Endeavor'un ülke adayı Qumpara, markaların en etkili kampanyaları oluşturmalarına ve tüketici davranışları hakkında derin bilgi edinmelerine olanak tanıyor. Şirketin kurucu ortaklarından Banu Turgut Ahıska'ya göre ülke adayı olmalarının sebebi şirketin büyüme ve yurt dışına açılma potansiyeli... Qumpara, şimdiye kadar aralarında P&G, Coca Cola, Unilever, Ülker ve Henkel’in de bulunduğu 55'in üzerinde marka ile çalıştı, Türkiye ve Kenya'da toplam 1,35 milyon kullanıcıya, 4 milyonun üzerinde ödül verdi.
Karantinada dört yeni şirket ile daha anlaştılar
Karantina döneminde daha öncesinde çalışmadıkları kadar çok çalıştıklarını söyleyen Ahıska, "Herkes gibi biz de ilk zamanlar şok yaşadık. Ama daha sonra krizden fırsat çıkarmaya karar verdik. Bunun için online mecraları offline ile birleştirdik. Kullanıcı sayısı yüksek olan oyunlar, kadınların aktif olarak bulunduğu farklı uygulamalarla iş birliği yapmaya başladık. Bu uygulamaların içine Qumpara'ya ait reklam ve teklifler koyduk. Buradan tüketici analizi yaparak oradaki değişimin nasıl olduğunu gösteren bilgileri müşterilerimize sunduk. Bu dönemde yaptığımız çalışmalardan etkilenip daha öncesinde çalışmadığımız dört tane şirketi portföyümüze kattık.
Qumpara nedir?
Qumpara, temelde alışveriş fişinin fotoğrafını çekip gönderen tüketicilere anında dijital ödüller kazandıran bir mobil uygulama... Kullanıcılar, uygulama üzerinden gönderdikleri her fiş ile puanlar ve dönemsel olarak markalardan sürpriz ödüller kazanabiliyor. Bu ödüller arasında alışveriş çeki, uçak bileti ya da İnternet paketi bulunuyor. Alışveriş fişlerini analiz etmek için Optik Karater Tanıma (OCR) ve makine öğrenme teknolojisine dayanıyor. Kullanıcılar yaptıkları alışverişin kasa fişini uygulamayla fotoğrafladıkları takdirde uygulama otomatik olarak görseli okuyor. Kampanya kurallarına uygunsa ödül hemen kullanıcının hesabına yükleniyor. Bir taraftan kullanıcının alışveriş davranışlarına bağlı olarak tüketicileri segmente ediyor. Böylece markalara sadık tüketiciler için özel kampanyalar kurgulanıyor. Markalara kendine ait perakende noktası olmayan markaların tüketicilere doğrudan ulaşmasını sağlıyor.
Banu Turgut Ahıska (solda) ve Nilhan Gür tarafından 2015'te kuruldu. Bu fikre ilk inanlar arasında Erdem Yurdanur vardı. 2018'de Nobium'un (Qumpara'nın çatı şirketi) yüzde 10 hissesi için 100 bin lira yatırım yaptı. Banu Turgut Ahıska, uzun yıllar Havelsan'da yazılım mühendisi olarak çalışmış. 10 yıla yakın orada çalışan girişimci, şirketin güvenlik sistemlerini yazanlardan... Daha sonra bir seneliğine İsviçre'ye gitmiş. 'SFS' adlı sigorta sektörüne çözüm üreten bir yazılım firmasında dokuz yıl yöneticilik yapmış.
Diğer ortak Nilhan Gür ise İTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu... İş hayatına mobil operatörlere bilgi ve eğlence servisleri sunan "Tikle" adlı bir girişimle başladığını anlatıyor. Gür, mobil pazarlama işi yeni yeni başlarken bu sektöre dahil oldu.
Hedefler neler?
İki ortak, geçen seneden itibaren şirketi yurt dışına taşıdı. Kenya'ya açılan Qumpara'yı 100 bine yakın kişi kullanıyor. Buradan Afrika'nın geneline açılmayı hedefliyorlar. Ayrıca bu yılın sonuna kadar Azerbaycan, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine açılmayı planlıyorlar. Şirket bununla ilgili çalışmalara başladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap