Tesla, dört çeyrek üst üste kar etti

2020'nin ikinci çeyreğinde 104 milyon dolar kar eden Tesla, bu çeyreği 418 milyon dolar pozitif nakit akışı ve 8,6 milyar dolar nakit ve nakit eşdeğeri varlık ile kapatıyor.
Tesla, dört çeyrek üst üste kar etti

Elon Musk, özellikle son aylarda arttırdığı 74 milyar dolarlık servetiyle ilk kez dünyanın en zengin 10 insanından biri olurken, Tesla dört çeyrek üst üste karlılık açıkladı. 2020'nin ikinci çeyreğinde 104 milyon dolar kar eden Tesla'nın, 7 hafta önce Covid-19 nedeniyle Fremont'taki elektrikli araç fabrikasını kapatmak durumunda kaldığını hatırlatalım.

2019'un üçüncü çeyreğinde 143 milyon dolar kar eden Tesla, 2019'un 4 çeyreğinde zΩ|105 milyon dolar, 2020'nin ilk çeyreğinde ise 16 milyon dolar kar etmişti. Tesla'nın dört çeyrek üst üste kar etmesi, şirketi S&P 500 indeksine yerleştirdi. 

Bu arada son aylarda ortaya çıkan bu tablo, şirketin 2019'un ikinci çeyreğinde yaşadığı 408 milyon dolarlık kaybı henüz karşılamış değil. 

Yine de Tesla 2020'nin ikinci çeyreğini 418 milyon dolar pozitif nakit akışı ve 8,6 milyar dolar nakit ve nakit eşdeğeri varlık ile kapatmayı başardı.

Tesla, yatırımcılara yaptığı sunumunda daha düşük işletme maliyetleri ve yasal düzenleyici kredilerden daha fazla gelir elde etmenin bilançoya büyük oranda yardımcı olduğunu açıkladı. Şirketin açıklamasına göre; ortaya çıkan tabloda "Tam Otomatik Sürüş" özelliği için 48 milyon dolarlık ödemelerin de faydası var.   

Yatırımcı görüşmesinde, ABD'de yeni bir Gigafactory kurulması için yeni bir bölgenin seçildiği de belirtildi. Teksas eyaletinin Austin bölgesinde kurulacak olan bu yeni fabrika, Tesla CEO'su Elon Musk tarafından "ekolojik bir cennet" olarak tanımlandı. Yeni fabrikanın halkın ziyaretine açık olacağını da ekleyelim. 

Geçtiğimiz çeyrekte fabrika kapanışına rağmen 90 bin 650 araç satan Tesla, 2020'nin ilk çeyreğinde yaptığı satışlara 88 bin araç eklemeyi başardı. Öte yandan şirket, 2019'un dördüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği 112 bin araç satışı rakamına henüz erişmiş değil. Şirketin o dönemde; enerji depolama ürünlerinden elde ettiği 370 milyon dolar ve hizmetlerden gelen 487 milyon dolar dahil olmak üzere; toplamda 6 milyar dolar gelir elde ettiğini hatırlatalım.

Tesla araç satışı konusunda geçmişte ulaştığı rakamın gerisinde kalmış olsa da; Elon Musk iddialı. Musk, 2020'nin sonuna kadar 500 bin araç satışı gerçekleştirmeyi planlıyor. Tesla ise bu planın hayata geçirilebileceğini öngörüyor. Şirket, Fremont fabrikasına eklenen yeni üretim makinaları ile Model 3 ve Model Y üretim kapasitesini günde 400 bin üniteden günde 500 bin üniteye çıkaracak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.