Facebook'un fiber kablo çeken yeni akrobatik robotu, internet dağıtım sürecini hızlandırıyor

Elektrik hatları üzerinde gezinen bu akrobatik robot, internete erişimi olmayan bölgelere, fiber kabloların çekilmesini sağlıyor. 
Facebook'un fiber kablo çeken yeni akrobatik robotu, internet dağıtım sürecini hızlandırıyor

Facebook şimdiye kadar İnternet.org projesi kapsamında dar gelirli ülkelere, ücretsiz ya da düşük maliyetli internet getirmek pek çok adım attı. Bu adımlar, uzaya uydu göndermekten telekom anlaşmalarına, insansız hava aracı prototipi Aquila'dan  Discover uygulamasına kadar farklı alanlarda kendini gösteriyor. 

Her ne kadar Hindistan'da ciddi olumsuzluklarla karşılaşmış olsa da; şirket bu projeden vazgeçmiyor. Yakın zamanda Afrika'ya odaklanan Facebook şimdi de, elektrik hatlarında gezinebilen bir robot tasarladı. Elektrik hatları üzerinde gezinen bu akrobatik robot, internete erişimi olmayan bölgelere, fiber kabloların çekilmesini sağlıyor. 

İnce ancak dayanıklı olan fiber optik kablolar, tıpkı akrobatik robot gibi Facebook tarafından yapılan işbirlikleri sayesinde üretildi. Facebook, kabloları geliştirmesi için Wayne Kachmar ile işbirliğine imza attı. Robotlar ise ULC Robotics tarafından geliştirildi. Kachmar sayesinde üretilen fiber kabloların, normal fiber kablolarda çok daha küçük hacimde olduğunu söyleyelim. Böylece kablolar, robotun merkezine yerleştirilebiliyor.

Robotun merkezi ise at nalı biçimindeki tasarımıyla dikkat çekiyor. Robotun merkezi; bu tasarım sayesinde; fiber kabloları yerleştirmek için, elektrik kablolarının etrafında kolayca dönebiliyor. Tasarımın; kabloların hızlıca çekilmesini sağladığını da ekleyelim. Üstelik robot kablo çekerken bir engelle karşılaştığında da kendini engelin üzerine taşıyarak kabloları diğer taraftan çekmeye devam ediyor.

https://www.facebook.com/watch/?v=320046849029260

Facebook'un açıklamasına göre; elektrik kablolarının etrafına internet alt yapısı yerleştirmek; internet kablolarını yer altına döşemekten çok daha düşük maliyetli. 

Böylece Facebook, gelişmekte olan ülkelerin karşılayabileceği bir yapı ortaya koyarak, internet erişimini de dünya çapında artırmış olacak. Bu noktada dünyada internete henüz bağlanmamış olan 3.5 milyar insan olduğunu belirtelim. 

Bu arada Facebook'un bu proje ile doğrudan bir internet tedarikçisi olarak konumlanmadığını söylemekte fayda var. Onun yerine Facebook, robotun ve kabloların teknolojisini lisanslayarak, tedarikçilerin ISSlerle hizmet vermesini kolaylaştıracak. 

Lisans alan şirketlerden ilki ise NetEquity Networks oldu. Şirketin teknolojiyi gelecek yıldan itibaren test etmeye başlaması bekleniyor. Şirketin sahibi Isfandiyar Shaheen'in Facebook'un danışmanlarından olması dikkat çekerken, Facebook; şirkette hissesinin bulunmadığını belirtiyor.

Kullanıcı tabanını genişletmek üzere uzun süredir dar gelirli ülkelere internet getirmeye odaklanan Facebook, sonunda yıllar boyu süren bu çabasının karşılığını alabilir. Şirketin bu yeni akrobatik robotla birlikte, dağıtım sürecini hızlandıracağını söylemek mümkün. Üstelik diğer projelere kıyasla bu işlemin düşük maliyetli olması, sürdürülebilirliğini de artırıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.