Finansal haberler üzerinden şirketlerin hisseleri ile ilgili tahminler yapan girişim: Preticks

İnternette yayınlanan finansal haberlerin şirketlerin hisseleri üzerindeki olası etkilerini yapay zeka teknolojisi ile tahmin eden bir sistem olarak hizmet sunan Preticks, Hakan Moray ve Berker Batur tarafından kuruldu.
Finansal haberler üzerinden şirketlerin hisseleri ile ilgili tahminler yapan girişim: Preticks

İnternette yayınlanan finansal haberlerin şirketlerin hisseleri üzerindeki olası etkilerini yapay zeka teknolojisi ile tahmin eden bir sistem olarak hizmet sunan Preticks, geçtiğimiz yılın Haziran ayında kuruldu. Hakan Moray ve Berker Batur tarafından kurulan Preticks, hem Android hem de iOS platformlarında mevcut durumda.

Yaklaşık 6 ay içinde geliştirilen Preticks'in mobil uygulamaları ise geçtiğimiz Şubat ayında kullanıma sunuldu. Preticks'in sistemi sadece güvenilir haber kaynakları tarafından yayınlanan en son haberleri takip ederek, anlık olarak analiz ediyor ve haberin ilgili şirketin hisse değeri üzerinde yapabileceği olası bir pozitif etkiyi hisse değerinin yakın zamandaki değişimlerini de değerlendirerek tespit etmeye çalışıyor.

Preticks, haberlerde geçen şirketleri, hisse bilgilerini, kişileri, haberin kategorisini ve haberin şirket hissesi üzerindeki olası etkisini web servisleri ile Yatırım Bankaları, Serbest Fon Kuruluşları ve ilgili diğer tüm finans kuruluşlarına sunma yeteneklerinin yanında, yapılan tahminleri de anlık olarak mobil uygulamalar üzerinden son kullanıcılara da bildirmekte.

Sistem, şu an sadece ABD'de bulunan NASDAQ ve NYSE borsalarında işlem gören hisseler ile ilgili çalışmakta, fakat Türkçe haberlerin takibi ve analiz edilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Preticks'in yakın dönemde Türkiye piyasası özelinde haber takibi ve Borsa İstanbul desteğini yayına alacağını da belirtelim.

Sistemde şu ana kadar toplamda yarım milyona yakın güvenilir haber kaynağından elde edilmiş finansal haber işlendi. Her gün ortalama 30 tane yapay zeka tarafından Pozitif olarak sınıflandırılan haber, kullanıcılara mobil uygulamalar üzerinden anlık olarak bildiriliyor.

2020 yılının Haziran ayı içinde pozitif haberleri bildirilen şirket hisselerinin sınıflandırma sonrası hisse fiyatlarında ortalama yüzde 10 artış oldu. Şu an için sisteme üye olan son kullanıcıların sayısının 250’yi geçtiğini ve bunların günlük olarak yüzde 20‘sinin aktif olarak mobil uygulamaları ziyaret ettiğini de ekleyelim.

Özellikle yurt dışında pek çok rakibe sahip olan Preticks, şu ana kadar herhangi bir yatırım almadı. Lonca Girişimcilik Merkezi'nin beşinci dönemine seçilen 9 girişimden de biri olan Preticks, servislerinin çıktılarını, B2B iş modeli ile yatırım bankaları, serbest fon kuruluşları ve portföyünde hisse senedi bulunan ilgili diğer tüm finans kuruluşlarına SaaS olarak sunarak gelir elde ediyor.

Preticks'in ilk hedefi ise 2020 yılının sonuna kadar bir çekirdek yatırım alarak ekibini büyütmek. Daha sonra potansiyel B2B müşterileri ile Demo çalışmalarına başlamayı hedefleyen girişim, 2021’in ilk çeyreğinde özellikle Türkiye’de ve daha sonra ABD'de, ilk kurumsal müşterileri ile anlaşma sağlayıp Preticks servislerinin bu şirketler tarafından kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor. Dilerseniz Preticks uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.