Yatırımcılar, erkek girişimcilere soramadığı soruları yönlendirdi

Givin'in kurucusu Başak Sucuka her zaman çok çalıştığı için eleştirildiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Eğer bir erkek girişimci olsaydım insanlar bana bu konuda daha anlayış gösterirdi."
Yatırımcılar, erkek girişimcilere soramadığı soruları yönlendirdi

Başak Sucuka, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu... Kariyerine uluslararası bir şirkette satış pazarlama alanında başladı. Altı yıl burada çalıştı. Nisan 2017'de Türkiye'nin ilk kaynak geliştirme mobil uygulaması Givin'i kurdu. Bu uygulamanın amacı,kişilerin kullanmadıkları eşyaları ya da markaların promosyon olarak verebilecekleri ürünleri STK'lar için bağış karşılığında satmak. Eğitime bir şekilde destek sağlamak. Givin, şu an 10 STK'ya bu konuda destek sağlıyor. 

"Eğer erkek olsaydım..."

Sucuka, bir kadın girişimci olarak çok çalışmaktan dolayı fazla eleştirildiğini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Muhtemelen bir erkek olsaydı, girişimcilik, iş kurma sürecinde olduğu için bu normal kabul edilip daha anlayışla yaklaşılabilirdi." Genç girişimci, Givin'i kurarken bir takım sıkıntılarla karşılaşmış. Yola birlikte çıktığı ortaklarıyla yazılımı yazacak ilk ekiple fikir ayrılıkları yaşadığını söyleyerek bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor:  

Daha önce çalıştığım şirketteki bir grup iş arkadaşım fikri çok beğenmiş. Bu işi birlikte yapmak istediklerini söylemişti. Daha sonra birlikte çalışmayı denedik. Ama ortaya koyduğumuz sözden daha farklı şeyler talep ettiler. Talep ettikleri şeyi kabul etmek gibi bir imkanım yoktu. Dolayısıyla ortaklık başlayamadan bitti. Bence kimi erkekler, kadınlardan direktif almak ya da kadının karar verici olması, ağırlığın kadında olması gibi durumları hazmedemiyor. Bunun kültürümüzle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu durum mevcut hayalimi savunmamı ilk etapta zorlaştırdı.

Hayalinden vazgeçmedi

Ama Başak Sucuka, fikrini gerçekleştirme hayalinden vazgeçmedi. Mobil uygulama hayata geçirdiler. Platform önce pazar yeri olarak kurguladılar. Ama Mart 2019'da daha çok insana ulaşmak için kasasız olarak hizmet veren ilk Givin mağazasını açtılar.  Sucuka bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Geçen yaz ise Bodrum Yalıkavak Marina'da hem iyilik mağazası hem de iyilik sergisi açıktık. İstanbul Akasya AVM'de ise ikinci dükkan tamamlandı."

Sosyal girişimciliğin ne olduğu bilinmiyor

Sucuka, sosyal girişimciliğin ne olduğu Türkiye'de pek anlaşılmadığından yakınıyor. Bugüne kadar birçok yatırımcı ile görüştüğünü söyleyen girişimci, umduğu geri dönüşü yatırımcı ayağında bulamadığını söylüyor ve bir görüşme sırasında yaşadığı bir durumu şöyle anlatıyor:

Uygulamayı çıkaralı bir sene olmuştu. Yatırım görüşmesi için bir yatırımcıyla buluştum. Projeden ve alacağımız yatırımı nasıl kullanacağımıza dair konuştuk. Karşımdaki kişi bana şöyle bir cümle kurdu: "(O dönem ki eşi için) Eşin zaten iyi para kazanmıyor mu? Sen biraz daha maaş almazsan ne olur?" Bun duyunca afalladım. Çünkü böyle bir cümleyi muhtemelen erkek bir girişimciye söylemeye cüret edemez.  

Başak Sucuka ilginç bir ayrıntıya daha dikkat çekiyor: "Önemli sunum ya da toplantılarda elbise, topuklu ayakkabı gibi daha şık kıyafetleri pek tercih etmiyorum. İnsanların dikkatini söylediğim şeylerden görünüşüme kayacakmış ve söylediklerime gerekli dikkat ve değer verilmeyecekmiş gibi bir endişe taşıyorum. “Aptal sarışın” diye bir deyiş var mesela. Bu tabirin de erkekleri kastetmediğini düşünüyorum. Öyle bir ilk etikete maruz kalmamak için önemli görüşmelerde giyimime o tarz bir otosansür uygulama ihtiyacı hissediyorum. Erkeklerin bu tarz bir endişesi olduğunu düşünmüyorum ama biz bazen evden çıkmadan dahi kimi dikkat çekici özelliklerimizi bastırmak veya saklamak durumunda hissedebiliyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.