrail'de ofisleri bulunan Sight Diagnostics, yeni yatırım turu sayesinde şimdiye kadar aldığı yatırım miktarını ikiye katlamış oldu. Yatırım, Sight'ın operasyon ağını başta ABD olmak üzere küresel olarak genişletmesi için kullanılacak. Şirket aynı zamanda kan zehirlenmesi, kanser ve Covid-19'a neden olan faktörleri daha iyi tespit edebilmek için Ar-Ge çalışmalarını da geliştirecek.

Sight Diagnostics neler sunuyor? 

Sight Diagnostics, Intel'in yan şirketi Mobileye'da çalışan Yossi Pollak ve Harvard’ın Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering kurumunda çalışan bilim insanı Daniel Levner tarafından kuruldu. 2011 yılında kurulan şirket, ürettiği Olo cihazı ile laboratuvarda yapılan kan sayımı gibi testleri 2 damla kan ile 10 dakika içinde gerçekleştirebiliyor. 

Olo, birçok AB ülkesinde ve ABD'de satışa sunuluyor. Satışa açık olan ülkelerde Sight'ın gerekli sağlık ve güvenlik sertifikalarını aldığını da belirtelim. 2019'da FDA tarafından onaylanan Olo; kliniklerde satılabiliyor.

Olo'nun teknolojisi 

Bir mini fırın büyüklüğünde olan Olo, yapay zeka ve makina öğrenmesi kullanarak kan örneklerini işliyor. Cihaz, önce kanı 1000'den fazla yüksek çözünürlüklü renkli mikroskop görüntüsüne dönüştürerek, dijitalleştiriyor. Bu işlemin ardından hücre türlerini tanımlayan ve sayan görme algoritmalarını çalıştırır. Bu algoritmaların, dört yıllık klinik çalışmalardan toplanan yarım petabaytlık anonim veriler üzerinde eğitildiğini de ekleyelim. 

Geleneksel testlerin uzmanlara ve günlerce süren işlemlere ihtiyaç duyduğunu belirten Sight, Olo ile tüm bu tahlil süreçlerini kolaylaştırıyor. Zira çalıştırmak için herhangi bir uzmanlığa sahip olmayan sıradan biri de Olo'yu çalıştırabiliyor. 

Olo sizlere bir zamanlar değerlemesi milyar dolarlarla ölçülen sağlık girişimi Theranos'u hatırlatmış olabilir. Tek damla kan ile testler yapabildiğini iddia eden sağlık girişimi Theranos, dolandırıcılık ve yolsuzluklar sonucu kapanmıştı. Tam da bu nedenle Sight'ın yasal izinler konusunda daha ihtiyatlı davrandığını söylemek mümkün.  

Şirket, 2018'in başında İsrail'deki Shaare Zedek Tıp Merkezi'nde 287 kişinin katıldığı klinik testler gerçekleştirdi. Bu sayede Avrupa Birliği'nin CE Mark tescilini alan girişim, laboratuvar hematoloji analizörü olan Sysmex XN Serisi ile karşılaştırıldı. Karşılaştırmada 19 CBC parametrelerinde eşdeğerlik ve bir dizi tanısal işaret için belirlenen hedefleri aştı. 

Sight'ın açıklamasına göre, Olo'nun büyük ölçüde temel aldığı Parasight teknolojisi 24 ülkede sıtma için bir milyondan fazla test yapmak için kullanılıyor. 

Sight Diagnostics'in gelecek planları 

Sight, önümüzdeki birkaç yıl içinde uzaktan taramaları kolaylaştırabilecek bir bulut hizmeti üzerine çalışıyor. Şu an için fikrin erken aşamalarda olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra şirket, yapılan "bağımsız klinik doğrulama" işleminin  ardından her bir testin ayrı ayrı eklenmesiyle, Olo'yu, çok sayıda kan testi çalıştırabilen bir platforma dönüştürmeyi de planlıyor.  Pfizer dahil olmak üzere pek çok sağlık ve ilaç şirketiyle anlaşma imzalayan Sight, sağlık endüstrisinin geleceği hakkında bizlere önemli bir fikir veriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.