Son dönemlerde pek çok yapay zeka temelli chatbot girişimi ile karşılaşıyoruz. Ancak bu alanda pek çok girişim farklı kulvarlarda boy gösteriyor ve bir türlü kolektif bir ortaklık olmadığı için öğrenme süreçleri de oldukça geç gerçekleşiyor. Bu alanda ortaya çıkan Rasa adlı girişim, açık kaynak kodlu bir ve doğal konuşma akışına sahip bir yapay zeka platformu geliştirmiş.
Açık kaynak kütüphanesini bundan 3,5 yıl önce açan Rasa, 450'den fazla kişiden destek görmüş. Bugüne kadar 10 binden fazla geliştiricinin geliştirici forumlarına kayıt olduğunu aktaran Rasa'nın araçları bugüne kadar 3 milyondan fazla kez indirilmiş. Kısacası Rasa'ya ve yapay zeka temelli asistanlara olan ilgi çok yüksek boyutlarda.
Doğal konuşma akışına sahip olan bir yapay zeka temelli chatbot geliştirmek isteyen geliştiricilerin ilk duraklarından birisi de Rasa olmuş gözüküyor. Berlin merkezli olarak kurulan girişim, açık kaynak kodları sayesinde aslında yapay zekanın da daha güçlü bir öğrenme ile desteklenmesi anlamına geliyor. Bu da chatbot'un kalitesini ciddi oranda artıran bir gelişme. Zira yapay zeka temelli, doğal konuşma akışını yansıtan chatbot'lar kullanıldıkça daha fazla öğreniyor ve kendini kullanıma oranla daha iyi geliştiriyor.
Aldıkları yatırım sonrasında şirketin merkezini San Francisco'ya taşıyan girişim, SDK indirilmelerinin sayısını son 14 ayda 6'ya katlamış. Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Alex Weidauer, son dönemde şirketin gelirlerini de katladığını ve bundan sonraki süreçte gelir kısmına odaklanacaklarını dile getiriyor. Rasa'nın şu anki müşterileri arasında Adobe, Deutsche Telekom, BMW, Airbus ve Orange gibi önemli markalar yer alıyor.
Üründen biraz bahsettik ama gelelim işin yatırım tarafına. 26 milyon dolarlık Seri B yatırımına Andreessen Horowitz öncülük etmiş. Bu yatırım turunda Accel, 468 Capital, Basis Set Ventures ve Mango Capital da yer almış. Bu arada Rasa'nın geçtiğimiz yıl aldığı Seri A yatırımında Accel'in öncülük ettiğini de hatırlatalım. Seri A yatırımcısı böylece Seri B turuna da katkı sağlamış.
Bazı raporlar 2024 yılına gelindiğinde chatbotların 9.4 milyar dolarlık bir pazar olacağını öngörürken, Rasa'nın da bu alanda önemli bir pay sahibi olmak için çalışmalar gerçekleştirdiğini söylememiz mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap