Tosla ve Facebook iş birliklerine dair önemli veriler ve bilgiler, Fintech Talks'un ikinci oturumunda konuşuldu

"Türkiye'de Fintech Ekosistemi", bir önceki oturumda da olduğu gibi Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde, Facebook Türkiye Ticaret Direktörü İlke Çarkçı Toptaş'ın ve Aköde CEO'su Sitare Sezgin'in katılımlarıyla gerçekleşti.
Tosla ve Facebook iş birliklerine dair önemli veriler ve bilgiler, Fintech Talks'un ikinci oturumunda konuşuldu

Facebook'la birlikte finansal servisler ve teknoloji sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri herkesin erişimine açmak için Fintech Talks canlı yayın serisini başlattığımızı daha önce sizlerle paylaşmıştık. Geçtiğimiz hafta ilk oturumu gerçekleşen Fintech Talks'ta bu hafta, Türkiye'nin fintech ekosistemini konuştuk.

Fintech Talks'un ikinci oturumu "Türkiye'de Fintech Ekosistemi", bir önceki oturumda da olduğu gibi Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde, Facebook Türkiye Ticaret Direktörü İlke Çarkçı Toptaş'ın ve Aköde CEO'su Sitare Sezgin'in katılımlarıyla gerçekleşti.

İlk olarak Sitare Sezgin, Tosla uygulaması ve Aköde hakkında kısaca bilgi verdi. Sezgin, Aköde’nin Akbank’ın yüzde 100 iştiraki olan bir kurum olduğunu ve Tosla’nın da Aköde’nin bir ürünü olduğunu belirtti. Tosla, aslında Webrazzi okuyucularının da yakından bileceği üzere bir dijital cüzdan. Uygulama üzerinden para çekmek, para göndermek, ödemeler yapmak mümkün oluyor. Girişim bilhassa gençleri, genç profesyonelleri, öğrencileri ve basit finansal ihtiyaçlarını mobille çözmek isteyen herkesi odağına alıyor.

Tosla'dan yeni özellik: Harca Bölüş

Türkiye’de tüm ATM’lerden Tosla’ya para yüklemek ve Tosla’dan para çekmek mümkün. Uygulamanın 2 hafta önce ise “Harca Bölüş” adlı özelliği yayına alındı. Bu özellik ile Tosla kullanıcıları, uygulama içinde grup kuruyor ve ortak harcamaları buraya ekliyorlar. Harcamaları elle ekleyebilecekleri gibi faturaların görselleri de uygulamanın harcamayı algılaması için yeterli oluyor. Tosla harcamaları hesaplıyor ve kimin kime ne kadar borcu olduğunu söylüyor. Aslında buna benzer uygulamalar olsa da Tosla’da ödemeler uygulama içinden gerçekleşebiliyor. Bu da uygulamayı diğerlerinden ayırıyor.

Tüm bu finansal hizmetlerinin yanı sıra Tosla’da, özellikle genel kültür oyunlarına odaklandığı bir pazar yeri bulunuyor. Buradan oyunlar için joker satın almak mümkün oluyor. Tosla’nın fiziksel kartı ile de hem offline hem de online harcama yapılabiliyor; kart yurt içi ve yurt dışında kullanılabiliyor.

7 milyon kart, pandemi döneminde ilk kez internet alışverişi ile tanıştı

Fintech odağında Covid-19 dönemine baktığımızda da karşımıza ilgi çekici veriler çıkıyor. Bu dönemde internet harcamalarının çok fazla arttığını söylemek mümkün. Hatta Sitare Sezgin’in BKM verilerine dayandırarak paylaştığı bilgilere göre 7 milyon kart bu dönemde ilk kez internet alışverişi ile tanıştı. Toplam kart harcamaları azalsa da internetten kartlı harcamalar inanılmaz derecede arttı. Tosla da internet alışverişleri için bir ödeme çözümü olduğundan, Tosla’ya olan talep pandemi döneminde yükseliş gösterdi.

Tosla'nın indirilme sayısı, Covid-19 döneminde 2 kat arttı

Martın yarısından önceki dönemle sonraki arasına baktığımızda Tosla'nın indirilme sayısının 2 kat arttığını görüyoruz. İnsanlar daha çok oyun oynamaya başladığı için uygulama içindeki pazar yeri harcamaları da 1,5 katına çıktı. Offline harcamalar ciddi bir şekilde düşerken, online harcamalar 3,3 kat arttı. Kısacası pandemi döneminde Tosla, önceki aylara kıyasla bir hayli büyüdü.

Instagram canlı yayınları 2 kat arttı

İlke Çarkçı Toptaş’ın paylaştığı bilgilere göre Facebook’un ve platformlarının sayısı ise Covid-19 döneminde inanılmaz arttı. Instagram canlı yayınları 2 katına çıktı. Mobil uygulamalar bu dönemden pozitif olarak etkilendi. Fintech özelinde baktığımızda da aslında avantajlı bir dönemden geçiliyor. B2C fintech yapıları ve finansal servisler ile sağlık servisleri arasında bağ kuran insurtech’ler bu dönemde önem kazanıyor. Zaten Türkiye, mobil oyunlar ve fintech uygulamaları konusunda önemli bir geleceğe zemin hazırlıyor.

Facebook'tan gelen kullanıcının 7. gün aktifliği, yüzde 16 daha fazla

Yine Sitare Sezgin, Tosla’nın gençlerin bulunduğu her mecrada kendine yer bulduğunu söylüyor; bu yüzden Facebook, Tosla için önemli bir mecra. Paralı aboneliklerin yüzde 7’si, tüm reklam indirmelerinin yüzde 17’si Facebook’tan geliyor. Facebook'tan gelen kullanıcının 7. gün aktifliği, diğer paralı kanallardan gelenlere göre yüzde 16 daha fazla. Tosla özellikle iş ortaklarının makine öğrenme yetkinliklerine güveniyor. Böylece optimum bütçe kullanımı sağlanıyor. Facebook’un bu konuda oldukça iyi olduğunu belirten Sezgin, bu alanda Facebook özelinde yatırımlarını artırınca gelen kullanıcı oranının yüzde 17’den yüzde 22’ye çıktığını söylüyor.

Oynanabilir reklamlarda yüzde 47 daha iyi etkileşim

Facebook’un belki en öne çıkan özelliklerinden birinin “oynanabilir reklamlar” olduğunu söyleyen Sezgin, bu reklamların diğerlerine göre yüzde 47 daha iyi etkileşim aldığını belirtiyor.

Çarkçı, Facebook’un kullanıcıları mobil bankacılık uygulamalarına yönlendirme konusunda önemli bir noktada yer aldığının altını çiziyor. Bir şubeye gitmeden bile müşteri kazanmak mümkün ve bu noktada milyonlarca kişiye erişme konusunda Facebook önemli bir noktada yer alıyor. WhatsApp ile call center maliyetleri azaltılıyor; genç kitleye ve KOBİ'lere erişmek için Facebook önemli bir basamak olarak karşımıza çıkıyor.

Sitare Sezgin, kullanıcıdan gelen geri bildirimlerin Tosla için çok önemli olduğunu söylüyor ve Tosla’nın düzenli geri bildirim almak adına Facebook’ta Toslayanlar adlı bir grup kurduğunu belirtiyor. Bu grupta etkileşim çok yüksek olduğu için sorulara hem Tosla hem de diğer kullanıcılar cevap veriyor. Bu gruptan alınan geri bildirimler anlık olduğu için de bir hayli önem taşıyor. Sezgin, Tosla’nın 8 öğrenciden oluşan bir danışma kurulu kurduğunu da açıklıyor. Bu öğrenciler Tosla’ya danışmanlık yapıyorlar.

Fintech sektöründe müşteri kazanımı tavsiyeleri

Şirket, hedef kitlenin ihtiyaçlarına yönelik yeni ürün özelliklerini Tosla’ya eklemeyi önemli bir hedef olarak görüyor. Ayrıca Tosla’yı bir ödeme çözümü olarak birçok yerde konumlayabilmenin önemli olduğu da vurgulanıyor.

İlke Çarkçı Toptaş'ın fintech sektöründe müşteri kazanımı konusunda verdiği 3 tavsiye ile Fintech Talks’un ikinci oturumu da tamamlanmış oldu. Son olarak bu tavsiyelere gelirsek;

  • Bütünleyici ürünler sunmak, birçok işi tek platformda bir araya getirmek önemli.
  • Oynanabilir reklamlar gibi, özellikle gençler için keşfettirmeye yönelik işler yapmak önemli.
  • Akıllı yatırım ortağı olmak önemli.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.