Fiat, Waymo ile birlikte sürücüsüz araç üretimine başlayacak

Waymo'nun otonom araç teknolojisi, Fiat'ın ABD'deki ProMaster yani Ducato aracına yerleştirilecek
Fiat, Waymo ile birlikte sürücüsüz araç üretimine başlayacak

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in otonom sürüş teknolojileri üzerine çözümler üreten birimi Waymo, Mart ayında 2,25 milyar dolar yatırım almasıyla gündeme gelmişti. Şimdiye kadar Jaguar'dan Lyft'e pek çok işbirliğine imza atan şirket, Fiat Chrysler ile yeni bir projeye daha imza attı. 

Hatırlarsanız, 2016 yılında otomobil üretme konusunda geri adım atan şirket, hali hazırda üretim yapan şirketlere teknoloji ve Ar-Ge desteği vermeye odaklanmıştı. Bu anlamda 2016 yılında Fiat Chrysler ile Chrysler Pacifica modelini üreten Waymo, şimdi de şirketin ticari otonom araçlar üretmesini sağlayacak. 

Bu kapsamda iki şirketin yeni bir anlaşma imzaladığını belirtelim. Waymo ve Fiat Chrysler; taşımacılıkta kullanılan ticari minibüs ve hafif ticari araçlar için otonom sürüş teknolojisi geliştirme konusunda birlikte çalışacak. 

İkili, Waymo'nun otonom araç teknolojisini, Fiat Chrysler'ın Ram ProMaster aracına yerleştirmeyi planlıyor. Bu noktada Waymo'nun otonom teknolojisinin sadece yazılımla kısıtlı olmadığını belirtelim. Waymo, otonom araç teknolojisinde donanımsal parçalar da kullanıyor. 

Üretilen araçlar, Waymo'nun yerel dağıtım ve lojistik hizmeti Waymo Via tarafından kullanılacak. Üretilen otonom ticari araçların İlerleyen dönemde başka firmalara da lojistik desteği sağlayabileceğini belirtelim. Fiat Chrysler, imzalayacağı yeni lisans anlaşmalarıyla, otonom ticari araçları lojistik firmalarına verebilir. 

Fiat Chrysler Automobiles'in otonom araç ortaklıkları

Bu arada Waymo ve Fiat Chrysler ortaklığının, Fiat Chrysler Automobiles bünyesindeki tüm araçlar için geçerli olduğunu belirtmekte fayda var. Yine de otonom araç üretimi konusunda otomobil şirketinin tek ortağı Waymo değil.

Otonom araç üretimi kapsamında farklı teknoloji üreticileriyle çalışmayı tercih eden Fiat Chrysler, geçtiğimiz yıl Aurora ile ortaklığını duyurmuştu. Pacifica özelinde her iki şirketle çalışmalarını sürdüren Fiat Chrysler, Aurora ile iyi niyet sözleşmesi de imzaladı. Buna rağmen Aurora'nın, ticari otonom araç üretiminde yer almayacağını belirtelim.

Şirketin, Pacifica özelinde çalıştığı bir başka otonom araç girişimi ise Voyage. Girişim otonom araç teknolojisi için entegrasyon geliştiriyor. 

Tüm bu iş birliklerine baktığımızda Fiat Chrysler'ın hafif ticari araç Pacifica'yı bir an önce yollara çıkarmak için elinden geleni yaptığını görüyoruz. Pacifica odağında imzalanan her anlaşma otonom ticari aracın üretimini hızlandırmayı amaçlıyor. 

Son olarak Waymo ve Fiat Chrysler Automobiles anlaşmasının diğer anlaşmalardan farklı olarak, Waymo'nun şirket içindeki geleceğini belirlediğini söyleyelim. Yakın zamanda Fiat Chrysler Automobiles'in Fransız otomobil üreticisi Groupe PSA ile birleşeceğini düşünürsek; Waymo'nun Stellantis isimli bu yeni yapı içinde kendini garantiye aldığını da söyleyebiliriz. Gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanması beklenen birleşme, Waymo'yu ve diğer şirketleri Stellantis altında toplayacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.