Salgın sürecinde evden çalışmaya geçilmesiyle birlikte yıldızı parlayan görüntülü arama uygulaması Zoom, 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 169 büyüyen Zoom'un geliri 328,2 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde gördüğü talebin yanı sıra güvenlik açıkları nedeniyle de sıkça eleştirildi.
İnternet trolleri Zoom konferanslarına pornografik içerikler sızdırmaya başlarken, Zoom'a gerçekleşen bir saldırı sonrasında, binlerce e-posta adresinin yabancılara sızdırılmasıyla SpaceX ve Google şirkette Zoom kullanımını yasakladı. Bunun üzerinde platformdaki güvenlik önlemlerini arttırmak adına Zoom, güvenli mesajlaşma ve dosya paylaşım servisi Keybase'i satın aldı.
Nihayetinde yaptığı güvenlik güncellemeleriyle platformunu güvenli hale getiren şirket, ücretsiz kullanıcılara uçtan uca şifreleme hizmeti sunmayacağını açıklamıştı.
I'll never use (free) Zoom until it supports e2e encryption. Why the fuck acqui-hire @KeybaseIO and then say this bullshit? https://t.co/wxr4FUcfun
— Jesse Cooke (@jc00ke) June 3, 2020
Maruz kaldığı eleştirilerin ardından bu konuda benimsediği politikadan vazgeçen şirket, bundan böyle ücretsiz kullanıcıların da uçtan uca şifrelemeden faydalanabileceğini duyurdu.
Zoom bu yeni güncelleme kapsamında ücretsiz kullanıcılarda belirli “ek” bilgiler talep ediyor. Bu ek bilgiler kapsamında doğrulama bağlantısına yanıt verebilecekleri bir telefon numarası gibi veriler yer alıyor. Zoom bunun “kötüye kullanımı önlemek ve onunla mücadele etmek” için gerekli olduğunu belirtiyor.
Türkiye dahil olmak üzere bazı ülkelerde SIM kart alabilmek için kimlik bilgilerinin verilmesinin şart olduğunu düşünürsek, Zoom'un kötü niyetli kullanıcıları platformdan uzak tutmak için adımlarını sağlamlaştırdığını söyleyebiliriz.
Şirket paylaştığı blog gönderisinde şimdiye kadar aldığı eleştiriler dair şu yorumda bulundu:
Teknik ve felsefi olarak uçtan uca şifreleme tasarımımıza katkı sağlayanlara minnettarız. Herkesin bu karmaşık ve devam eden süreç boyunca görüşlerini paylaşmaya devam etmesini teşvik ediyoruz.
Uçtan uca şifrelemenin ücretsiz kullanıcılara verilmemesinin yanı sıra Zoom, Çin hükümetinin talebi üzerine Çinli aktivistlerin hesabı kapatması nedeniyle de eleştirilmişti. Şirket, blog gönderisinde bu konuya da açıklık getirdi. Şirket, bundan böyle bu tarz konularda sivil özgürlük örgütleri, CISO konseyi, çocuk güvenliği savunucuları, şifreleme uzmanları, hükümet temsilcileri, kendi kullanıcıları ve diğer katılımcılarla birlikte hareket edeceğini açıkladı.
Şu an için Beta sürümünde olan uçtan uca şifreleme özelliği Temmuz ayında kullanıcılara açılacak. Bu arada tüm hesapların otomatik olarak uçtan uca şifrelemeye geçiş yapmayacağını belirtelim. Daha çok bir seçenek olarak sunulacak olan özellik, hesap yöneticileri tarafından da aktive edilebilecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap