Criteo'dan pandeminin perakende üzerindeki etkisini gösteren 4 grafik

Ayakkabı; Mayıs ayının ortalarında yüzde 350’ye kadar yükselen talep artışıyla giyim ürünlerini geride bırakırken, oyuncak alışverişlerinde yüzde 320’lik artış yaşandı.

Küresel dijital reklam teknolojisi şirketi Criteo, Covid-19 krizinin perakende sektörü üzerindeki etkilerini ele aldığı uluslararası raporu yayınladı.

Şirket, 80’den fazla ülkede, yaklaşık 2 milyar aktif tüketicinin yıllık 900 milyar dolar harcadığı 20 bine yakın e-ticaret sitesinden topladığı veriler ile Asya, Avrupa ve Amerika gibi bölgeler arasındaki trendleri ortaya çıkarıyor.  

İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa gibi büyük pazarların yer aldığı araştırmaya göre, Covid-19 krizi Türkiye’de e-ticaret trendlerinde belirli bir dalgalanma yaratmadı. Yine de ortaya çıkan sonuçların, ürün kategorisi ve endüstriye göre çeşitlilik gösterdiğini söyleyelim. 

E-Ticaret sitelerinde yoğun trafik

Öncelikle araştırmaya göre, Covid-19 krizinin başlangıcından itibaren hem Türkiye’de, hem de dünya genelinde tüketicinin perakende ve e-ticaret sitelerinde daha fazla zaman geçirmeye başladığını söyleyelim. Criteo Gelişen Piyasalar Bölge Direktörü Murat Kalafat bu konuda şöyle konuştu:  

Korona krizi yaşandığı ilk günden beri perakende sitelerinde yüksek bir trafik gözlemliyoruz. İnsanların evde geçirdikleri zamanların çoğunu doğru teklifleri inceleyerek ve en ilginç olan yanı da, daha önce hiç ziyaret etmedikleri sayfaları ziyaret ederek geçirmeleri oldu. Yapılan anket sonuçlarına göre, pandeminin tavan yaptığı dönemde Avrupa'daki her üç tüketiciden birinin en az bir çevrimiçi mağaza keşfettiğini gördük. Bu tüketicilerden %85'i bu yerlerden alışveriş yapmaya devam edeceğini belirtti.

Bu perakende sektörü açısından oldukça önemli bir fırsat, ancak değişen tüketici davranışları alışveriş alışkanlıklarındaki en küçük bir değişikliği bile yakın bir takibe almayı gerektiriyor. Veriler için başarının anahtarı diyebiliriz. Verilere göre bir kitle oluşturan perakende satıcıları, kullanıcı devamlılığı ve kalıcılığı için gerekli mesajlarla hitap etmeyi öğrenmeli.

Oyuncak kategorisinde beklenmedik yükseliş 

Covid-19 salgınıyla birlikte karantina sürecinin başlamasıyla birçok ebeveyn, çocukları ile daha uzun zaman geçirme fırsatı yakaladı. Aynı evin hem okul hem de ofis işlevi görmesi, çocukların ofislere herhangi bir sınırlama olmadan erişmesiyle sonuçlanırken, özellikle oyuncak ve oyun ürünleri kategorisinde yüksek bir artış görülüyor. Zira birçok ebeveyn, evde geçirilen zamanlarda işe yoğunlaşabilmek adına bu ürünlere yöneliyor. 

İlk vakanın çıktığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana sürekli artış gösteren oyun kategorisi, yüzde 320’lik oranlara kadar yükseliyor. 

Ayakkabı; giyim ürünlerini geride bırakıyor

Rapora göre; Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 10 Mart 2020 günü itibariyle pandeminin ilk başlarında kıyafet satışlarında bir artış görülmediğini belirtelim. Hatta birçok ürün kategorisinin ortalama olarak ele aldığımız haftadan daha düşük seviyelerde seyrettiğini söylemek mümkün. Ancak salgının etkisini tam olarak hissettirmeye başladığı dönemlere gelindiğinde, satışlarda gözle görülebilir artışlar yaşanıyor.

Özellikle ayakkabıya olan talep Nisan ayında yüzde 200 artış gösterirken, Mayıs ayının ortalarında bu oranların yüzde 350’ye kadar yükselmesi dikkat çekiyor.

Salgının etkilerini göstermeye başladığı dönem olan Mart ayında ise spor giysilerine olan talebin ortalamanın altında seyrettiğini söyleyelim. Yine de Nisan ayı başında bu oranların yaklaşık yüzde 75’lik bir artış gösterdiğini belirtmekte fayda var.

Covid-19 salgının Türkiye’yi yoğun olarak etkisi altına aldığı Mayıs ayında ise gömlek kategorisinde yaklaşık yüzde 209’luk, pijamada yüzde 210’luk, iç çamaşırında ise yüzde 170’lik bir artış gözlemleniyor.

Zirvedeki kategoriler: Kıyafet, aksesuar ve hamur işi yapımı ürünleri

Türkiye verilerinde yiyecek, içecek kategorisinde satışlarda hamur işi yapımı ürünlerine olan talebin de yoğun bir şekilde arttığını belirtelim.

Pandeminin ilk ortaya çıktığı gün itibariyle hızlı bir artış gösteren oranlar, Nisan ayının ortalarında yaklaşık yüzde 271’lik bir oranla zirveye ulaşıyor.  Sürecin tamamında yüksek talep gören hamur işi yapımı ürünlerinin yanı sıra, kahve ve çay ürünlerin de dalgalanmalar görülüyor. Çaya bağlılığı bir hayli yüksek olan Türkiye’de Nisan ayı itibariyle kahve satışlarının, çay satışlarının önüne geçmesi ise oldukça şaşırtıcı. 

Duş ürünlerinde yüzde 319'luk artış 

Salgın döneminde Hijyene verilen önemin artmasıyla birlikte duş ürünlerine olan talepte de bir yoğunluk gözlemleniyor. Pandemi başında artışa geçen duş ürünlerine olan talebin, yüzde 319’luk bir oranla Nisan ayında tepe noktayı gördüğünü belirtelim. Ayrıca Mayıs ayının ortalarına gelindiğinde, sağlık, kişisel bakım ve güzellik kategorisinde kozmetik ürünlerine olan talebin yüzde 310‘luk bir artış gösterdiğini ekleyelim. 

Avrupa'da bahçe ürünlerine talep arttı

Covid-19 salgınının Avrupa’da perakende sektörü üzerinde etkilerin çeşitlilik gösterdiğini belirtelim. Karantina sürecinde evden çalışılmaya geçilmesinin akabinde elektronik kategorisine talep artarak webcam satışları İngiltere’de yüzde 1217, Almanya’da yüzde 1279, Fransa’da ise yüzce 1284 artış gösterdi. 

Aynı zamanda karantina sürecinde kısıtlamalar nedeniyle evlere çekilen İngilizler, dış mekan mobilyasına yönelerek ürün kategorisinde ciddi artışların yaşanmasına neden oldu. Dış mekan mobilyası kategorisi İngiltere’de yüzde 1707’lik, Almanya’da yüzde 1719’luk, Fransa’da ise yüzde 1595’lik bir artış gösterdi. 

Açık alanlardan çocuklarına eğlenceli bir alan yaratmak isteyen ebeveynler ise İngiltere’de tramboline yüzde 3478’lik, Almanya’da ise kaydırağa yüzde 987’lik bir talep gösterdi.  Bu kapsamda Almanya’da salıncağa olan talebin yüzde 3382 artış ile, Fransa’da ise şişme havuza olan talebin yüzde 7220 yükselme ile öne çıktığını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.