Geleneksel kütüphaneleri mobile taşıyan sosyal girişim: Dijital Kütüphane

Uygulama anlaşmalı kütüphanelerdeki kitaplara QR kod yerleştiriyor ve o kitabı aynı anda birden çok kişinin mobil cihazından okumasına olanak sağlıyor. Ayrıca platformun kendi bünyesinde de belli başlı e-kitaplar bulunuyor.
Geleneksel kütüphaneleri mobile taşıyan sosyal girişim: Dijital Kütüphane

Geleneksel olan hemen hemen her şey günümüzde, teknolojinin gelişimiyle dijitale evriliyor. Film izleme, müzik dinleme, kitap okuma gibi birçok eylemi artık dijital uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyoruz ve bu, bazı kesimler tarafından "teknoloji bağımlılığı" şeklinde yaftalanıyor. Aslında tamamen "çağı yakalamak" üzerine kurulu bu eylemler, eğer doğru kişilerin elinde şekillenirse ortaya milyonlarca kişinin işine yarayacak uygulamalar çıkıyor. Dijital Kütüphane de bu uygulamalardan biri.

Eminim hayatınızın bir döneminde okul kütüphaneleri oluşturmak için kitap bağışlandığına şahit olmuş, hatta bizzat kendi kitaplarınızdan ihtiyacı olanlara hediye ettiğiniz zamanlar olmuştur. Bu bağışlar gerekli ve iyi niyetli olsa da her okula, her ihtiyacı olana yetişmek ne yazık ki mümkün değil. Fakat Semih Çebi ve İlker Sungur tarafından hayata geçirilen Dijital Kütüphane adlı sosyal girişim, bu sorunun önüne geçiyor ve kütüphaneleri herkes için ulaşılabilir kılıyor. 

QR kod ile birden çok kitaba erişim

Uygulama anlaşmalı kütüphanelerdeki kitaplara QR kod yerleştiriyor ve o kitabı aynı anda birden çok kişinin mobil cihazından okumasına olanak sağlıyor. Ayrıca platformun kendi bünyesinde de belli başlı e-kitaplar mevcut. Yani aslında Dijital Kütüphane, kendi başına bile bir kütüphane olmaya aday. Platformda şu an sınırlı sayıda kitap bulunsa da ilerleyen dönemde bu sayının artırılacağını söyleyebiliriz.

Uygulamada bulunan kitaplar kendi içlerinde kategorilere ayrılıyor ve okumak istediğiniz kitabı seçtiğinizde kitabın özetine, içindekilere, benzer kitaplara, kitabın yayım tarihine tek tıkla ulaşabiliyorsunuz. Kitabı okumaya başladığınızda ise sağ alt köşede kitabın yüzde kaçını okuduğunuzu görebiliyorsunuz.

Kişiselleştirilmiş okuma deneyimi yaratmak mümkün

Uygulamada bir kitabı okuyup uygulamayı kapatırsanız, yeniden açtığınızda o kitapta kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Ayrıca arka plan rengini, okuma modunu, yazı boyutunu ve yazı tipini de değiştirmeniz mümkün oluyor. Uygulamada yer alan "Kütüphanelerim" kısmına geleneksel bir kütüphaneden aldığınız kodu yazarak o kütüphanenin daima mobil cihazınızda kalmasını sağlayabiliyorsunuz.

Dijital Kütüphane, sağladığı hizmetle binlerce kitaba dijital ortamdan erişim sağlamayı, maliyetlerin minimuma indirilmesini, boş zamanların kaliteli değerlendirilmesini ve daha çok okuyan, kaliteli ve bilinçli toplum oluşmasını hedefliyor.

Dijital Kütüphane'yi iOS cihazlarınız için App Store'dan, Android cihazlarınız içinse Google Play Store'dan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.