Covid-19'un getirdiği sorunlara karşı gençlerin çözüm için ürettiği 6 proje

Türkiye genelinde liseli ve üniversiteli gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen süreç boyunca takımlar, Covid-19 sonrası çok daha acil ve önemli hale gelen "Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam" meselesine çözüm arayan projeler geliştirmeye odaklandı.

Zorlu Holding ana partnerliğinde, imeceLAB ve Yenibirlider Derneği’nin yürütücülüğünde gerçekleştiren ve 7 Haziran'da başlayan "Sağlıklı Bireyler ve Topluluklar" temalı mesele süreci tamamlandı. Türkiye genelinde liseli ve üniversiteli gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen süreç boyunca takımlar, Covid-19 sonrası çok daha acil ve önemli hale gelen "Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam" meselesine çözüm arayan projeler geliştirmeye odaklandı.

Paylaşılan bilgilere göre Türkiye'nin 20 farklı şehrinden 115 öğrenciden oluşan 30 takımın katıldığı mesele süreci 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen kapanış buluşması ile tamamlandı. Kapanış buluşmasının Zoom üzerinden online olarak gerçekleştirildiğini de belirtelim.

Mesele sürecine; EY Türkiye araştırma partneri, ebursum ile İstasyon TEDÜ iletişim ve network partneri, Coronathon Türkiye ile teyit.org bilgi ve içerik partneri, Mindhood, Mentornity ve Tribe dijital platform partneri olarak katkı sağladı. 8 jüri üyesinin yanı sıra 16 mentorla birlikte toplamda 70 kişinin yer aldığı kapanış etkinliğinde, her takıma 7 dakika sunum süresi verildi, jüri ve mentor geri bildirimlerinin ardından değerlendirmeler yapıldı. ,

Jüriye sunum yapan 6 finalist takım arasından seçilen takımlar ise tıp fakültesi öğrencilerinin sağlık okuryazarlığı konusunda geliştirdikleri İlaç Asistanım projesiyle SCRUBS, ekolojik turizm konusunu gündemine alan Eco Travel projesiyle Vefa1872 ve bireylerin önceliklerine göre güvenli ve sağlıklı mekan seçimini yapabilecekleri bir online platform sunan Güven.App projesiyle PeerCO oldu.

Gelelim gençlerin projesine: 

SCRUBS: Doğru ilaç kullanımını sağlıyor ve hasta takibini kolaylaştırıyor

Kazanan üç takımdan biri olan SCRUBS, tıp fakültesi öğrencilerinin sağlık okuryazarlığı konusunda geliştirdiği ‘İlaç Asistanım’ platformu ile; akıllı ilaç kullanımının yanı sıra sağlık okuryazarlığını artırmak için hekim ve hastaların buluşmasını sağlıyor. Temel amacı doğru ilaç kullanımını sağlamak, kolaylaştırılmış hasta takibi ve hasta ile doktor iletişimi gibi birçok konuda çözüm sağlamaya odaklı. Uygulama ile sağlık hizmetleri için ayrılan bütçeden de tasarruf edilmesine katkı sağlıyor.

EcoTravel: Ekolojik turizm de kişiselleştirilmiş rotalar

Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra farklı şehirlerde üniversiteye başlayan ve ekolojik turizm konusunu gündemine alan Vefa1872 takımı ise ‘EcoTravel” uygulaması ile ekolojik farkındalığı yüksek kişiselleştirilmiş rotalar oluşturan bir seyahat uygulaması. Uygulama ile yolculuk ve konaklama önerilerinin yanı sıra doğaya karbon salınımını yüzde 85’e kadar azaltacak tercihler sunuyor. Ayrıca yolculuk ve konaklama maliyetlerini azaltırken, algoritmik olarak ekonomik ve ekolojik doğrultuda kişiselleştirilebilen bir uygulama olarak dikkat çekiyor.

PeerCo: Güvenli mekan güvenli sosyalleşme

Koç Üniversitesi’nin farklı bölümlerinde okuyan ve sağlıklı sosyalleşme konusuna yoğunlaşan öğrencilerin oluşturduğu PeerCo takımı ise, ‘GüvenApp’ uygulaması ile korona sonrasında çok daha büyük önem taşımaya başlayan güvenli mekan ve güvenli sosyalleşmeyi hedefliyor. Bireylerin önceliklerine göre mekan seçimlerini yapabilecekleri güvenli bir ortam yaratmayı ve bu konuda çözüm sunmayı hedefliyor. Mekanların belirli kriterleri sürdürmesini takip eden uygulama aynı zamanda güvenli sosyalleşmeyi de kolaylaştırmaya odaklanıyor.

Seçilen bu takımlar 2 ay boyunca kuluçka sürecine dahil olarak eğitim ve mentorluk desteği alacaklar ve liderlerin kreatif potansiyellerini keşfederek sorun çözme yeteneklerini geliştirebilecekleri bir online okul olan İDEOU’dan “From Ideas to Action”, “Storytelling for Influence”, “Insights for Innovation” eğitimlerini alacaklar. Seçilen bu üç takımın dışındaki diğer 3 takım da mentorlardan ve imeceLAB’ten projeleri için destek almaya devam edecek. Ayrıca her takım üyesi, doğal yaşamı koruma vakfı olan WWF’in sürdürülebilir tekstil ürünlerinden hediye çekiyle de ödüllendirildi. 

Finale kalan diğer projelerse Ethereal, Nautique ve StoaMind oldu. Gıda mühendisliği öğrencilerinin sağlıklı beslenme konusunda geliştirdiği Ethereal, sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturan ve uzmanlarla birlikte doğru bilgiye erişimi sağlamayı amaçlayan dijital bir platform olarak dikkat çekerken, Amerika’dan katılan bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencilerinin geleceğin çalışma ortamları konusunda geliştirdiği Nautique geleceğin takımları için kapsayıcı yenilikçi ve hedef odaklı birlikte üretme platformu. StoaMind ise farklı şehir ve üniversitelerde okuyan, sorumlu üretim – tüketim konusunu odağa alan öğrencilerin geliştirdiği ve sürdürülebilir alternatifleri görünür kılarak farkındalık yaratmayı amaçlayan diğer bir dijital platform olarak dikkat çekti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.